Πολιτική
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 16:50

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η συζήτηση στη Βουλή

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή η διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)».

Με ευρύτατη πλειοψηφία εγκρίθηκε στη Βουλή η διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)».

Η απόφαση ελήφθη από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε να υιοθετηθεί η διαδικασία του κατεπείγοντος και πρότεινε στη συνεδρίαση των Επιτροπών να μιλήσουν μόνο οι Εισηγητές των κομμάτων ώστε να μιλήσουν οι βουλευτές στην Ολομέλεια. Ακόμη είπε ότι ζητήθηκε λίστα με προαπαιτούμενα από το Eurogroup επειδή μερικά Κοινοβούλια χρειάζεται να τα γνωρίζουν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας συμφώνησε με το κατεπείγον και είπε ότι από το κόμμα του θα μιλήσει μόνο εκείνος.

«Δεν θα κοπιάρω αυτά που λέγονταν στο παρελθόν για τα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, τις κατεπείγουσες διαδικασίες και τα κείμενα στα αγγλικά», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επισημαίνοντας ότι «η κυβέρνηση ζητά μία εξουσιοδότηση να υπογράψει μία συμφωνία που έχει από το Σύνταγμα το δικαίωμα να διαπραγματευτεί, που ούτως ή άλλως το έχει».

«Ζήτησε κανείς από το εξωτερικό μία επιπλέον εξουσιοδότηση από τη Βουλή, την οποία η Βουλή δεν μπορεί να δώσει; Η Βουλή έχει το δικαίωμα της κύρωσης ή της απόρριψης μίας συμφωνίας που θα φέρει η κυβέρνηση. Μας ζητάτε εξουσιοδότηση που δεν προβλέπεται από πουθενά και παραβιάζει τον Κανονισμό της Βουλής, με κείμενα που βρίθουν από ασάφειες. Ποιος μας το ζήτησε; Η κυβέρνηση; Η Ε.Ε.; Το ΔΝΤ; Η ΕΚΤ; Ο Πρόεδρος του Eurogroup;», αναρωτήθηκε.

«Η κατεπείγουσα συνεδρίαση δεν είναι σύννομη, γιατί η αιτιολογική έκθεση μας καλεί να ψηφίσουμε ένα μόρφωμα, ένα "σχέδιο νόμου". Το περιεχόμενό του είναι εξουσιοδοτικό, όχι νομοθετικό. Εμείς λευκή επιταγή σε μία νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση δεν θα δώσουμε», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς επισημαίνοντας πως «όλοι οι του αντισυνταγματικού δημοκρατικού τόξου συμμετέχετε στην διαδικασία. Θυμίζω ότι στη σύναξη του Προεδρικού Μεγάρου ήταν όλοι πλην της Χρυσής Αυγής». «Η διαδικασία δεν είναι αυτή που αρμόζει», υποστήριξε ο Εισηγητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός συμπληρώνοντας ότι «έχουμε πολλές απορίες πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση που κατακεραύνωνε την προηγούμενη κυβέρνηση, να κάνει τα ίδια πράγματα».

«Το κρίσιμο είναι ότι ο ελληνικός λαός, ανεξάρτητα από το ποιος ζήτησε και τι, κρέμεται από τη Βουλή του για να πάρει απαντήσεις για το μέλλον του», υπογράμμισε ο Εισηγητής του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας προτείνοντας να μιλήσουν όσοι περισσότεροι βουλευτές μπορούν είτε στην Ολομέλεια είτε στην Επιτροπή.

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία. Φέρνετε μνημόνιο. Τι περιμένετε από το ΚΚΕ; Να συμφωνήσει; Δεν συμφωνούμε με την διαδικασία του fast track και δεν μπαίνουμε στον κόπο να μιλήσουμε για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που το είχατε ψωμοτύρι το προηγούμενο διάστημα», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι εγκρίνει το κατεπείγον.

«Έφθασε η ώρα της αλήθειας και πρέπει όλοι να μιλήσουνε με ευθύνη. Περισσότερη σημασία έχει η ουσία της συζήτησης και δευτερευόντως η διαδικασία», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος λέγοντας ότι ο Υπουργός Οικονομικών «είπε ότι μας ζητήθηκε αυτή η διαδικασία».

Ο Ευκλ. Τσακαλώτος πάντως τον διέψευσε τονίζοντας ότι «ποτέ δεν είπα ότι μας ζητήθηκε. Εγώ το ζητάω, η κυβέρνηση».

Παρεμβαίνοντας ο τ. Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ρώτησε την κυβέρνηση «αν είστε διατεθειμένοι να αλλάξετε διατυπώσεις της αιτιολογικής έκθεσης που είναι ανιστόρητες και προσβάλουν ανθρώπους που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας;». Ζήτησε ακόμη να προστεθεί και στο άρθρο του νομοσχεδίου η αναφορά που υπάρχει στην αιτιολογική έκθεση με την οποία προβλέπεται ότι η συνολική συμφωνία θα έλθει στη Βουλή.