Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 13:27

Bitcoin και ελληνική κρίση

Όσο είναι σε εξέλιξη το «θρίλερ» της ελληνικής οικονομίας, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα εμφανίζονται σχετικά με το αυξημένο ελληνικό και μη ενδιαφέρον για το ψηφιακό νόμισμα, Bitcoin, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση των τραπεζών. Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα περί δημοψηφίσματος και η επιβολή capital controls απλά ενέτειναν την κατάσταση- και οι συζητήσεις περί της σύνδεσης μεταξύ ελληνικής κρίσης και Bitcoin δίνουν και παίρνουν ακόμα περισσότερο.

Όσο είναι σε εξέλιξη το «θρίλερ» της ελληνικής οικονομίας, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα εμφανίζονται σχετικά με το αυξημένο ελληνικό και μη ενδιαφέρον για το ψηφιακό νόμισμα, Bitcoin, λόγω ανησυχίας για την κατάσταση των τραπεζών. Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα περί δημοψηφίσματος και η επιβολή capital controls απλά ενέτειναν την κατάσταση- και οι συζητήσεις περί της σύνδεσης μεταξύ ελληνικής κρίσης και Bitcoin δίνουν και παίρνουν ακόμα περισσότερο.

Σε δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται ότι η προοπτική ενός Grexit δεν τους τρομάζει όλους. «Στη θεωρία, όταν ένα συμβατικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βιώνει αναταραχές, εναλλακτικά συναλλάγματα όπως το Bitcoin έχουν τη δυνατότητα να λάμψουν. Η αποκεντρωμένη φύση του συναλλάγματος σημαίνει πως είναι αδύνατον για κάθε κεντρική τράπεζα να επιβάλει μηχανισμούς ελέγχου, ενώ η ψευδοανωνυμία στον πυρήνα του θα το καθιστούσε το ιδανικό μέσον για να βγάλεις ή να φέρεις χρήματα στη χώρα, αποφεύγοντας νομικές επιπτώσεις».

Το βράδυ της Κυριακής ο Τόνι Γκαλίπι, συνιδρυτής του Bitpay, έγραψε στο Twitter ότι ανέμενε η τιμή του Bitcoin να ανέβει κάπου μεταξύ των 610 και των 1.250 δολαρίων εάν η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Επίσης, στο Reddit χρήστες διαμοιράζονται συμβουλές για το πώς μπορούν να αγοράσουν bitcoins στη χώρα, ενώ σχολιάζουν σχετικά με το «bank run» ότι «θα έπρεπε να είχαμε αγοράσει bitcoins».

Ένας από τους λόγους σχετικά με αυτές τις συζητήσεις είναι η πρότερη εμπειρία της Κύπρου το 2013, που συνέπεσε με δραματική άνοδο της αξίας του Bitcoin, πριν αυτή πέσει ξανά.

Σχετικό δημοσίευμα του CNN αναφέρει ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες στρέφονται σε πλατφόρμες online trading για να δουν εάν το Bitcoin αποτελεί καλύτερο «στοίχημα» από το ευρώ. Κατά τον Όλιβερ Φλάσκεμπερ, CEO του bitcoin.de, δέκα φορές περισσότεροι Έλληνες εγγράφονται για ανταλλαγές με bitcoins. Επίσης, στο Bitstamp (το τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο) οι ανταλλαγές bitcoins από την Ελλάδα σημείωσαν άνοδο 79% σε σχέση με τον μέσο όρο δέκα εβδομάδων. Ενδιαφέρον υπάρχει και στην Κίνα, με το LakeBTC, με έδρα τη Σαγκάη, να αναφέρει 40% αύξηση των επισκεπτών από υπολογιστές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το πολωνικό Bitcurex, υπήρχε βροχή από emails Ελλήνων με ερωτήματα όπως αν το Bitcoin είναι νόμιμο, αν μπορεί το Bitcurex να χρησιμοποιηθεί ως τραπεζικός λογαριασμός και εάν υπάρχει δίκτυο ATM για bitcoins στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι έκτοτε το Bitcurex έχει αρχίσει την προώθηση των υπηρεσιών του στους Έλληνες: «Sign up at Bitcurex and trade for 3 months for free. No Fees for Greece!». Σημειώνεται πάντως ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα ΑΤΜ για bitcoins (http://coinatmradar.com/bitcoin_atm/527/bitcoin-atm-genesis-coin-acharnes-orizontes-bookstore/)

Σε κάθε περίπτωση, η αξία του νομίσματος σημειώνει άνοδο, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού- και πολλοί τα συνδέουν. Ωστόσο, δημοσίευμα του Fortune το χαρακτηρίζει αυτό ως «μύθο», επισημαίνοντας- επικαλούμενο τον Τζόσουα Σκιγκάλα, CEO της Vaultoro- το traffic έχει αυξηθεί κατά 60% και άνω και από Γερμανία και Ισπανία (ενώ το ενδιαφέρον αυξάνεται γενικότερα σε Ευρώπη και Κεντρική Αμερική), ενώ η αύξηση των Ελλήνων χρηστών είναι ιδιαίτερα μικρή για να επηρεάσει την τιμή. Κατά τον ίδιο – όπως είπε στο Coindesk- η σύνδεση μεταξύ των δύο είναι κυρίως «ψυχολογική». Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινείται και η άποψη του Ιλάι Ντουράντο, του Mercatus Center (George Mason University), ο οποίος εκτιμά στο Fortune ότι πρόκειται για έναν «όχι πολύ τεχνολογικά καταρτισμένο πληθυσμό, με πολύ ισχυρή “παράδοση” ρευστού, και νομίζω ότι θα είχαν περισσότερη εμπιστοσύνη στο να βγάλουν τα λεφτά τους από την τράπεζα». Επίσης θεωρεί ότι το διεθνές ενδιαφέρον απλά συμπίπτει με την ελληνική κρίση. Αντίστοιχη είναι και η άποψη του Πίτερ Κίρμπι, CEO της Factom, o οποίος όμως υποστηρίζει ότι «το Bitcoin θα ήταν καταπληκτικό για την Ελλάδα. Είναι χρήματα που δεν μπορεί να αγγίξει η κυβέρνηση. Αν ήμουν Έλληνας πολίτης τώρα, θα είχα τρομοκρατηθεί. Το γεγονός ότι μπορείς να βάλεις τα λεφτά σου σε bitcoins και να περιμένεις να δεις τι θα γίνει είναι πολύ χρήσιμο. Στην επιλογή ανάμεσα σε μια ελληνική τράπεζα και το Bitcoin θα διάλεγα σίγουρα το Bitcoin». Όσον αφορά στην άνοδο της τιμής πάντως, αναφέρει και αυτός ότι ανέβαινε με ή χωρίς την Ελλάδα. «Και πιστεύω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων ακόμα δεν γνωρίζουν τι είναι το Bitcoin» λέει στο Fortune.