Τη διεξαγωγή Προ Ημερησίας Διατάξεως συζήτησης, με θέμα την κατάσταση και τη λειτουργία κρίσιμων τομέων του κράτους ζήτησε με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Κύριε Πρόεδρε,
Όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει, τόσο στο πλαίσιο του νομοθετικού έργου, όσο και στο πεδίο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, η ποιότητα του Κράτους και η θωράκιση του πολίτη έναντι των κοινωνικών ανισοτήτων συνιστούν βασική παράμετρο της πολιτικής, αλλά και της θεσμικής μας πραγματικότητας.
Παρά τις διαρκείς επισημάνσεις και τις συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μας, η Κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στην καθεστωτική νοοτροπία της και παγιδευμένη από την κομματική γραφειοκρατία πάνω στην οποία στηρίζεται, ουδέποτε συνειδητοποίησε τη σημασία διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και τις επαχθέστατες για τους πολίτες επιπτώσεις από τη ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εντελώς ενδεικτικά αναφέρω:
Ι. Η χώρα μας βιώνει τη δραματική εμπειρία της κοινωνίας των δύο τρίτων, όπου ο ένας στους πέντε συμπολίτες μας ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το επικίνδυνο αυτό, για τον κοινωνικό ιστό, φαινόμενο επιτείνει, μεταξύ άλλων:
- Το ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο της ανεργίας (κυρίως μάλιστα των νέων και των γυναικών) και η εντεινόμενη ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων.
- Η έκταση των περιφερειακών ανισοτήτων της Ελλάδας (η Χώρα μας κατέχει πάντα το θλιβερό προνόμιο να έχει τις πιο πολλές φτωχές Περιφέρειες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
- Το απαράδεκτο και διαβρωτικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας μας φαινόμενο, να διολισθαίνει συνεχώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά και να πρωταγωνιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, φαινόμενα που απομυζούν τεράστιους και πολύτιμους πόρους για το κοινωνικό σύνολο (περίπου 10 δις ευρώ το χρόνο, κατά την ΕΚΤ).
ΙΙ. Η Παιδεία πάσχει δραματικά, σε όλες τις βαθμίδες της, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυβερνητικών πειραματισμών, αλλά και των μεγάλων ελλείψεων σε ό,τι αφορά ιδίως το απαιτούμενο στελεχιακό δυναμικό, την επιμόρφωση και αξιολόγηση και την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (πρωτίστως την προσαρμογή της στις νέες τεχνολογίες και το αναγκαίο διδακτικό υλικό). Η συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν Παιδεία συνιστά πλέον μύθο. Η παραπαιδεία ανθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες παίρνουν το δρόμο του εξωτερικού σε αμφίβολης, πολλές φορές, ποιότητας Πανεπιστήμια, με επώδυνη, πέραν των άλλων, οικονομική αιμορραγία για τα πενιχρά οικογενειακά εισοδήματα.
ΙΙΙ. Η Υγεία παρέχεται μέσα από συνθήκες που απάδουν προς κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κατά την ομολογία ακόμη και κυβερνητικών στελεχών, καταρρέει. Η παροχή του αγαθού της Υγείας, τουλάχιστον στο επίπεδο που κρίνεται αναγκαίο για τις δυνατότητες της Χώρας μας, είναι πια προνόμιο μόνο των εχόντων και κατεχόντων.
Επειδή το κατά τ’ ανωτέρω ζήτημα της κατάστασης κρίσιμων τομέων του Κράτους και των λειτουργιών του συνιστά αναμφισβήτητα θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος, κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 143 παρ.1 του Κανονισμού της Βουλής, ζητούμε την έπ’ αυτού διεξαγωγή συζήτησης προ ημερησίας διατάξεως. Και σας παρακαλώ να κινήσετε, κατά τις οικείες διατάξεις του Κανονισμού της Βουλής, τη διαδικασία για τον ορισμό ημερομηνίας της συζήτησης αυτής».