Πολιτική
Πέμπτη, 02 Ιουλίου 2015 11:40

Παγώνουν οι διαπραγματεύσεις - Το βάρος στο δημοψήφισμα

Στην υποστήριξη του «Όχι» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μετά το «πάγωμα» χθες των διαπραγματεύσεων διά στόματος Μέρκελ και Ντέισελμπλουμ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στην υποστήριξη του «Όχι» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση μετά το «πάγωμα» χθες των διαπραγματεύσεων διά στόματος Μέρκελ και Ντέισελμπλουμ μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. «Πάγωμα» που στο Μαξίμου εξέλαβαν ως γερμανικό μπλόκο στην ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού.

Η κυβέρνηση αν και δεν έτρεφε σημαντικές ελπίδες είχε αφήσει χθες ένα ανοιχτό παράθυρο ακόμη και να αποσύρει την πρότασή της για δημοψήφισμα αν οι δανειστές έκαναν δεκτή ως βάση συζήτησης τη νέα της πρόταση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Γι' αυτό και το διάγγελμα του Πρωθυπουργού καθυστέρησε επί τρίωρο προκειμένου ο Γιάνης Βαρουφάκης ο οποίος συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δώσει το «ΟΚ» ώστε να βγει ο πρωθυπουργός και να καλέσει τον ελληνικό λαό να στηρίξει το «Όχι».

Όπως ήταν φυσικό ο κ. Τσίπρας, δίνοντας και τον τόνο των εξελίξεων μέχρι την ερχόμενη Κυριακή κατήγγειλε επί της ουσίας μερίδα των δανειστών για σχέδιο ανατροπής της κυβέρνησης και την αντιπολίτευση στο εσωτερικό της χώρας ότι καταστροφολογεί με στόχο το «Ναι» στο δημοψήφισμα.

Το πιο όμως ενδιαφέρον σημείο στο χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού είναι η αναφορά του σε «δοτές» κυβερνήσεις. Όπως λένε εδώ και μέρες συνεργάτες του ο κ. Τσίπρας «δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε σενάρια πολιτικής ανωμαλίας» απαντώντας επί της ουσίας στο αίτημα της αντιπολίτευσης για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία με τους δανειστές από τη Βουλή και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές με δεδομένη και τη σαφή δήλωση του Πρωθυπουργού ότι δεν είναι «παντός καιρού». Το ερώτημα είναι αν οι εκλογές θα διεξαχθούν άμεσα ή για παράδειγμα τον προσεχή Σεπτέμβριο προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος χρόνος με τις τράπεζες στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Όλα αυτά όμως θα εξαρτηθούν και από την αντίδραση των εταίρων και δανειστών της χώρας.

Σε περίπτωση που επικρατήσει το «Όχι» στο Μαξίμου ισχυρίζονται ότι θα επανέλθουν ενισχυμένοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχοντας επί της ουσίας αφαιρέσει από την άλλη πλευρά το επιχείρημα ότι η ευθύνη για το όποιο «ναυάγιο» ανήκει στην κυβέρνηση στην Αθήνα, αφού πλέον «η εντολή του ελληνικού λαού θα είναι σαφής».

Οι χθεσινές δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων (Μέρκελ, Ολάντ, Γκάμπριελ, Ντομπρόφσκις) -τις οποίες μάλιστα επεσήμαναν χθες κυβερνητικές πηγές-, λένε, είναι ενδεικτικές για το γεγονός ότι ένα «Οχι» στο δημοψήφισμα «δεν σημαίνει και το τέλος των διαπραγματεύσεων, πολύ περισσότερο την έξοδο από το ευρώ».