Βασισμένη, κυρίως, σε διηγήματα, αλλά και σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Τσέχοφ, η παράσταση «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», παρουσιάζεται σε σύνθεση και σκηνοθεσία του Γ. Μόσχου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260.
Βασισμένη, κυρίως, σε διηγήματα, αλλά και σε αποσπάσματα από θεατρικά έργα του Αντόν Τσέχοφ, η παράσταση, με τίτλο «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», παρουσιάζεται σε σύνθεση και σκηνοθεσία του Γιάννη Μόσχου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, στην Πειραιώς 260, από τις 14 έως τις 16 Ιουνίου.
Η παράσταση - πραγματεία για την αδυναμία των ανθρώπων να κατανοήσουν και να συμφιλιωθούν με τη μόνη βεβαιότητα: τον θάνατο, είναι ένα ψηφιδωτό των προσώπων και των θεματικών του Ρώσου γιατρού, δραματουργού και συγγραφέα Αντόν Πάβλοβιτς Τσέχοφ (1860 - 1904), ο οποίος άσκησε μεγάλη επίδραση στη θεατρική λογοτεχνία του 20ού αιώνα και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς διηγημάτων στην ιστορία. Στα έργα του, αποτυπώνεται η διαρκής φθορά της καθημερινής ζωής. Οι ήρωές του είναι άνθρωποι της ανώτερης, κυρίως, τάξης, που «ξοδεύουν» τη ζωή τους μέσα στην πνιγηρή ατμόσφαιρα της ρωσικής επαρχίας.
Τίποτα δεν έχει αλλάξει για την ανθρώπινη κατάσταση
Στις «Διασκεδαστικές ιστορίες περί θνητότητας», ανοίγεται ένα σύμπαν ανθρώπινων ζωών, τόσο διαφορετικών, αλλά και τόσο όμοιων μεταξύ τους. Παραλλαγές του ίδιου θέματος: της κωμικοτραγικής προσπάθειάς μας να ανακαλύψουμε πώς να ζήσουμε, πώς να δικαιώσουμε την ύπαρξή μας, να βρούμε το «νόημα».
Μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά από την εποχή του Τσέχοφ, όμως, πραγματικά, τίποτα δεν έχει αλλάξει για την ανθρώπινη κατάσταση. Κι αυτή η τρομακτική οξυδέρκεια του Τσέχοφ, η λεπτομερής παρατήρηση του ανθρώπου μέσα από ένα λεπτό χιούμορ ζωής, ζητεί ξανά και ξανά την ανάγνωση του έργου του στο δικό μας σήμερα.
Στην παράσταση, η οποία είναι παραγωγή της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Θεατροεργαστήριον», χρησιμοποιούνται και αποσπάσματα από τα θεατρικά έργα του Τσέχοφ: «Βυσσινόκηπος» (μτφ. Θωμάς Μοσχόπουλος), «Θείος Βάνιας» (μτφ. Χρύσα Προκοπάκη) και «Τρεις αδελφές» (μτφ. Αλέξανδρος Ίσαρης - Γιώργος Δεπάστας).
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση διηγημάτων: Γιώργος Δεπάστας, σύνθεση - σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, κίνηση: Ανθή Θεοφιλίδου, μουσική: Άγγελος Τριανταφύλλου, σκηνικά - κοστούμια: Τίνα Τζόκα, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, video art: Μάνος Αρβανιτάκης, βοηθός σκηνοθέτη: Μάρω Πετλή. Ερμηνεύουν: Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μιχάλης Οικονόμου, Εύη Σαουλίδου, Λυδία Φωτοπούλου.
Πληροφορίες
Πειραιώς 260 - Κτήριο Ε: Πειραιώς 260 - Ταύρος (είσοδος μόνο από Πειραιώς), τηλ.: 210 9282900. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 και 15 Ιουνίου: 21.00, 16 Ιουνίου: 23.00. Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ, φοιτητικό - άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00, Σάββατο: 9:00 - 15:00), καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, ηλεκτρονικά: greekfestival.gr, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00). Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, τα οποία εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξη της.
naftemporiki.gr