Πολιτιστικά
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2015 16:31

Κάρλοβι Βάρι: Τα βραβεία του 50ού Φεστιβάλ κινηματογράφου

Ο 76χρονος Αμερικανός ηθοποιός Χάρβεϊ Καϊτέλ ήταν ένας από τους σταρ που παρακολούθησαν την τελετή λήξης του 50ού Φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Ο 76χρονος Αμερικανός ηθοποιός Χάρβεϊ Καϊτέλ ήταν ένας από τους σταρ που παρακολούθησαν την τελετή λήξης του 50ού Φεστιβάλ κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι, το σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Την Κρυστάλλινη Σφαίρα, το κορυφαίο βραβείο της διοργάνωσης, απέσπασε η αμερικανική παραγωγή «Ο Μπομπ και τα δέντρα», το οποίο σκηνοθέτησε ο Ντιέγκο Ονγκάρο. Στην ταινία συμμετέχουν καθημερινοί άνθρωποι, που υποδύονται τον εαυτό τους, ενώ η υπόθεση έχει ως κεντρικό θέμα της την ιστορία του Μπομπ Τάρασουκ, ενός ξυλοκόπου στην Μασαχουσέτη. Εξαιρετικός στη δουλειά του και με κρυφή αγάπη για το γκολφ, παραμένει πεισματάρης σε οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει τη ζωή του. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο – το οποίο αποτίει φόρο τιμής στο σινεμά βεριτέ - κρατά ο ίδιος ο Μπομπ Τάρασουκ.

«Γνώρισα τον Μπομπ πριν από οκτώ χρόνια, πριν τον διαλέξω για ηθοποιό στην ταινία μου. Γίναμε φίλοι, γιατί ζούμε στην ίδια πόλη. Με γοήτευσε ο χαρακτήρας του, η προσωπικότητά του, το χάρισμά του. Απλά ήξερα ότι ήθελα να κάνω ταινία τη ζωή του. Θα είχε να κάνει με την υλοτομία, γιατί είναι ξυλοκόπος και δασοφύλακας» δήλωσε ο Ντιέγκο Ονγκάρο.

«Δεν έχω ξαναπαίξει κάποιο ρόλο μέχρι τώρα. Ο σκηνοθέτης είδε κάτι ιδιαίτερο σε μένα και φτάσαμε σ’ αυτήν την πολύ ωραία ταινία», ανέφερε ο Μπομπ Τάρασουκ.

Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Κοσοβάρο Βιζάρ Μορίνα για τη δραματική του ταινία «Babaj». Πρόκειται για την ιστορία του 10χρονου Νόρι, που εκτυλίσσεται μεταξύ Κοσόβου και Γερμανίας.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «East of the West», που είναι αφιερωμένο σε παραγωγές που έχουν γίνει στην Ανατολική Ευρώπη, νικήτρια ήταν η Λίλι Χόρβατ από την Ουγγαρία με την ταινία «Το παιδί της Τετάρτης».

Στην υπόθεση της ταινίας, η εννιάχρονη Μάγια εγκαταλείπεται από την μητέρα της σε ένα ορφανοτροφείο. Δέκα χρόνια αργότερα, το κορίτσι ξαναγυρίζει στο ίδιο μέρος, όπου έχει αφήσει τον τετράχρονο γιο της. Θα μπορέσει να ανακτήσει τον έλεγχο της ζωής της και να νικήσει τις αυτοκαταστροφικές της τάσεις;

Το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ απέσπασε η Τσέχα Ελένα Τρεστίκοβα για το «Μάλορι». Πρόκειται για μια γυναίκα που ζει στο περιθώριο η οποία - μετά το θάνατο του γιου της - προσπαθεί να κόψει τα ναρκωτικά και να σταματήσει να ζει στον δρόμο. Θέλει να κάνει ένα νέο ξεκίνημα και να βοηθήσει όλους αυτούς που αγαπά.

Το ειδικό βραβείο της επιτροπής κέρδισε η αυστριακή ταινία του Πέτερ Μπρούνερ «Αυτοί που πέφτουν, έχουν φτερά». Οι Τσέχοι ηθοποιοί Κριστόφ Χάντεκ και Αλένα Μιχούλοβα απέσπασαν αντίστοιχα τα βραβεία καλύτερης ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας.

naftemporiki.gr