Στάση αναμονής με εκατέρωθεν δηλώσεις τηρούν κυβέρνηση και δανειστές, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο ότι παρά την κρισιμότητα της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη η «D Day» για το ελληνικό πρόβλημα χρέους αργεί ακόμη.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Στάση αναμονής με εκατέρωθεν δηλώσεις τηρούν κυβέρνηση και δανειστές, ενώ πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο ότι παρά την κρισιμότητα της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη η «D Day» για το ελληνικό πρόβλημα χρέους αργεί ακόμη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον διεθνή Τύπο βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια που εκλαμβάνουν ως καταληκτική ημερομηνία για το ελληνικό πρόβλημα χρέους είτε την ερχόμενη Πέμπτη και τη συνεδρίαση του Eurogroup, είτε την 30ή Ιουνίου, οπότε λήγει η παράταση του τρέχοντος προγράμματος και η δόση προς το ΔΝΤ, είτε ακόμη και την 20ή Ιουλίου, οπότε πρέπει να αποπληρωθεί ομόλογο ύψους 3,6 δισ. προς την ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι «η κρίσιμη συνάντηση τώρα είναι την Πέμπτη», προσθέτοντας ωστόσο πως «δεν μπορεί να δει αν θα υπάρξει μέχρι τότε συμφωνία».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «μπαίνουμε στην τελική ευθεία» αφού όπως είπε «τώρα ξεκινάει η πραγματική διαπραγμάτευση».
Παράλληλα, επιτέθηκε με σκληρές εκφράσεις στο ΔΝΤ και έστειλε μήνυμα σε εταίρους και δανειστές ότι δεν πρόκειται να δεχθεί τίποτε λιγότερο από μία συμφωνία «με αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά που δεν θα δίνει συνέχεια στην αβεβαιότητα και θα περιλαμβάνει ρήτρες για το χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας».
Στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, με δήλωσή του στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Der Spiegel, σημειώνει ότι οι ελληνικές προτάσεις εξοικονόμησης και μεταρρυθμίσεων «είναι ήδη τόσο σκληρές και απάνθρωπες, όσο οι Γερμανοί δεν θα δέχονταν ποτέ για τους ίδιους».
Όπως εξήγησε, η Ελλάδα θα συναινέσει σε μία συμφωνία, μόνο εάν προβλέπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, η ενίσχυση των επενδύσεων και η επίλυση της κρίσης ρευστότητας, ενώ στην ερώτηση αν θα υπάρξει αυτή την εβδομάδα συμφωνία, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ρωτήστε την κυρία Μέρκελ».
Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης για μία ακόμη φορά μετά το «ναυάγιο» της Κυριακής δήλωσε ότι »η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της και αναμένει με ενδιαφέρον την επίσημη απάντηση των θεσμών».
Σκληρή κριτική στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση και Θεσμούς
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο, αμέσως μετά την ομιλία Τσίπρα, άσκησαν σκληρή κριτική τόσο σε εταίρους και δανειστές όσο και στη διαπραγματευτική τακτική των τελευταίων μηνών. Δεν έλειψαν και εκείνοι που μίλησαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο ρήξης ακόμη και εξόδου από το ευρώ.
Το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής Άγγελος Καλύβης ζήτησε «να απεμπλακούμε από την ιστορία της διαπραγμάτευσης και να γυρίσουμε τη συζήτηση στο πρόγραμμά μας». «Ζητώ από τον Τσίπρα να πει ότι η επιλογή μας είναι η παραμονή μας στο ευρώ, αλλά δεν είναι η καταστροφή η αποχώρησή μας» είπε ο κ. Καλύβης.
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε ότι «η διαπραγμάτευση χάθηκε, έχουμε κακά αποτελέσματα, διότι δεν είχαμε ολοκληρωμένο σχέδιο, έγιναν λάθη από τους διαπραγματευτές και κακώς πήγαμε στη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σημείωσε, πρέπει να επιμείνουμε στην αποφυγή της ρήξης και στην αναζήτηση συμφωνίας μέχρις εσχάτων, ώστε να έχουμε τη λιγότερο επώδυνη λύση. Πρέπει να σχεδιάσουμε να πετύχουμε αργότερα τη βελτίωση της συμφωνίας με καλύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς όρους, πρόσθεσε.
