Ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρέπειας θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης επεσήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «Διαπραγμάτευση και Σύναψη Δανειακής Σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)». «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση της ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση» υπογράμμισε.
Τις επιλογές που έχει μπροστά της η χώρα για μία «βιώσιμη συμφωνία» προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. «Τι έχουμε σήμερα μπροστά μας; Έχουμε μία προοπτική επαρκούς χρηματοδότησης των υποχρεώσεων της χώρας σε βάθος τριετίας, έχουμε την υπόσχεση ενός ισχυρού αναπτυξιακού πακέτου 35 δις και μάλιστα εμπροσθοβαρές και για πρώτη φορά έχουμε στο τραπέζι ουσιαστική συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους», είπε. και πρόσθεσε: «Από άλλη πρέπει να ομολογήσουμε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι δύσκολο. Καλύτερο από αυτό που είχαμε πριν από 15 μέρες, αλλά δύσκολο. Έχουμε την πιθανότητα τέλους της συζήτησης περί grexit για να δοθεί σήμα στις αγορές να εμπιστευτούν και πάλι την ελληνική οικονομία». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έξι μήνες τώρα μπήκαμε σε ένα πόλεμο, δώσαμε μάχες με άνισες δυνάμεις, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως και έδαφος. Φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Και αυτό δεν έχω δικαίωμα να το αγνοήσω ούτε να το κρύψω από τον ελληνικό λαό», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα τα χαρακτηριστικά της ενδεχόμενης συμφωνίας είναι:
1) το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ευρωπαϊκό. «Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλλόμενος, θα είναι μόνο τεχνικός σύμβουλος. Άρα τελειώνει η τρόικα όπως την γνωρίσαμε», είπε.
2) η διάρκεια θα είναι τριετής. «Παρέχεται χώρος και χρόνος για να εμπιστευθούν την Ελλάδα οι αγορές. Το σχέδιο που είχαμε πριν από 15 μέρες ήταν πεντάμηνο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα θα ληφθούν άμεσα και δεν θα χρειαστούν άλλα αργότερα.
3) πρωτογενή πλεονάσματα: ως το 2018 θα είναι χαμηλά και ανάλογα με τις δυνατότητες της οικονομίας. «Έτσι αντιμετωπίζουμε τον αυτόματο μηχανισμό παραγωγής λιτότητας», επεσήμανε σημειώνοντας ότι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι πάνω από 13 δις.
4) με το δάνειο από τον ESM θα αποπληρωθούν τα ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ που λήγουν το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου. «Η μετατροπή βραχυπροθέσμου χρέους σε μεσοπρόθεσμο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Θα επιστρέψει την έστω και μερική συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Στο σημείο αυτό ακούστηκε ο τ. πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να φωνάζει «λέει ωμά ψέματα», αλλά ο Πρωθυπουργός συνέχισε χωρίς να δώσει συνέχεια.
5) «δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την τραπεζική αργία. Και φυσικά για πρώτη φορά έχει ανοίξει ουσιαστική συζήτηση για το μέγα θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και είναι εφικτό να πετύχουμε αναδιάρθρωση του συνολικού χρέους, τουλάχιστον ένα χρονικό ορίζονται για την έναρξη της συζήτησης και την λήψη απόφασης».
«Φτάνουμε στο τέλος μίας πολύ σκληρής μάχης. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά για την Ελλάδα, αλλά και για να αλλάξει μπορεί η Ευρώπη. Αυτό σήμερα μπορεί να μην φαίνεται εφικτό, όμως ο σπόρος δημοκρατίας και αξιοπρέπειας θα φέρει καρπούς και σε άλλους λαούς της Ευρώπης», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και υπογράμμισε: «Αγωνισθήκαμε για να γίνει πράξη ο διπλός σεβασμός, στους κανόνες της Ευρώπης και στη Δημοκρατία. Πυροδοτήσαμε κύμα αλληλεγγύης. Από την περίοδο της δικτατορίας έχουμε να δούμε συγκεντρώσεις υπέρ της Ελλάδας. Αγωνισθήκαμε για τους χαμηλόμισθους και συνταξιούχους, για τα εργασιακά δικαιώματα για το δίκιο του λαού».
«Η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών δεν αποτελεί απλά μία ψήφο σε ένα νομοσχέδιο, είναι ψήφος συνείδησης με βαρύνουσα πολιτική σημασία, γιατί αφορά την επόμενη ημέρα. Είναι επιλογή συνείδησης και υψηλής πολιτικής ευθύνης.
θα καταφέρουμε να ζήσουμε ως ισότιμος εταίρος, ανοίγοντας δρόμους υπερηφάνειας για τους υπόλοιπους λαούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ.. Τσίπρας.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε και επί προσωπικού κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στους 5 μήνες διαπραγμάτευσης: «από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα στην θέση του Πρωθυπουργού κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα την συνείδησή σου για να διεκδικήσω το δίκιο του λαού μας και θα εθνικά μας συμφέροντα. Έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν, σε δύσκολες συνθήκες, πολλές φορές σε συνθήκες απειλών και εκβιασμών. Ανέλαβα ρίσκα, δεν το έβαλα κάτω, δεν συμφιλιώθηκα με την ιδέα των εύκολων συμβιβασμών προκειμένου να εξασφαλίσω την εύκολη παραμονή μου στην εξουσία. Μοναδική μου δύναμη ήταν η απλόχερη στήριξη του ελληνικού λαού».
Από την παρέμβασή του δεν έλειψε και η αυτοκριτική: «Στο ερώτημα αν κάναμε λάθη η μόνη απάντηση είναι η καταφατική. Ουδείς αλάθητος και πρώτος εγώ». «Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, όταν ζήτησαν μία κίνηση για να αντιμετωπιστεί ένα κλίμα δυισμού που επέφερε το δημοψήφισμα», τόνισε.
Ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι «οφείλουμε να μην θυσιάσουμε την ισοτιμία στο όνομα ακραίων κύκλων που επεδίωκαν και επιδιώκουν την απαλλαγή τους από μία μη αρεστή κυβέρνηση και ένα ενοχλητικό λαό που επιμένει να στηρίζει αυτή την κυβέρνηση». Και συνέχισε: «Αποφασίσαμε με υψηλή αίσθηση της ευθύνης να αποτρέψουμε ένα πολιτικό grexit με οικονομική πρόφαση. Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει πολλές προαπαιτούμενες δράσεις που απέχουν πάρα πολύ από τις προγραμματικές μας θέσεις. Ωστόσο η σύγκριση που οφείλουμε να κάνουμε είναι με αυτό που έχουμε μπροστά μας. Στις 25 Ιουνίου πήραμε ένα τελεσίγραφο από το Eurogroup, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δέσμευση για το χρέος και μόνο μέτρα. Το αρνηθήκαμε και το θέσαμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Δεν είχαμε την πρόθεση αυτό να οδηγήσει στην περιπέτεια των κλειστών τραπεζών. Ζητήσαμε την παράταση του προγράμματος, αλλά δεν έγινε. Δεν ήταν όμως δική μας επιλογή. Παρά τις κλειστές τράπεζες, ο λαός πήρε μία δύσκολη και γενναία απόφαση. Απέρριψε το τελεσίγραφο, έδωσε εντολή ενίσχυσης της προσπάθειας για μία βιώσιμη συμφωνία, όχι εντολή ρήξης. Σ’ αυτό το πλαίσιο ψήφισε ο λαός και δεν θα έρθω εγώ να παριστάνω κάτι άλλο από αυτό που υποσχέθηκα.