Κόσμος
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2005 16:25

Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία στον ευρω-προϋπολογισμό

Οι διαπραγματεύσεις για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ε.Ε. την περίοδο 2007-2013 σημείωσαν πρόοδο το πρωί, και η βρετανική προεδρία θα παρουσιάσει μια νέα πρόταση το απόγευμα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ.

Η πρόταση αυτή θα πρέπει λογικά να διατυπωθεί μετά το γεύμα εργασίας που άρχισε γύρω στις 14.35 (ώρα Ελλάδας), αν και άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπλερ θα αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που είχε το πρωί, κυρίως με τον Ζακ Σιράκ και την Αγγελα Μέρκελ.

Μετά το γεύμα είναι πιθανό να διεξαχθούν και νέες διμερείς συνομιλίες, διευκρίνισε ο βρετανός εκπρόσωπος. Εν τω μεταξύ, η Ισπανία, η Γερμανία και η Γαλλία παρουσίασαν στον κ. Μπλερ μια πρόταση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, η οποία προβλέπει μια μόνιμη μείωση της βρετανικής έκπτωσης και μια αναθεώρηση του προϋπολογισμού εφαρμόσιμη από το 2014.

Η πρωτοβουλία αυτή, που έχει την υποστήριξη της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας, αφορά το «δίκαιο καταμερισμό του κόστους της διεύρυνσης, αυτό που αποκαλούμε βρετανικό τσεκ, ώστε η Βρετανία να αναλάβει πλήρως το κόστος της διεύρυνσης με μόνιμο τρόπο», ενώ θίγει και το ζήτημα της μείωσης των αγροτικών δαπανών της Ε.Ε., αλλά από το 2014.

Yπάρχει βούληση για συμβιβασμό

«Υπάρχει η πολιτική βούληση από όλους του ευρωπαίους ηγέτες να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία», δήλωναν πηγές της Βρετανικής Προεδρίας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι η συμφωνία αυτή δεν θα είναι η ιδανική για κανέναν.

Οπως ανέφεραν βρετανοί διπλωμάτες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ είχε, σήμερα το μεσημέρι, διμερείς διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, την Γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Α. Θαπατέρο και τον Αυστριακό Καγκελάριο Σιούσελ. Οι ίδιοι βρετανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι, βάσει αυτών των συναντήσεων, ο Τόνι Μπλερ πρόκειται να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του μία έκθεση επί του προϋπολογισμού της Ε.Ε. και ανάλογα με την υποδοχή που θα έχει η έκθεση αυτή, θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Η Βρετανική Προεδρία είναι έτοιμη να ενισχύσει περισσότερο τα νέα κράτη - μέλη της Ε.Ε., ανέφεραν βρετανοί διπλωμάτες, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι τα περιθώρια παρεκκλίσεων από την τελευταία πρόταση της Προεδρίας είναι πολύ μικρά, και ότι η Βρετανία δεν είναι διατεθειμένη να κάνει σήμερα καμία μεγάλη αλλαγή επί της προτάσεώς της.

Εξάλλου, σε ό,τι αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιγική (ΚΑΠ), ο Βρετανός πρωθυπουργός εμμένει στην θέση του να υπάρξει μεταρρύθμιση μεσοπρόθεσμα, δηλαδή περί το 2008.

Σε ό,τι αφορά το λεγόμενο βρετανικό τσεκ (δηλαδή τις επιστροφές που λαμβάνει η Βρετανία από το 1984, ως αντιστάθμισμα για τη συμμετοχή της στις δαπάνες της ΚΑΠ από τις οποίες η ίδια δεν ωφελείται), βρετανοί διπλωμάτες ανέφεραν πως ο Τόνι Μπλερ επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το τμήμα που της αναλογεί από το κόστος της διεύρυνσης και ειδικότερα, οι μεγάλες χώρες θα πρέπει να επωμιστούν το κόστος αυτό ισότιμα και ανάλογα με τις δυνατότητές τους.

Τέλος, ερωτηθείς Βρετανός διπλωμάτης για το αν θα συζητηθεί σήμερα η ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως όταν το Συμβούλιο τελειώσει με τα δημοσιονομικά θέματα, θα συζητηθεί και το θέμα της ΠΓΔΜ.

Πηγές: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο