Η κοινή θέση Ολάντ, Μέρκελ, Γιούνκερ, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε σήμερα, για τον χαρακτήρα παραμονής ή μη της χώρας στο ευρώ του επερχόμενου δημοψηφίσματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Η κοινή θέση Ολάντ, Μέρκελ, Γιούνκερ, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε σήμερα, για τον χαρακτήρα παραμονής ή μη της χώρας στο ευρώ του επερχόμενου δημοψηφίσματος δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών στην Αθήνα.
Η τελευταία μπορεί να απάντησε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελαρίδη, με μία αιχμή για την ορθότητα και κυρίως για την «ειλικρίνεια» των όσων είπε σήμερα ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Κυβερνητικό στέλεχος σχολίαζε ότι ειδικά η αναφορά του κ. Γιούνκερ ότι στο κείμενο δεν ζητείται μείωση των συντάξεων «είναι παντελώς αναληθής», αφού «γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην κατάργηση του ΕΚΑΣ».
Ωστόσο, ο κ. Σακελλαρίδης, άφησε ασχολίαστη την αναφορά Γιούνκερ ότι το δημοψήφισμα είναι επί της ουσίας δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε., παρά τους υψηλούς τόνους του κ. Τσίπρα στο διάγγελμα την Κυριακή.
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας τη συνδρομή του ώστε να εξασφαλιστεί ολιγοήμερη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Επί της ουσίας η Αθήνα επιθυμεί να διατηρήσει ακόμη ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες, παρά το κακό κλίμα. Ωστόσο έχει λάβει σαφέστατο μήνυμα από το σύνολο των Ευρωπαίων ηγετών ότι τηνπρωτοβουλία των κινήσεων την έχει τώρα η Αθήνα.
Είναι χαρακτηριστική η σημερινή δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ομιλία της στην κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάνει την πρώτη κίνηση ώστε να αρθεί το αδιέξοδο».
Αυτή τη στιγμή πάντως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Αθήνα προγραμματίζει κάποια κίνηση στο περιθώριο των όσων διαδραματίζονται δημοσίως.
Η προσοχή όλων, πέρα από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων, είναι το επερχόμενο δημοψήφισμα. Αφενός διότι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι και αντιπολίτευση του αποδίδουν χαρακτήρα παραμονής ή όχι στο ευρώ, αφετέρου διότι πολλά κορυφαία κυβερνητικά στελέχη εξαρτούν από την έκβασή του το ίδιο το μέλλον της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι ένα «ναι» δεν μπορεί παρά να συνοδευτεί με παραίτηση και εκλογές.