Πολιτική
Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015 15:31

Συμφωνία «λαιμητόμο» για τον λαό «βλέπει» ο Δ. Κουτσούμπας

«Λαιμητόμο» χαρακτήρισε τη συμφωνία που όπως εκτίμησε θα υπάρξει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Λαιμητόμο» χαρακτήρισε τη συμφωνία που όπως εκτίμησε θα υπάρξει ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε συνέντευξή του στο Real FM ο κ. Κουτσούμπας απέδωσε τις αντιφάσεις και τις εμπλοκές που προκύπτουν στις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν και στο πλαίσιο της ευρωζώνης και συνολικότερα της ΕΕ και σε κυβερνήσεις και σε διαφορετικά συμφέροντα που υπηρετούν αυτές.

«Για παράδειγμα είναι ή γίνεται ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή η άποψη έστω και δοκιμαστικά στην αρχή για έξοδο από το ευρώ, δημιουργία δηλαδή σε μια πορεία ενός πιο σκληρού πυρήνα του ευρώ, της ευρωζώνης. Και βέβαια εδώ πειραματικά κάποιες δυνάμεις παίζουν με αυτή την άποψη να αποπεμφθεί η Ελλάδα από το ευρώ, σε ένα διπλό νόμισμα, σε ένα άλλο νόμισμα τέλος πάντων με διαφορετικές εκδοχές και σενάρια. Κυρίως εκεί οφείλεται το ζήτημα και όχι στα διάφορα μέτρα που κάθε φορά προτείνει ο ένας ή ο άλλος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διασαφήνισε ότι η κυρίαρχη αυτήν την στιγμή άποψη για προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίηση της ΕΕ αφορά και σε διάφορα ισοδύναμα μέτρα, αλλά και στο πως θα «συμπεριφερθεί αυτή η συμφωνία απέναντι στο κεφάλαιο, απέναντι στους βιομήχανους, απέναντι κυρίως στην αστική τάξη της χώρας, έτσι ώστε να ενισχύσει την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητά της σ' αυτό το «δύσκολο περιβάλλον» που υπάρχει».

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «η άλλη άποψη, η οποία δεν είναι απ' ό,τι φαίνεται η κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, μιλάει για ένα πιο σκληρό πυρήνα, άρα με αποπομπή κάποιων χωρών -πρώτα απ' όλα είναι η Ελλάδα σε αυτόν τον κατάλογο- από το ευρώ, αλλά εντός της ΕΕ φυσικά, χωρίς άλλες αλλαγές, οπωσδήποτε στοχεύει εκεί».

Καθιστώντας σαφές ότι διατυπώνει πολιτική εκτίμηση, χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, πρόσθεσε ότι «(οι δανειστές) θα σκέφτονταν θετικά ένα κυβερνητικό σχήμα με τον κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργό, αλλά που δεν θα είχε κάποιες φωνές οι οποίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πιθανά κατά την άποψή τους προβλήματα. Κατά τη γνώμη μας, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Ούτε από τον κ. Λαφαζάνη, ούτε από τον κ. Βαρουφάκη, ούτε από τον κ. Καμμένο. Ο κ. Καμμένος για παράδειγμα επειδή ίσως σκέφτεται ότι μπορεί να έχει δρομολογηθεί μια αποπομπή του από το κυβερνητικό σχήμα ή αλλαγή του σε ένα ανασχηματισμό από ένα κρίσιμο υπουργείο σε ένα υποδεέστερο, δημιουργεί κάποιες προϋποθέσεις, λέγοντας ότι δεν θα ψηφίσω, έστω και αν πέσει η κυβέρνηση. Δηλαδή περισσότερο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το πολιτικό του μέλλον, το δικό του και του κόμματός του».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από την σημερινή κοινοβουλευτική πλειοψηφία της συγκυβέρνησης, «γιατί όλες αυτές οι απόψεις βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ότι η «εντός εισαγωγικών ρήξη» που επικαλούνται δυνάμεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν οδηγεί ουσιαστικά σε φιλολαϊκή, σε φιλεργατική κατεύθυνση, σε επίλυση των προβλημάτων και των μεγάλων αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο λαός μας και η χώρα μας. Αντίθετα επιδεινώνει από πολλές απόψεις πάρα πολλά προβλήματα».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής ή άλλης κυβέρνησης συνεργασίας, με αφορμή και δήλωση του Α. Σαμαρά, είπε «προς το παρόν, αυτή τη στιγμή, δεν το βλέπω ως πιθανή εξέλιξη, χωρίς να αποκλείεται στο μέλλον. Περισσότερο μια εξέλιξη βλέπουμε ενός ανασχηματισμού, αν επιτευχθεί η συμφωνία και περάσει από τη βουλή, μια αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα από την άποψη των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Δηλαδή εννοώ πολύ καθαρά είτε από το χώρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, είτε του ΠΑΣΟΚ με την κ. Γεννηματά, είτε από το χώρο της ΝΔ ένα τμήμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