Πολιτική
Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2005 16:37

Συνάντηση του ιορδανού βασιλιά με Γ. Παπανδρέου και Α. Παπαρήγα

Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, όπως και κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε., αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον βασιλέα της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Οπως ειπε ο κ. Παπανδρέου, ο ιορδανός μονάρχης από την πλευρά του εξέφρασε την επιθυμία για στενή συνεργασία στα θέματα, και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε επίσης τη σχέση της Ιορδανίας με την Ε.Ε., που αναπτύσεται σημαντικά, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής διαδικασίας, καθώς και τις διμερείς μας σχέσεις, όπου η Ιορδανία αναζητά Ελληνες επιχειρηματίες για μεγαλύτερη εμπορική και οικονομική συνεργασία. Το ίδιο επιθυμεί και με την Κύπρο, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μπορεί να παίξει επίσης ρόλο στη Μέση Ανατολή».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «πολύ θετικές τις σχέσεις των δύο χωρών με σημαντικό μέλλον στη συνεργασία».

Μετά τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Αμπντάλα είχε συνάντηση με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συζήτησε μαζί του για το λεγόμενο, όπως είπε, σχέδιο εκδημοκρατισμού της Μέσης Ανατολής, που έχουν εκπονήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν υιοθετήσει το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαρήγα, «δεν έχει καμία σχέση με τον εκδημοκρατισμό, άλλωστε η δημοκρατία δεν έρχεται απ'έξω. Κυρίως έχει σχέση με την κατανομή του πλούτου στην περιοχή και την εξαπόλυση αλυσσιδωτών παρεμβάσεων με τις οποίες είμαστε αντίθετοι».