Ο οικονομολόγος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας σημείωσε ότι στηρίζει τη διαπραγμάτευση και τον τρόπο που το χειρίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα, ωστόσο είπε ότι υπάρχουν δύο δρόμοι: «Ο δρόμος της υποταγής, όπου φαίνεται να μας οδηγούν οι δανειστές, και τον οποίο τον έχουμε δοκιμάσει χωρίς να έχει οδηγήσει πουθενά» και «ο δρόμος της ρήξης. Εμείς πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό το ενδεχόμενο ώστε αν μας οδηγήσουν εκεί, να μην επικρατήσει χάος».
Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε ότι «το υπερόπλο μας είναι η συμμετοχή στην εΕυρωζώνη. Αυτό που είχαμε πει από την αρχή, ότι μετά ακολουθούν κι άλλοι. Αυτό όμως πρέπει να δοκιμαστεί και να δοκιμαστεί μέχρι τέλους. Βασική υπερασπιστική γραμμή είναι το χρέος».
Το ηγετικό στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας και μέλος της ΠΓ του κόμματος Στάθης Λεουτσάκος είπε ότι «υπάρχουν διέξοδοι, στην κρίση υπάρχουν δυσκολίες, δεν υπάρχουν μονόδρομοι. Οι δικές μας προτάσεις δεν είναι στο πλαίσιο του προγράμματός μας. Να πούμε στο κόσμο ότι έχουμε εναλλακτική λύση».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας και στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κώστας Ήσυχος, είπε ότι «η διαπραγμάτευση δεν είναι στο καλύτερό της σημείο. Αυτό όμως ίσως αποδεικνύει ότι μπορεί να βρεθεί κάποια λύση. Να διαμηνύσουμε βροντερά επιτέλους "ας συνεννοηθούν οι εταίροι για το τι θέλει ο καθένας και τι θέλουν όλοι μαζί"».
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και βασικός διαπραγματευτής της ελληνικής πλευράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε ότι «δώσαμε ισοδύναμα που αφορούν δομικές αλλαγές, όπως η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ. Μας είπαν ότι δεν είναι αρμόδιοι να διαπραγματευτούν».
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας και υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας το πρωί κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις νέες ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ, απέφυγε να αναφερθεί στις ελληνικές προτάσεις που είναι σε εκκρεμότητα σημειώνοντας:
«Δεν έχουμε συμφωνία. Και δεν υπάρχει συμφωνία διότι την ευθύνη την έχουν ακέραιη οι πιστωτές και οι λεγόμενοι ‘‘θεσμοί’’. Οι ‘‘θεσμοί’’ δεν κάνουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και με αυτούς που έχει εξουσιοδοτήσει η κυβέρνηση. Οι ‘‘θεσμοί’’ αυτό που ζητάνε από τη χώρα μας είναι ‘‘γη και ύδωρ’’. Είναι πλήρη υποταγή. Ζητάνε λεηλασία. Η κυβέρνηση έχει κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία, ούτε είναι διαθέσιμη να προσυπογράψει την εξόντωση του ελληνικού λαού. Αυτό είναι πέρα για πέρα σαφές».
Κόντρα κορυφής στη ΝΔ για την κρισιμότητα των στιγμών
Την ίδια ώρα, η συνεχιζόμενη αδυναμία επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές προκαλεί εσωκομματικές τριβές και στη Ν.Δ.
Η απόφαση της Ντόρας Μπακογιάννη να ζητήσει ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό, κάτι που δεν έχει κάνει ακόμη ο πρόεδρος του κόμματος, την έφερε σε ανοιχτή σύγκρουση με τον κ. Σαμαρά.
Ο τελευταίος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την ενέργεια της κ. Μπακογιάννη όταν η τελευταία του τηλεφώνησε στο Γραφείο του για να τον ενημερώσει για τη συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό.
«Έπρεπε να με είχατε καλέσει πριν πάτε και όχι αφού πήγατε» είπε ο Αντώνης Σαμαράς στην Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία του απάντησε ότι «αυτή η στιγμή δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω».