Πολιτική
Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2015 15:40

Αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση

Προτιμότερη είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή από μία συμφωνία με τους δανειστές που θα συνδέεται με τη λιτότητα και χωρίς προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζουν πέντε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το Reuters.

Προτιμότερη είναι η έξοδος από την Ευρωζώνη και η επιστροφή στη δραχμή από μία συμφωνία με τους δανειστές που θα συνδέεται με τη λιτότητα και χωρίς προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, υποστηρίζουν πέντε στελέχη της αριστερής πλατφόρμας ου ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση ακόμα και αυτή την ώρα μπορεί και πρέπει να απαντήσει στους θεσμούς ότι ο εκβιασμός με το δίλημμα πρόγραμμα με νέα λιτότητα με πρόγραμμα χωρίς νέα λιτότητα με ρευστότητα και διαγραφή του χρέους ή έξοδος από το ευρώ και διακοπή αποπληρωμής του άδικου και μη βιώσιμου χρέους» αναφέρεται σε δήλωση υπογεγραμμένη από πέντε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κείμενο φέρει τις υπογραφές του βουλευτή και μέλους της ΠΓ Στάθη Λεουτσάκου, των βουλευτών Κώστα Λαπαβίτσα και Θανάση Πετράκου και των μελών της ΠΓ Αντώνη Νταβανέλου και Σόφης Παπαδόγιαννη.

Αναλυτικό, όπως υποστηρίζουν ότι «η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία άλλη επιλογή στην κρίσιμη αυτή συγκυρία από το να απορρίψει τον εκβιασμό των «θεσμών» για την επιβολή ενός προγράμματος λιτότητας, απορρυθμίσεων, ιδιωτικοποιήσεων», κατέθεσαν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε στελέχη που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα.

Επιπλέον αναφέρεται ότι εφόσον το επιβάλλουν οι συνθήκες, η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα και τη στοιχειώδη ρευστότητα προκειμένου να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα, που θα της επιτρέψει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό.

Ειδικότερα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για

1) Ριζική αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος με εθνικοποίηση και αναπροσανατολισμό σε αναπτυξιακή κατεύθυνση υπό κοινωνικό έλεγχο

2) Πλήρη απόρριψη της δημοσιονομικής λιτότητας με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών, την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και την έξοδο της οικονομίας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

3) Εκκίνηση των διαδικασιών εξόδου από το ευρώ και της διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους που αποτελούν απολύτως διαχειρίσιμη επιλογή και μπορεί να οδηγήσει σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο προσανατολισμένο στην παραγωγή, την ανάπτυξη και την αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών, προς όφελος των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

«Το δημοψήφισμα κατέδειξε τη βούληση του λαού για την οριστική απόρριψη της λιτότητας, ανεξάρτητα από τα διλήμματα που του έθεσε το ξένο και το εγχώριο κατεστημένο» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κείμενο.