Πολιτική
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 12:06

Ενστάσεις για τη διαδικασία του δημοψηφίσματος

Τον έντονο προβληματισμό μιας σειράς ειδικών συνταγματικού δικαίου, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, μεταφέρει στη «Ν» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Παναγιώτης Μαντζούφας, ο οποίος θεωρεί πιθανό σενάριο την αμφισβήτηση του αποτελέσματος μετά από προσφυγή στο Εκλογοδικείο.

Τον έντονο προβληματισμό μιας σειράς ειδικών συνταγματικού δικαίου, αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου, μεταφέρει στη «Ν» ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ Παναγιώτης Μαντζούφας, ο οποίος θεωρεί πιθανό σενάριο την αμφισβήτηση του αποτελέσματος μετά από προσφυγή στο Εκλογοδικείο.

Η πρώτη ένσταση αφορά στη χρονική διάρκεια ανάμεσα στην προκήρυξη και τη διενέργεια της ψηφοφορίας. «Από καταβολής νεοελληνικού κράτους δεν έχει διενεργηθεί ποτέ η οποιαδήποτε εκλογική διαδικασία μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας. Κάτι ανάλογο δεν έχει συμβεί ίσως και πουθενά στον κόσμο. Η συνταγματική πρόβλεψη των 30 ημερών δεν είναι τυχαία. Αφενός δεν προλαβαίνει να ενημερωθεί επαρκώς για το ζήτημα η κοινή γνώμη, αφετέρου δεν προλαβαίνει να προετοιμαστεί άρτια ο εκλογικός μηχανισμός. Πώς θα ετοιμαστούν σωστά οι εκλογικοί κατάλογοι; Τι θα γίνει με τους δικαστικούς αντιπροσώπους;».

Η δεύτερη ένσταση αφορά στη διατύπωση του ερωτήματος. Ειδικότερα, προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό η επιλογή να προταχθεί το «όχι» στο ψηφοδέλτιο. «Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια, αλλά προφανώς δεν υπήρχαν ούτε χρόνος, ούτε χρήματα». Διαφορετικά, η πλέον διαδεδομένη πρακτική είναι το «‘ναι’ ή ‘όχι’». Επιπλέον, το ερώτημα στο εκάστοτε δημοψήφισμα οφείλει να είναι απολύτως σαφές, απλό και ξεκάθαρο, χωρίς παραμέτρους, προϋποθέσεις και τεχνικές πληροφορίες. Είναι μάλλον χαρακτηριστική η σύγκριση του ψηφοδελτίου της 5ης Ιουλίου στην Ελλάδα, για παράδειγμα, με το ψηφοδέλτιο του δημοψηφίσματος στη Σκωτία (βλ. φωτογραφία). «Επίσης, το θέμα δεν προσφέρεται ούτως ή άλλως για δημοψήφισμα, καθώς αφορά ένα ζήτημα τα δεδομένα του οποίου μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή. Αν δηλαδή οι πιστωτές τροποποιήσουν κάποιες παραμέτρους;».

Η αποστροφή του κ. Μαντζούφα είναι κατηγορηματική: «Δεν τηρούνται εγγυήσεις γνήσιας έκφρασης της λαϊκής βούλησης». Μάλιστα, ο ίδιος θεωρεί περισσότερο από πιθανό το αποτέλεσμα να προσβληθεί στο Εκλογοδικείο «το οποίο μπορεί να κρίνει ότι η διαδικασία διενεργήθηκε μέσα σε συνθήκες αμφισβήτησης».

Σημειωτέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύεται απολύτως από τις αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Στην περίπτωση διαφωνίας του, μοναδική επιλογή είναι η παραίτηση από το αξίωμα.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
@VasKostoulas