Πολιτική
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2015 22:29

ΔΗΜΑΡ: «Όχι» στη ρήξη, «ναι» στο ευρώ

Την απόφαση ότι η χώρα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα έλαβε η κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία τάχθηκε υπέρ της Ευρωζώνης και εναντίον της ρήξης.

Την απόφαση ότι η χώρα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα έλαβε η κεντρική επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς, η οποία τάχθηκε υπέρ της Ευρωζώνης και εναντίον της ρήξης.

«Οι ιδεολογικές εμμονών των εταίρων και η αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Όμως είμαστε απέναντι στο αδιέξοδο της ρήξης. Αυτή η θέση μας συνάδει με τις αρχές και προτάσεις μας όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Η δική μας θέση είναι θέση της παράδοσης του αριστερού ευρωπαϊσμού, που δεν ταυτίζεται με τις πολιτικές δυνάμεις που οδήγησαν την χώρα στην κρίση και τα μνημόνια. Είναι σύμφωνη με το αποτέλεσμα της πρόσφατης απόφασης του Συνεδρίου μας», αναφέρεται στην απόφαση και προστίθεται:

«Η τοποθέτηση μας συνοδεύεται με τη δική μας πολιτική πρόταση και όχι με το δημοψήφισμα που συσκοτίζει τις πολιτικές διαφορές και υπάρχει κίνδυνος να δημιουργήσει φαινόμενα εθνικού διχασμού. Τα δημοψηφίσματα αποτελούν απαραίτητο εργαλείο δημοκρατικής και συμμετοχικής διαδικασίας στο στόχο για τη χειραφέτηση και μετεξέλιξη της κοινωνίας. Δεν μπορεί να αποτελούν εργαλείο εκβιαστικών και διχαστικών μηνυμάτων, που αντί να ενώνουν και να προχωρούν την κοινωνία, να λειτουργούν απλουστευτικά και επί της ουσίας συνθηματικά και πολωτικά με μόνο σκοπό να επιλύσουν πολιτικά αδιέξοδα».

«Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη η παραμονή της χώρας στην Ε.Ε και την ευρωζώνη και δεν συναρτάται με τις δυσκολίες από τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς που εμμένουν στην πολιτική της λιτότητας. Ο αγώνας για την αλλαγή στην ΕΕ θα είναι διαρκείας και θα ευοδωθεί με την ισχυροποίηση των προοδευτικών δυνάμεων και στις άλλες χώρες» αναφέρει η σχετική απόφαση.

Με το δικό μας ΝΑΙ, συνεχίζει, θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε ακράδαντα σε μία Ευρώπη με κοινωνικό πρόσωπο, κοινωνική συνοχή, με θεσμική ολοκλήρωση της πολιτικής και οικονομικής ενοποίησης με δημοκρατικούς κανόνες, ευελιξία, ανοχή και αλληλεγγύη. ΝΑΙ για να είμαστε στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. όταν θα γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι οι δύο άλλες προτάσεις για «όχι στην αιώνια φτώχεια» και για «αποχή με πολιτική πρόταση από το δημοψήφισμα» έλαβαν 22% και 11%, αντίστοιχα.

Πηγή: ΑΜΠΕ