Την ύστατη προσπάθεια για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καταβάλλουν σήμερα και αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Την ύστατη προσπάθεια για μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών καταβάλλουν σήμερα και αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στόχος των τριών στελεχών της κυβέρνησης αλλά και των δανειστών, είναι μαζί με τον Έλληνα διαπραγματευτή και πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκη, να «κλείσει» η συμφωνία ώστε αυτή να τύχει διαβούλεύσης στο Euro Working group από την Δευτέρα, ενδεχομένως να περάσει και από το ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε στο Eurogroup της Πέμπτης οι ΥΠΟΙΚ να ανάψουν το πράσινο φως για την εκταμίευση των απαραίτητων χρηματικών ποσών, ενώ ταυτόχρονα η Άγκελα Μέρκελ στη Bundestag (που συνεδριάζει την ίδια ημέρα) να αναλάβει το «μασάζ» των «σκληρών» του Βερολίνου.
Ο τρόπος με τον οποίο το ελληνικό κλιμάκιο θα χειριστεί το επί της ουσίας τελεσίγραφο των θεσμών και η ελληνική αντιπρόταση που θα κομίσει σήμερα στις Βρυξέλλες, έτυχε πολύωρης επεξεργασίας χθες στο Μέγαρο Μαξίμου σε σύσκεψη όπου συμμετείχαν τόσο η πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης όσο και υπουργοί όπως ο Π. Λαφαζάνης. Μάλιστα υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Επισήμως τα κυβερνητικά στελέχη επιμένουν στις τέσσερεις κόκκινες γραμμές:
Η πλευρά των δανειστών επιμένει ότι η πρόταση των θεσμών είναι στο τραπέζι και για κάθε μέτρο που δεν επιθυμεί η Αθήνα θα πρέπει να φέρει αντιπρόταση με ισοδύναμα. Ωστόσο αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη τόσο το θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ και ειδικά σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, η τύχη του ΕΚΑΣ -θέματα για τα οποία η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω- αλλά και η κάλυψη της διαφοράς των περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ στις δημοσιονομικές εκτιμήσεις των δύο πλευρών. Το βάρος της κάλυψης αναμένεται να πέσει στον ΦΠΑ όπου στόχος της κυβέρνησης είναι το κέρδος να προσεγγίσει το 1,5 δισ. κοντά δηλαδή στο 1,8 της πρότασης των θεσμών.
«Ομίχλη» επικρατεί και για το θέμα του χρέους αφού εσχάτως «κυκλοφορεί» ένα σενάριο, κυρίως από την πλευρά των Ευρωπαίων που θέλει χρέος και ασφαλιστικό -τα δύο αγκάθια δηλαδή- να παραπέμπονται στο εγγύς μέλλον ώστε να «ξεκλειδώσει» η συμφωνία. Είναι ένα σενάριο που δεν επιθυμεί η ελληνική πλευρά.
Το κυβερνητικό κλιμάκιο αναμένεται να συναντηθεί στις Βρυξέλλες με εκπρόσωπο του κ. Γιούνκερ, αφού ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, -με τον οποίο ήταν ανοιχτός ένας δίαυλος επικοινωνίας - θα απουσιάζει, λόγω του γάμου του, από τις Βρυξέλλες, ενώ θα ενημερώνονται και εκπρόσωποι των άλλων δύο θεσμών (ΔΝΤ και ΕΚΤ). Κυβερνητικά στελέχη δεν αποκλείουν το γεγονός να υπάρξει τελικά συνάντηση και με τον κ. Γιούνκερ.
Μήνυμα Τσίπρα λίγο πριν τη γραμμή τερματισμού
Την ίδια ώρα, μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνουν κυβερνητικές πηγές σημειώνοντας ότι στη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τη ρητή δήλωση ότι «η κυβέρνηση έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή, τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της και άνετη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο», ξέκοψε κάθε σκέψη για εκλογές και δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κυβερνητικά στελέχη να σηκώσουν το βάρος της «δύσκολης» συμφωνίας που θα έρθει στη βουλή αν είναι μια «βιώσιμη συμφωνία» με στόχο την «έξοδο από την κρίση και από τα μνημόνια της υποτέλειας».
Ωστόσο, έστειλε και το μήνυμα σε εταίρους και δανειστές ότι να επιθυμούν τη «συνέχεια της υποτέλειας», τότε δεν θα διστάσει να πει το «μεγάλο όχι» και να δώσει τη μάχη «για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία».