Πολιτική
Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2015 18:20

Ν. Κοτζιάς: «Όχι» σε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου της Ε.Ε. στα ενεργειακά

«Η χώρα μας δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε παρέμβασή του, σήμερα Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. «Δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας, στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε.

«Η χώρα μας δεν θα δεχθεί οποιουσδήποτε όρους που εκφεύγουν του νομικού πλαισίου και των συμφωνιών της Ε.Ε. στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε παρέμβασή του, σήμερα Δευτέρα, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο. «Δεν μπορεί να τίθενται ως όροι και προϋποθέσεις παράμετροι και στοιχεία που είναι εκτός των συνθηκών του Ευρωπαϊκού Δικαίου και των Συμφωνιών μας, στον τομέα της ενέργειας», επεσήμανε.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στο περιθώριο του Συμβουλίου, υπογράμμισε τις δυσκολίες της ενεργειακής διπλωματίας στην Ε.Ε. λόγω των διαφορετικών συμφερόντων, επισημαίνοντας ότι για την επιτυχία της «χρειάζεται μια καλή συνεργασία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στα κράτη-μέλη, συνεργασία που πρέπει να επεκτείνεται, όμως, και σε όλα τα επίπεδα διαπραγμάτευσης και συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες δυνατότητες των κρατών-μελών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Δικαίου της Θάλασσας, τα οποία πρωτίστως θα πρέπει να σέβονται οι εταίροι της Ε.Ε.

«Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας ενεργειακός κόμβος ενός ευρύτερου δικτύου που περιλαμβάνει όλα τα κράτη - μέλη των Δυτικών Βαλκανίων» τόνισε ο κ. Κοτζιάς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο περισσότερα δίκτυα τροφοδοσίας δημιουργούνται στην περιοχή, τόσο αυξάνει η σταθερότητα και η ενεργειακή ασφάλεια.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη σημασία του αγωγού TAP, και στην ανάγκη «η Επιτροπή να κάνει περισσότερες ενέργειες για τον Κάθετο Διάδρομο Ελλάδα – Βουλγαρία - Ρουμανία», και εξέφρασε τη στήριξή του στη δημιουργία του μεσογειακού αγωγού East Med και στην ενίσχυση της χωρητικότητας των υφιστάμενων και σχεδιαζόμενων σταθμών υγροποιημένου αερίου LNG.

Επιπλέον, τόνισε «την ανάγκη ενίσχυσης του Νοτίου Διαδρόμου που διέρχεται από την Τουρκία», σημειώνοντας ότι «δεν είναι απαραίτητος μόνο για να μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και αέριο από το Ιράκ και το Ιράν, μόλις σταθεροποιηθούν οι συνθήκες».

Ο κ. Κοτζιάς παρουσίασε, επίσης, τις ελληνικές θέσεις στο θέμα της μετανάστευσης, για το οποίο αφενός επέστησε την προσοχή όλων «ώστε να μη στρατιωτικοποιηθεί η πολιτική μετανάστευσης και να διασφαλισθεί η συνεργασία με τις αραβικές χώρες της Βόρειας Αφρικής, συμπεριλαμβανομένης και της Αιγύπτου» και αφετέρου ότι «πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία της μεταναστευτικής πολιτικής που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, και πριν απ' όλα οι συμφωνίες επανεισδοχής με χώρες όπως το Πακιστάν».

Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι πολύ προσεκτικά στις επαφές που έχουν με τρίτες δυνάμεις, οι οποίες αποσταθεροποιούν την περιοχή και προκαλούν δυσκολίες στην κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Πηγή: ΑΜΠΕ