Κόσμος
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2005 07:55

Ο βρετανικός Τύπος σήμερα

Η τρώση του κύρους του στρατεύματος, η αύξηση των φορολογικών βαρών και της τιμής της ενέργειας, αλλά και η απελπιστική κατάσταση των σεισμοπαθών στο Κασμίρ είναι τα θέματα που σχολιάζονται στα βρετανικά πρωτοσέλιδα.

«Οι ανώτατοι γαλονάδες αγωνίζονται για να διασώσουν την καλή φήμη του στρατού» είναι ο κύριος τίτλος της εφημερίδας Guardian.

Ρεπορτάζ του συντάκτη αμυντικών θεμάτων, Ρίτσαρντ Νόρτον Τέιλορ, αποκαλύπτει ότι σε διαβαθμισμένο μνημόνιο που διέρρευσε, ο υποδιοικητής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων αναφέρει πόσο ανήσυχοι είναι οι στρατιωτικοί διοικητές για την τρωθείσα φήμη του στρατεύματος, ιδίως μετά τη δημοσίευση καταγγελιών και την εκδίκαση υποθέσεων βασανισμού Ιρακινών πολιτών από Βρετανούς στρατιώτες.

Μάλιστα το μνημόνιο, αφού χαρακτηρίζει τις υποθέσεις αυτές «επώδυνη διαδικασία», προβλέπει ότι το 2006 προμηνύεται γεμάτο δοκιμασίες για τα βρετανικά στρατεύματα.

Προβλήματα προσχολικής φροντίδας

Με τον πρωτοσέλιδο «Ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει για τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία» η εφημερίδα Times γράφει ότι «η κρίση στον τομέα της προσχολικής φροντίδας ανάγκασε την κυβέρνηση να διαθέσει έσοδα από φόρους για να επιδοτήσει ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας θα δοθούν από την κυβέρνηση ως εφάπαξ βοήθημα για κάθε παιδί έως και 10 χιλιάδες στερλίνες σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, καθώς οι επιθεωρητές του υπουργείου Παιδείας διαπιστώνουν σε εκθέσεις τους «ελλείψεις προσωπικού, υποβαθμισμένες συνθήκες ασφάλειας και έλλειψη καθαριότητας, ακόμα και σε μέρη όπου η προσχολική φροντίδα κοστίζει στους γονείς 200 λίρες την εβδομάδα».

¶σχημα νέα για τα βρετανικά νοικοκυριά έχει η πρώτη σελίδα της εφημερίδας Daily Telegraph, η οποία εκτιμά ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού και θέρμανσης θα εξακοντιστούν στα ύψη για μια ακόμη φορά από τις αρχές του χρόνου. «Το κάθε σπίτι θα πρέπει να πληρώσει μέσα στο νέο χρόνο 100 λίρες περισσότερο για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα, λένε οι εδικοί. Μάλιστα εάν επαληθευθούν οι εκτιμήσεις τους, τότε συνολικά τα τρία τελευταία χρόνια οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν αύξηση 50%» σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ερώτημα προς τη διεθνή κοινότητα

Η Independent επιλέγει ως πρώτο θέμα την ανθρωπιστική κρίση στο Κασμίρ, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που επέζησαν από το πλήγμα του Εγκέλαδου, απειλούνται πλέον από το ψύχος.

«Εγκαταλελειμμένοι - μια δεύτερη καταστροφή πλήττει το Κασμίρ - Γιατί ο κόσμος δεν έκανε τίποτα για να την προλάβει;» αναρωτιέται η εφημερίδα δημοσιεύοντας φωτογραφίες και ρεπορτάζ από τις σεισμόπληκτες περιοχές.

Ανταποκριτής της Independent σε ορεινά χωριά της περιοχής μεταδίδει ότι οι κάτοικοι που έχουν μείνει άστεγοι άρχισαν να υποκύπτουν στο πολικό ψύχος και τις ασθένειες όπως η πνευμονία. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα βρέφη και τα νήπια, καθώς οι τόσο απαραίτητες ιατρικές προμήθειες δεν έχουν φτάσει στις δυσπρόσιτες περιοχές.

ΠΗΓΗ: BBC