Πολιτική
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2005 18:23

Συνάντηση Πετραλιά με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης

Με την αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Chen Zhili, συναντήθηκε σήμερα στο προεδρικό μέγαρο του Πεκίνου η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ολοκληρώνοντας την επίσημη επίσκεψή της στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η κ. Πετραλιά και η κ. Chen Zhili συζήτησαν για τα κοινά πολιτισμικά και πολιτιστικά στοιχεία που έχουν οι δύο χώρες, την προώθηση της ολυμπιακής συνεργασίας αλλά και τις προτάσεις της ελληνικής πλευράς για ανταλλαγή εκθέσεων πολιτιστικού περιεχομένου την χρονιά 2007-2008, μετά την αποδοχή της ελληνικής πρότασης από την κινεζική κυβέρνηση να είναι η Ελλάδα η τιμώμενη χώρα στο ολυμπιακό Πεκίνο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης ανέφερε στην αναπληρωτή υπουργό Πολιτισμού ότι «η κινεζική κυβέρνηση αναμένει την επίσκεψη του έλληνα Πρωθυπουργού στην Κίνα τον ερχόμενο Ιανουάριο, επίσκεψη που -όπως είπε- θα ενισχύσει τις σχέσεις των δύο λαών».

Παράλληλα, εξέφρασε τα συγχαρητήρια της στην κ. Πετραλιά και στην ομάδα των ελλήνων εμπειρογνωμόνων για την πολύ «χρήσιμη», όπως την χαρακτήρισε, παρουσίαση της ολυμπιακής προετοιμασίας της Ελλάδας και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την «πολύτιμη» μεταφορά τεχνογνωσίας στην Κίνα.

«Κίνα και Ελλάδα είναι δύο χώρες που απέχουν χιλιάδες χιλιόμετρα αλλά οι συχνές μας συναντήσεις μας κάνουν γείτονες», τόνισε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενη στην κ. Πετραλιά, η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις της η κ. Πετραλιά υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη και έτοιμη να μεταφέρει τις εμπειρίες που αποκόμισε από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Κίνα», χαρακτήρισε την ολυμπιακή προετοιμασία του Πεκίνου «εντυπωσιακή» και κατέληξε αναφέροντας ότι «δια της διπλωματικής οδού συζητώνται οι εκδηλώσεις που θα γίνουν στο Πεκίνο το 2008, προκειμένου να αναδειχθούν τα κοινά στοιχεία των δύο πολιτισμών».

Η κ. Πετραλιά δώρισε στην κ. Chen Zhili μία δάδα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης ανταπέδωσε με ένα μαντίλι που απεικονίζει τις ολυμπιακές μασκότ.

Νωρίτερα, η αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε επίσκεψη στις υπό κατασκευή ολυμπιακές εγκαταστάσεις.