Πολιτική
Τετάρτη, 07 Ιανουαρίου 2004 21:11

Πώς σχολιάζουν διεθνή ΜΜΕ τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα

«Ο νέος ηγέτης των Σοσιαλιστών ελπίζει να αναβιώσει την ελληνική πολιτική σκηνή» είναι ο τίτλος του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδας «Financial Times», στο οποίο επισημαίνεται ότι «ο κ. Παπανδρέου θα μπορούσε να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των μικρότερων αριστερών κομμάτων, καθώς και πολλούς αναποφάσιστους».

Η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» χαρακτηρίζει τις πρωτοβουλίες Σημίτη παράδειγμα προς μίμηση για τις ηγεσίες των τουρκικών πολιτικών κομμάτων, ενώ η γαλλική «Monde» χαρακτηρίζει τον Κώστα Σημίτη και τον Φινλανδό πρώην πρωθυπουργό Πάαβο Λιπόνεν, υποψηφίους για την προεδρία της Κομισιόν, που θα μπορούσαν να τύχουν κοινής αποδοχής, αφού «θεωρούνται έμπειροι, σοβαροί κι αποτελεσματικοί».

Το πρακτορείο Reuters τονίζει ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη είναι μία προσπαθεια να συγκεντρώσει ψήφους εν όψει των εκλογών και να δημιουργήσει εικόνα ανανέωσης στο ΠΑΣΟΚ. Αναφερόμενο στον κ. Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι δεν έχει εκφράσει θέσεις σε πολλά ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

H ολλανδική εφημερίδα Financieel Dagblad παρουσιάζει, σε ολοσέλιδο δημοσίευμα, πορτραίτο του πρωθυπουργού κ. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Το δημοσίευμα το οποίο υπογράφεται από το δημοσιογράφο Jule Hinrichs, αναφέρει «Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει το βήμα για το οποίο φαίνεται να προοριζόταν από μικρός... Μέχρι στιγμής η πολιτική του καριέρα έχει στεφθεί με πλήρη σχεδόν επιτυχία. Επιπλέον, ο Παπανδρέου είναι σε θέση να απελευθερώσει την Ελλάδα από τα βαρίδια του παρελθόντος...Οι Ελληνες σέβονται τον Κώστα Σημίτη. Ο Σημίτης είναι τεχνοκράτης πολιτικός και του λείπει η ζεστασιά που περιμένει κανείς από έναν διακεκριμένο Ελληνα πολιτικό. Ωστόσο, διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο για την πατρίδα του. Υπό την πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη η Ελλάδα μετατράπηκε από ανυπόληπτο σε ένα εποικοδομητικό μέλος της Ε.Ε.».