Πολιτική
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2005 14:57

ΠΑΣΟΚ: Στόχος του υπουργείου όχι η αναβάθμιση, αλλά η πειθάρχηση του Πανεπιστημίου

Το υπουργείο Παιδείας «μεταχειρίζεται ευκαιριακά, με προχειρότητα και χωρίς σχεδιασμό την υπόθεση των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση σε μια κατεύθυνση όχι αναβάθμισης, αλλά πειθάρχησης του Πανεπιστήμιου. Με τον ίδίο τρόπο μεταχειρίσθηκε και την προσπάθεια των καθηγητών που μετέχουν στην επιτροπή που συνέστησε, όπως οι ίδιοι καταμαρτυρούν».

Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μαρία Δαμανάκη, μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της επιτροπής «σοφών» για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/12/20/1133386.htm .

Όπως υπογραμμίζει η κ. Δαμανάκη, θετικές αλλαγές στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης του Πανεπιστήμιου δεν μπορούν να προκύψουν με αυταρχικές μεθοδεύσεις, χωρίς σχεδιασμό, μακροχρόνιο ορίζοντα και πόρους. «Το υπουργείο Παιδείας καλό θα είναι -προσθέτει- και ενόψει του υπό συζήτηση προϋπολογισμού, να αναγνωρίσει τη θλιβερή πραγματικότητα της κραυγαλέας υποχρηματοδότησης της Παιδείας από την κυβέρνηση Καραμανλή, να εγκαταλείψει τους μεγαλοϊδεατισμούς και να προχωρήσει σε δημοκρατικό διάλογο με τους φορείς και τους χρήστες της εκπαίδευσης».

Η κ. Δαμανάκη επισημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ έχει δημόσια καταθέσει ένα νέο συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμιστικών προτάσεων για την ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και τη λειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Ένα σχέδιο, που -όπως αναφέρει- «κινείται στη λογική του συνολικού σχεδιασμού και όχι των αποσπασματικών ρυθμίσεων, που επιδιώκει διάλογο και συναινέσεις με την πανεπιστημιακή κοινότητα και που βεβαίως, προτάσσει την γενναία αύξηση της χρηματοδότησης στην Παιδεία».

Όπως σημειώνει η κ. Δαμανάκη, το νέο Πανεπιστήμιο που προτείνει το ΠΑΣΟΚ υπερβαίνει τα μέτρα της επιτροπής με θετικό τρόπο, εντάσσοντάς τα σε ένα συνολικό σχεδιασμό με σαφή δέσμευση για τη χρηματοδότησή του.