Μια νεοελληνική παραμελημένη πόλη, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμό, η Θήβα, δημιουργεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση για τη θεμελίωση της ταυτότητας μιας νέας πόλης, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών «Σφίγγα 2015».
Μια νεοελληνική παραμελημένη πόλη, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμό, η Θήβα, δημιουργεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση για τη θεμελίωση της ταυτότητας μιας νέας πόλης, μέσα από το Διεθνές Φεστιβάλ των Κρυμμένων Θηβών «Σφίγγα 2015».
Πρόκειται για ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, με πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού, οι οποίες πραγματοποιούνται σε διαφορετικούς και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.
Αρχαίο αίνιγμα, στη σύγχρονη εκδοχή του
Με κεντρικό θέμα το αίνιγμα που έθετε η αρχαία Σφίγγα στον Οιδίποδα: «Τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνὴν τετράπουν καὶ δίπουν καὶ τρίπουν γίνεται;», στη σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μια βύθιση στον τόπο και τον χρόνο, προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του σημερινού ανθρώπου.
Καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό, θα συνυπάρξουν, μέσα από τη «Σφίγγα 2015», με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας - μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους - την αθέατη Θήβα, ως λύση πολιτισμού, η οποία θα οδηγήσει, πιθανόν, σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που την κατοικούν. Μέσα στον πραγματικό, αλλά και εικονικό ιστό της πόλης (διαδίκτυο), καλλιτέχνες και πολίτες δημιουργούν, πραγματοποιούν πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά ή απλώς κοινωνικά δρώμενα, και καταθέτουν έργα - προτάσεις, πράξεις πολιτισμού.
Τα έργα - προτάσεις θα επιχειρήσουν να ανατρέψουν την ακινησία, τον εφησυχασμό και την αδράνεια - στοιχεία σήψης στο παρόν - και να ενώσουν τις δράσεις των ανήσυχων πολιτών, προσδοκώντας μια αλλαγή στο μέλλον της πόλης.
Ένα πείραμα για τη Θήβα
Θέμα του πειράματος της Θήβας είναι η αναζήτηση τρόπων, μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού, διατυπώνοντας ουσιαστικές θέσεις και απαντώντας αληθινά στα προβλήματα των καιρών της παγκόσμιας οικονομικής, πολιτικής, κοινωνικής, ηθικής και γνωστικής κρίσης.
Η αρχαία Θήβα αποδεικνύεται ο ιδανικός χώρος για την πραγματοποίηση ενός πειράματος, που θα οδηγούσε σε έναν επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πόλης, κινητοποιώντας τον μύθο και την ιστορία που την ακολουθούν, προς όφελος της δημιουργίας και της ανάδειξης μιας νέας ταυτότητας.
Η αλλαγή επιδιώκεται μέσα από τον σχεδιασμό αυτόνομων δημιουργικών προτάσεων, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, αλλά και πολιτών από τον πραγματικό κοινωνικό ιστό, με στόχο την αλλαγή στο μέλλον της πόλης. Σε αυτό το εγχείρημα, επιστρέφουμε στη Σφίγγα των Θηβών την απάντηση του Οιδίποδα, με το ερωτηματικό «τι είναι ο άνθρωπος».
Το ερώτημα επανεξετάζει το νόημα του ανθρώπου, μέσα από τη θέση του στην ιστορία:
α) το απώτερο παρελθόν, με τις αξίες, τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό που δημιούργησε
β) τη σημερινή κοινωνία, τις σύγχρονες προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), τον ρόλο της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του ίντερνετ, τη δύναμη της εξουσίας, τη γονιδιακή επιστήμη, τις νέες εφαρμογές στον σύγχρονο κόσμο
γ) τις λύσεις και τις προτάσεις για το μέλλον.
Μία νέα οργάνωση
Η Σφίγγα είναι μία νέα οργάνωση, αποτελούμενη από εκπροσώπους των εικαστικών, της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι ερευνούν διαρκώς την πολυεπίπεδη και ιδιόμορφη περίπτωση της πόλης της Θήβας.
Για το 2015, η οργάνωση Σφίγγα δημιουργεί, οργανώνει και προτείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Σφίγγα 2015, με στόχο την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων της αθέατης Θήβας, τα οποία θα συνεισφέρουν στη δημιουργικότητα, αλλά και στον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης. Το Φεστιβάλ που ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2015 τελεί υπό την Αιγίδα του υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτίας και του Δήμου Θηβαίων.