Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανήγγειλε έκτακτα μέτρα, καθώς οι θάνατοι από το κύμα καύσωνα που «μετανάστευσε» από την Ινδία έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες της χώρας.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν ανήγγειλε έκτακτα μέτρα, καθώς οι θάνατοι από το κύμα καύσωνα που «μετανάστευσε» από την Ινδία έχουν κοστίσει τη ζωή σε εκατοντάδες πολίτες της χώρας.
Μόνο στη νότια επαρχία Σιντ οι νεκροί του καύσωνα έχουν φθάσει τους 450.
Η Αρχή Αντιμετώπισης Εθνικών Καταστροφών έχει ήδη λάβει εντολές και προχωρεί σε δράσεις ανακούφισης και προστασίας του πληθυσμού, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις δημιουργούν χώρους προστασίας των ανθρώπων από την αφόρητη ζέστη.
Πολλά από τα θύματα του καύσωνα είναι ηλικιωμένοι οι οποίοι ανήκουν σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.
Ο καύσωνας, ο οποίος συμπίπτει με εκτεταμένες διακοπές ηλεκτροδότησης, έχει προκαλέσει έντονη κριτική εις βάρος του δημόσιου συστήματος υγείας και της K-electric, της ιδιωτικής εταιρείας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στο Καράτσι, την πλουσιότερη πόλη της χώρας και μεγαλύτερη πόλη του Πακιστάν, με περίπου 20 εκατομμύρια κατοίκους.
Η θερμοκρασία στην πόλη έχει αγγίξει τους 44 βαθμούς Κελσίου τις τελευταίες ημέρες, από 37 που είναι η φυσιολογική γι' αυτή την εποχή, αλλά οι μετεωρολογικές αρχές λένε ότι αναμένεται βροχή.
Ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια νοσοκομεία του Καράτσι ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 200 ασθενείς πέθαναν εκεί από αφυδάτωση ή από εξάντληση εξαιτίας της ζέστης.
«Ορισμένοι διακομίστηκαν ήδη νεκροί, ενώ άλλοι πέθαναν στη διάρκεια της θεραπείας. Εξακολουθούμε να δεχόμαστε μία ατελείωτη ροή ασθενών», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δρ. Σίμιν Τζαμάλι, ένας εκ των διευθυντών του Jinnah Postgraduate Medical Centre.
Η παραστρατιωτική δύναμη Rangers έχει στήσει αυτοσχέδια νοσοκομεία σε αρκετά σημεία της πόλης, όπου παρέχονται νερό και άλατα κατά της αφυδάτωσης.
Η περιφερειακή κυβέρνηση δέχεται κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κακοδιαχείριση της κρίσης, η οποία εντάθηκε από τις μαζικές διακοπές ρεύματος.
Ένας βουλευτής, μάλιστα, πρότεινε το κοινοβούλιο να κλείσει το κλιματιστικό του σύστημα για μία ώρα δείχνοντας έτσι την αλληλεγγύη του προς τον λαό.
Το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπερφορτώθηκε, καθώς οι πολίτες ανοίγουν τους ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά τους και οι οικογένειες μαγειρεύουν όλες τις ίδιες ώρες. Ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού, κατά τον οποίο οι περισσότεροι μουσουλμάνοι νηστεύουν στη διάρκεια της ημέρας, άρχισε την Παρασκευή.