Πολιτική
Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2015 19:58

Aννα Διαμαντοπούλου: Κι όμως, ξημέρωσε μια δύσκολη μέρα

«Σήμερα οι προφήτες της δραχμής κάθε εθνικότητας, προβάλλουν ως λύση στο αδιέξοδο την έξοδο από το ευρώ», επισημαίνει με ανάρτηση στο facebook η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην πρωινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με την οποία «σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα». 
«Σήμερα οι προφήτες της δραχμής κάθε εθνικότητας, προβάλλουν ως λύση στο αδιέξοδο την έξοδο από το ευρώ», επισημαίνει με ανάρτηση στο facebook η πρώην υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στην πρωινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη σύμφωνα με την οποία «σήμερα είναι μια πολύ ωραία μέρα»
 
Με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Beautiful Day», η κ. Διαμαντοπούλου υπογραμμίζει ότι «η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα με εξαιρετικά ισχνή παραγωγική βάση, χωρίς άμεσα εκμεταλλεύσιμους φυσικούς πόρους, με διαλυμένη διοίκηση, γενικευμένη αίσθηση ανομίας και με σοβαρά προβλήματα κατά μήκος των συνόρων της».
 
Προσθέτει δει πως «η απόφαση για χρεοκοπία εντός του ευρώ ή για έξοδο από το ευρώ προϋποθέτει τουλάχιστον ένα σχέδιο μετάβασης κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν υπήρχε θα έπρεπε να υλοποιηθεί σε αχαρτογράφητα νερά». 
 
Μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής της ατζέντας με προσανατολισμό την προσέλκυση επενδύσεων, η κ. Διαμαντοπούλου καταλήγει: «Αυτή θα είναι μια όμορφη μέρα κύριε Βαρουφάκη».
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της δήλωσης:
 
Beautiful Day
 
Κι όμως, σήμερα ξημέρωσε μία δύσκολη μέρα για τη χώρα κύριε Βαρουφάκη.
 
Σήμερα οι προφήτες της δραχμής κάθε εθνικότητας, προβάλλουν ως λύση στο αδιέξοδο την έξοδο από το ευρώ.
 
Μόνο που οι ίδιοι δεν διακινδυνεύουν ούτε το μέλλον της πατρίδας τους, ούτε των παιδιών τους, ούτε το δικό τους.
 
Η αλλαγή νομίσματος και η επιστροφή στη δραχμή πρέπει να μελετηθεί όχι γενικώς ως μία πολιτική επιλογή που απελευθερώνει τις εθνικές αποφάσεις.
 
Πρέπει να μελετηθεί με δεδομένα τα χαρακτηριστικά αυτής της χώρας τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.
 
Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα με εξαιρετικά ισχνή παραγωγική βάση, χωρίς άμεσα εκμεταλλεύσιμους φυσικούς πόρους, με διαλυμένη διοίκηση, γενικευμένη αίσθηση ανομίας και με σοβαρά προβλήματα κατά μήκος των συνόρων της.
 
Η απόφαση για χρεοκοπία εντός του ευρώ ή για έξοδο από το ευρώ προϋποθέτει τουλάχιστον ένα σχέδιο μετάβασης κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμα και αν υπήρχε θα έπρεπε να υλοποιηθεί σε αχαρτογράφητα νερά.
 
Δεν θέλω να μιλώ ούτε για βιβλικές καταστροφές…πείνα, δάκρυα ή εμφύλιο. 
 
Η χώρα θα επιβιώσει ό,τι και αν συμβεί όπως συνέβη μέσα στους αιώνες.
 
Αλλά ΓΙΑΤΙ;
 
Γιατί να είμαστε έτοιμοι να διακινδυνεύσουμε την έξοδο μας από την ΕΕ που με όλα τα προβλήματα και τα αρνητικά της παραμένει η πλέον δημοκρατική- ευημερούσα και με το ισχυρότερο κοινωνικό κράτος γωνιά του πλανήτη;
 
Γιατί αντί να αντιστρέψουμε όλες τις παθογένειες και τα λάθη δεκαετιών να επιμείνουμε με παρωπίδες σ΄αυτά θεωρώντας ότι εμείς μπορούμε να κάνουμε τα ίδια και οι άλλοι αλλάζοντας θα μας αλλάξουν;
 
Είμαι πεπεισμένη ότι οι εταίροι μπορούν να δώσουν διέξοδο και να δείξουν ευελιξία σε θέματα που ποσοτικά γι΄αυτούς είναι μικρά αλλά συμβολικά και θεσμικά έχουν μεγάλη σημασία.
 
Είμαι πεπεισμένη ότι η Ελλάδα μπορεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όπως έγινε και στο παρελθόν να ανασκουμπωθεί, να προσελκύσει κεφάλαια, να παράξει, να ανασυγκροτηθεί γρήγορα.
 
Αυτό βέβαια απαιτεί αμοιβαία εμπιστοσύνη και αλλαγή φλάμπουρων, αλλαγή στόχου και εχθρών.
 
Αρκεί να επισημάνω ότι ενώ όλη η συζήτηση γίνεται για μισθούς και συντάξεις του δημοσίου τομέα δεν ετέθησαν τουλάχιστον δημοσίως θέματα όπως:
 
Ειδικό καθεστώς προσέλκυσης επενδύσεων (γη, φορολογία, Fast Trackαδειοδότησης) γιατί μόνο αυτό είναι απάντηση στο 1,4 εκατομμύριο ανέργους.
 
Ότι κανείς δεν εγγυάται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα που προϋποθέτουν ειδικό καθεστώς υποστήριξης των υπαρχουσών επιχειρήσεων (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) 
 
Γιατί ενώ το τραπεζικό σύστημα έχει τεράστια προβλήματα δεν χρησιμοποιούμε το πρόβλημα ως ευκαιρία να ζητήσουμε υποστήριξη (ΗΠΑ – Ισραήλ) για υπηρεσίες μη τραπεζικού τομέα και προσέλκυση venture capital.
 
Ας σκεφτεί κάποιος είτε στην Αθήνα είτε στις Βρυξέλλες να αλλάξει την ατζέντα και να δώσει ελπίδα στους δημιουργικούς ανθρώπους.
 
Είναι τόσοι πολλοί και θέλουν τόσο πολύ να δουλέψουν σ΄αυτή τη χώρα.
 
Αυτή θα είναι μια όμορφη μέρα κύριε Βαρουφάκη.
 
newsroom naftemporiki.gr