Το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί με τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. απασχολεί μεγάλη μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου.
Η αυστριακή Der Standard, εκφράζει αισιοδοξία για το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Γράφει ότι «η νέα πρόταση της Βρετανίας θα είναι σίγουρα βελτιωμένη» καθώς «όλα τα κράτη μέλη και η Κομισιόν απέρριψαν προηγούμενη πρόταση».
«Αυτό σημαίνει ότι οι πιθανότητες συμφωνίας αυξάνονται…τα κράτη-μέλη θα μπορέσουν να υπεραμυνθούν του αποτελέσματος των διαπραγματεύσεων ενώπιον των πολιτών τους».
Όμως –συνεχίζει η Der Standard- η Ε.Ε. «άρχισε ήδη να οδεύει προς την επόμενη κρίση» που δεν είναι άλλη από την επόμενη διεύρυνση γράφει η αυστριακή εφημερίδα.
Αντίθετα οι ρουμανικές εφημερίδες είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξες για την έκβαση της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.
«Η απόφαση του Λονδίνου να καταθέσει τη τελευταία στιγμή νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό εντείνει την ανησυχία των υπόλοιπων κρατών-μελών» σχολιάζει η Curentul.
H Romania Libera γράφει ότι «στην πραγματικότητα οι πιθανότητες συμφωνίας είναι ελάχιστες» και θεωρεί ότι υπεύθυνες για το διαφαινόμενο ναυάγιο είναι η Βρετανία και η Γαλλία. «Η πικρή αλήθεια είναι η ευρωπαϊκή πίττα γίνεται μικρότερη και θα πρέπει να μοιρασθεί σε περισσότερους... Ο κανόνας κάθε διαπραγμάτευσης είναι ότι το μεγαλύτερο κομμάτι πάει στους ισχυρότερους... Είναι φανερό ότι οι χαμένες θα είναι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης», καταλήγει η ρουμανική εφημερίδα.
Επικρίσεις κατά Σρέντερ
Ο ευρωπαϊκός Τύπος εξακολουθεί να επικρίνει τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ που αποδέχθηκε τη πρόταση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να αναλάβει την κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσω Γερμανίας.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung θεωρεί ότι ο πρώην καγκελάριος υπονόμευσε το θεσμό του αποδεχόμενος τη πρόταση. Γράφει ότι το θέμα εγείρει πολλά ερωτηματικά αν και δεν «υπάρχουν αποδείξεις» ότι χρησιμοποίησε το αξίωμα του για να προωθήσει προσωπικά του συμφέροντα.
«Υπονομεύθηκε όμως η υστεροφημία του αλλά και ο θεσμός της καγκελαρίας στον οποίο εξακολουθεί να έχει χρέος», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Η ισπανική El Pais γράφει ότι είναι «λυπηρό έως και ακατανόητο» που θέτει σε κίνδυνο την υστεροφημία του. «Κανείς δεν θέλει ο Σρέντερ να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα». Αυτό όμως δεν τον νομιμοποιεί «να γίνει υπάλληλος πολυτελείας» σε μια κοινοπραξία που «ελέγχεται από ένα κράτος στο οποίο δεν υπάρχει διαφάνεια το οποίο κυβερνάται από τον Πούτιν», καταλήγει η El Pais.
«Θεωρούνταν ότι είχε έντονο το πολιτικό αισθητήριο. Αυτή τη φορά ενέργησε χωρίς κανένα πολιτικό αισθητήριο», εκτιμά η Pravda της Σλοβακίας.
ΠΗΓΗ: BBC