Κόσμος
Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 13:01

Βολιβία - Ο αριστερός Έβο Μοράλες νικητής των προεδρικών εκλογών

Ο αριστερός Έβο Μοράλες ανεδείχθη νικητής στις προεδρικές εκλογές της Βολιβίας. Ο αντίπαλος του Μοράλες παραδέχτηκε την ήττα του, όταν τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εκτιμήσεις με βάση τη μερική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων, σύμφωνα με τις οποίες ο Μοράλες συγκέντρωσε πάνω από το 50% των ψήφων, ποσοστό αρκετά υψηλότερο από εκείνο που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σήμερα από την εκλογική επιτροπή και εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις, ο Μοράλες θα αποφύγει τη δοκιμασία της ψήφου στο Κογκρέσο, το οποίο θα κληθεί να επιλέξει τον πρόεδρο σε περίπτωση που κάποιος υποψήφιος δεν συγκεντρώσει ποσοστό πάνω από 50%. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ο Έβο Μοράλες θα είναι ο πρώτος ινδιάνος πρόεδρος της Βολιβίας.

Ο Έβο Μοράλες είναι δικηγόρος, θαυμαστής του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες και έχει τη στήριξη των αυτόχθονων Ινδιάνων, οι οποίοι θέλουν να τερματιστούν οι σε βάρος τους διακρίσεις, που έχουν τις ρίζες τους στα χρόνια της αποικιοκρατίας. Ο Μοράλες έχει υποσχεθεί στους ινδιάνους καλλιεργητές της κόκας ότι θα αντιταχθεί στο αμερικανικό πρόγραμμα για την καταστροφή των καλλιεργειών αυτών, που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κοκαΐνης, αλλά συγχρόνως είναι και βασική πρώτη ύλη για παραδοσιακά φάρμακα που χρησιμοποιούν οι αυτόχθονες.

Ο Μοράλες έχει επίσης δεσμευτεί ότι θα κρατικοποιήσει τη βιομηχανία του φυσικού αερίου -η Βολιβία είναι η δεύτερη χώρα της νότιας Αμερικής σε αποθέματα φυσικού αερίου- ελπίζοντας ότι θα δώσει απαντήσεις στη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις οικονομικές πολιτικές της ελεύθερης αγοράς που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Από αύριο αρχίζει στην πραγματικότητα η νέα ιστορία της Βολιβίας: μία ιστορία κατά την οποία θα επιδιώξουμε την ισότητα, τη δικαιοσύνη, την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε ο Μοράλες, απευθυνόμενος σε χιλιάδες οπαδούς του.