Πολιτική
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 07:22

Τα δύο σενάρια στο ελληνικό πρόβλημα χρέους

Στην έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα στις 19:00 το απόγευμα θα λυθούν οι «διαφορές» Ελλάδος, εταίρων και πιστωτών της, όπως όλα δείχνουν. Η χθεσινή απόφαση των 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη, υπό την έννοια ότι ουδείς περίμενε στο Λουξεμβούργο να βγει λευκός καπνός και τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια δεν υπάρχουν.

του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Στην έκτακτη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα στις 19:00 το απόγευμα θα λυθούν οι «διαφορές» Ελλάδος, εταίρων και πιστωτών της, όπως όλα δείχνουν.

Η χθεσινή απόφαση των 19 ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ήταν αναμενόμενη, υπό την έννοια ότι ουδείς περίμενε στο Λουξεμβούργο να βγει λευκός καπνός και τα χρονικά περιθώρια για περαιτέρω διαπραγματεύσεις στα τεχνικά κλιμάκια δεν υπάρχουν.

Ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα δήλωναν χθες μετά το Eurogroup ότι μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο αρχηγών-κρατών ήταν θέση και επιδίωξη της ελληνικής πλευράς εδώ και καιρό.

Αυτή τη στιγμή τα σενάρια που υπάρχουν πάνω στο τραπέζι είναι δύο. Και τα δύο προϋποθέτουν την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών σε κορυφαίο επίπεδο, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο από σήμερα κι όλας. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει από την Αγία Πετρούπολη στην Αθήνα αύριο Σάββατο. Όπως είναι φυσικό θα έχει νέο γύρο τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους αξιωματούχους και ηγέτες και δεν αποκλείεται ακόμη και να μεταβεί μέσα στο Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες για διά ζώσης επαφές.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευ. Τσακαλώτος είναι «με τις βαλίτσες στο χέρι». Γι' αυτό άλλωστε δεν ακολούθησαν τον κ. Τσίπρα στη Ρωσία, λένε κάποιοι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η Αθήνα στο περιθώριο του χθεσινού Eurogroup κάλεσε τους εταίρους σε μια «γρήγορη διαπραγμάτευση» σε επίπεδο αρχηγών κρατών. 

Αν μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών καταλήξουν σε ένα πρώτο προσχέδιο συμφωνίας -αυτό είναι το καλό σενάριο- οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές προκειμένου «να προλάβουμε τη λήξη της τρέχουσας παράτασης και τη δόση προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου». Αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν θα πρόκειται για μία ακόμη παράταση, ίσως μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Είναι ένα σενάριο που «αρέσει» σε κάποιους στην Ευρώπη, δεν το επιθυμεί όμως η ελληνική πλευρά.

Εάν οι δύο πλευρές επιμείνουν στις θέσεις τους -στο πεντασέλδιο κείμενο η πλευρά των θεσμών και στο 47σέλιδο η Αθήνα- τότε είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν εξαιρετικά πιθανό να υπάρξει από πλευράς ΕΚΤ η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Για πολλούς στη Αθήνα αυτή η κίνηση θα είναι το ύστατο μέσο πίεσης προς την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των θεσμών.

Ήδη κυβερνητικές πηγές χθες κατήγγειλαν οργανωμένο «σχέδιο άσκοπης και τεχνητής φυγής κεφαλαίων με στόχο την πρόκληση αναταραχής και οικονομικής αποσταθεροποίησης». Τόσο η καταγγελία αυτή, όσο και οι βολές της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου για το ρόλο των ΜΜΕ, αλλά και  η κόντρα με τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα χθες και προχθές είναι ενδεικτικές της εν λόγω αντίληψης στην πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών.