Την αντίληψη που θέλει την προτίμηση για τη χρήση του ενός ή του άλλου χεριού να είναι ένα χαρακτηριστικό που ανέπτυξαν κυρίως οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, αντικρούουν ερευνητές που μελετούν τα καγκουρό.
Την αντίληψη που θέλει την προτίμηση για τη χρήση του ενός ή του άλλου χεριού να είναι ένα χαρακτηριστικό που ανέπτυξαν κυρίως οι άνθρωποι και τα άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, αντικρούουν ερευνητές που μελετούν τα καγκουρό.
Όπως υποστηρίζουν Ρώσοι και Αυστραλοί επιστήμονες, τα καγκουρό παρουσιάζουν μια φυσική προτίμηση να χρησιμοποιούν το αριστερό χέρι τους για να τρέφονται ή να καθαρίζονται.
Η έρευνα των επιστημόνων εκτός από τη συμπεριφορά των καγκουρό ρίχνει επίσης λίγο φως σε μια πλευρά της εξέλιξης των θηλαστικών.
«Διαπιστώσαμε έναν αυξημένο βαθμό προτίμησης στη χρήση του ενός χεριού, παρόμοιο με αυτόν του δικού μας είδους», ανέφερε ο βιολόγος Γεγκόρ Μαλασίτσεφ του Κρατικού Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, στη Ρωσία.
«Στα δίποδα καγκουρό, σε όλες τις κινήσεις τους που μελετήσαμε, υπήρξε μια σημαντική προτίμηση για τη χρήση του αριστερού χεριού στα περισσότερα από αυτά», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι δεν περίμεναν να βρουν μια τέτοια προτίμηση στα καγκουρό ή σε άλλα μαρσιποφόρα, λόγω των διαφοροποιήσεων που παρουσιάζονται στους εγκεφάλους αυτών των ζώων σε σύγκριση με τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
«Οποιαδήποτε μελέτη αποδεικνύει ότι ένα δίποδο είδος ζώου έχει προτίμηση στο ένα από τα δύο "χέρια" του συμβάλλει στη μελέτη του εγκεφάλου και της εξέλιξης των θηλαστικών», εξήγησε η Τζανίν Ίνγκραμ του Πανεπιστημίου της Τασμανίας.
Τα καγκουρό είναι φυτοφάγα ζώα, με πολύ δυνατά, μεγάλα πόδια και διαθέτουν μυώδη ουρά. Μετακινούνται συνήθως με πηδήματα και επειδή στέκονται όρθια μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα δύο «χέρια» τους.
Οι ερευνητές παρατήρησαν δύο είδη καγκουρό και ένα είδος ουάλαμπι (μικρότερο είδος της οικογένειας των καγκουρό) στην Αυστραλία και την Τασμανία. Διαπίστωσαν ότι τα δύο μεγάλα, δίποδα είδη καγκουρό, το ανατολικό γκρίζο καγκουρό και το κόκκινο καγκουρό, είναι αριστερόχειρα. Πάντως, το ουάλαμπι χρησιμοποιεί το αριστερό του χέρι για να τρώει φύλλα, ενώ κρατάει τα κλαδιά των δέντρων με το δεξί.
Η έρευνα, που έγινε με την υποστήριξη της National Geographic Society, δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters