Πολιτική
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 15:27

Μεσανατολικό, Ιράκ και τρομοκρατία στο επίκεντρο της συνάντησης Καραμανλή - Αμπντάλα

«Η Ιορδανία επαξίως έχει κερδίσει την εκτίμηση και το σεβασμό της παγκόσμιας κοινότητας, για τη μετριοπάθεια και την εποικοδομητική στάση της στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τον κόσμο. Ο βασιλιάς Αμπντάλα έχει ενισχύσει περαιτέρω το διεθνή ρόλο της Ιορδανίας. Και θέλω να επισημάνω και το σημαντικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που προωθεί στη χώρα του».

Τα παραπάνω ανέφερε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στις δηλώσεις μετα τη συνάντησή του με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας –τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες όπως παρατήρησε ο Πρωθυπουργός. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ενώ σημείωσε πως οι θέσεις του ιορδανού μονάρχη για το Παλαιστινιακό, καθώς και για τα άλλα κρίσιμα περιφερειακά ζητήματα, είναι βαρύνουσες και έχουν πάντοτε ιδιαίτερη σημασία για την επίτευξη μόνιμης ειρήνης στην περιοχή.

Αφού αναφέρθηκε στις προοπτικές ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή –τις οποίες χαρακτήρισε σχετικά ευοίωνες- και επαναλαμβάνοντας την προσήλωση της Ελλαδος στη λύση δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η Ιορδανία αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό μεσογειακό εταίρο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο -πρόσθεσε- η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει γέφυρα για την περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνεργασίας. Όπως επίσης τόνισε ο κ. Καραμανλής η σημερινή συνάντησή επιβεβαίωσε τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών. «Πολλοί Ιορδανοί έχουν φοιτήσει σε ελληνικά Πανεπιστήμια, γνωρίζουν την Ελλάδα και αποτελούν έναν συνδετικό δεσμό φιλίας μεταξύ των δύο κρατών», είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τους δεσμούς που μας ενώνουν, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα. Ήδη δίνεται σημαντική ώθηση στις σχέσεις μας με τις δύο Συμφωνίες Τουριστικής Συνεργασίας και Προστασίας Επενδύσεων που υπεγράφησαν χθες. Στόχος μας είναι να κάνουμε περισσότερα για την τόνωση των οικονομικών μας σχέσεων».

Εξάλλου ο κ. Καραμανλής επανέλαβε τον αποτροπιασμό του για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Ιορδανία, διαβεβαιώνοντας πως η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρίσκονται στο πλευρό της.

Από την πλευρά του ο βασιλιά Αμπντάλα ευχαρίστησε τον έλληνα Πρωθυπουργό για τις εποικοδομητικές συζητήσεις που είχαν. «Η Ιορδανία και η Ελλάδα», σημείωσε, έχουν μια ειδική και πολύ στενή σχέση και προσβλέπουμε, κατά τα επόμενα χρόνια, να υπάρξει περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων, κυρίως στον οικονομικό τομέα».

Όπως είπε κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση στη Μέση Ανατολή. «Συμφωνήσαμε και οι δύο ότι ο Οδικός Χάρτης, ο οποίος εγκρίθηκε από το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, προσφέρει ένα βιώσιμο μηχανισμό για να αναζητήσουμε μια δίκαιη, μακροχρόνια και σφαιρική ειρηνική λύση».

Όσον αφορά το Ιράκ, ο βασιλιάς Αμπντάλα δήλωσε πως αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η εκλογική διαδικασία είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στο Ιράκ. «Θα συνεχίσουμε λοιπόν να στηρίζουμε τους Ιρακινούς, έτσι ώστε να μπορέσουν και εκείνοι να έχουν μια σταθερή, ενωμένη ευημερούσα και ειρηνική χώρα», ειπε.

Όσον αφορά την τρομοκρατία ο ιορδανός μονάρχης τόνισε: «Καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις πράξεις τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε την τρομοκρατία, με οποιαδήποτε μορφή και σε όλες της τις εκφάνσεις. Συζητήσαμε εξάλλου για το μήνυμα του Αμμάν το οποίο έχει ως στόχο την ειρήνη, την πρόοδο, την κατανόηση, την αποδοχή και το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Περιήγηση της βασίλισσας Ράνια σε αρχαιολογικούς χώρους

Το πρωί η σύζυγος του βασιλιά Αμπντάλα, Ρανια, περιηγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας, συνοδευόμενη από τη σύζυγο του έλληνα πρωθυπουργού, Νατάσσα Καραμανλή.

Ο περίπατος της βασίλισσας Ράνια ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρέθεσε η προς τιμήν της η κ. Καραμανλή σε εστιατόριο του Λυκαβηττού, στο οποίο μετείχε και η κ. Μαριάνα Βαρδινογιάννη, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «Η Ελπίδα», τον ξενώνα του οποίου επισκέφθηκε νωρίτερα το πρωί η βασίλισσα.