Υγεία
Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015 13:15

Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη

Μελέτη για «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη» ανακοινώθηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) το οποίο εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.

Μελέτη για «Το Οικονομικό Κόστος της Σωματικής Αδράνειας στην Ευρώπη» ανακοινώθηκε από το Κέντρο Οικονομικών και Επιχειρηματικών Ερευνών (CEBR) το οποίο εδρεύει στη Μεγάλη Βρετανία.

Η μελέτη, ανατέθηκε στο Διεθνή Σύνδεσμο για τον Μαζικό Αθλητισμό και τον Πολιτισμό (ISCA-International Sport & Culture Association), και αφορά χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 500.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη σωματική αδράνεια η οποία περιβάλλει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης 1 στους 4 ενήλικες ευρωπαίους καθώς επίσης και 4 στους 5 εφήβους σε όλη Ευρωπαϊκή Ένωση κάνει καθιστική ζωή. Αυτό έχει ως συνεπακόλουθο τη «σωματική αδράνεια» με αποτέλεσμα το κόστος για την οικονομία κάθε κράτους να υπερβαίνει τα 80 δισ. ευρώ ετησίως. Δηλαδή 5 δισ. ευρώ περισσότερα από την παγκόσμια ετήσια δαπάνη για ογκολογικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τη μελέτη η σωματική αδράνεια δεν σχετίζεται μόνο με σωματικές διαταραχές αλλά και με άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα 1 στους 4 ευρωπαίους, περίπου 83 εκατ. εμφανίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ενώ, από τις πιο συνηθισμένες αιτίες θανάτου οι οποίες είναι άρρηκτα δεμένες με τη σωματική αδράνεια, είναι η στεφανιαία νόσος, ο διαβήτης τύπου ΙΙ, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του στήθους.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει 2 ώρες γυμναστική χωρίς πολύ ένταση την εβδομάδα, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ένα απλό περπάτημα αφήνοντας το λεωφορείο, ή κάνοντας ένα περίπατο μετά τη δουλειά,

Μπορούμε ακόμα και να καταργήσουμε το ασανσέρ και να χρησιμοποιούμε στις σκάλες και άλλα τέτοια απλά καθημερινά πράγματα που βοηθούν. 20 λεπτά άσκησης την ημέρα θα άλλαζαν σημαντικά τα οικονομικά δεδομένα. Αν μειώναμε μόνο κατά 1/5 το επίπεδο σωματικής αδράνειας στην Ευρώπη, θα σώζαμε 100.000 ζωές και παράλληλα θα εξοικονομούσαμε 16 δισ. ευρώ ετησίως.