Απάντηση από την Κομισιόν στη νέα πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τους Νίκο Παππά, Ευκ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αναμένει η Αθήνα, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Απάντηση από την Κομισιόν στη νέα πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τους Νίκο Παππά, Ευκ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αναμένει η Αθήνα, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητική πηγή.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότιη Επιτροπή έχει λάβει την επικαιροποιημένη ελληνική πρόταση και την αξιολογεί «με επιμέλεια και προσοχή», σημειώνοντας μάλιστα πως όποιος Eυρωπαίος αξιωματούχος διαρρέει πληροφορίες για την αποδοχή ή μη της ελληνικής πρότασης δεν εκπροσωπεί την Κομισιόν.
Η αναφορά αυτή του κ. Σχοινά κρίθηκε σκόπιμη μετά από δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο «δεν καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών από τις νέες ελληνικές προτάσεις», ενώ και το πρακτορείο Bloomberg υποστήριξε ότι οι προτάσεις είναι ένα «αναμάσημα» προηγούμενων και δεν θεωρούνται αξιόπιστες.
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι έχει στείλει δύο συμπληρωματικά κείμενα στην πρόταση που ήδη έχει υποβάλει στους θεσμούς, το ένα με εναλλακτικές προτάσεις για το δημοσιονομικό και το άλλο με προτάσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Αν και επισήμως τηρείται σιγή ιχθύος, ειδικά για τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα αναθεωρεί τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,75% φέτος, στο 1,75% για το 2016 και στο 2,5% για το 2017 και ζητά να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια του ESM για την αποπληρωμή των ομολόγων ύψους 6,7 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό τι ισοδύναμα προτείνει η Αθήνα ώστε να μην καταργηθεί το ΕΚΑΣ και να παραμείνει το ΦΠΑ στο ρεύμα στον μεσαίο συντελεστή.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προσανατολιζόταν να αυξήσει τον μεσαίο συνετελεστή ΦΠΑ στο 12 από το 11%, ενώ δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα να καταργηθεί η έκπτωση 30% στον ΦΠΑ για τα νησιά.
Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:
Τέλος, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει αύριο Τετάρτη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, συνάντηση Τσίπρα-Γιούνγκερ, παράλληλα με τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ, άλλα, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος στην Αθήνα, οι δύο πλευρές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν «προκειμένου να φτάσουμε σε μια συμφωνία».
Αυτήν την ώρα συνεδριάζει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με αντικείμενο τις ραγδαίες πλέον εξελίξεις.