Κοινωνία
Τρίτη, 09 Ιουνίου 2015 04:13

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Χαλκίδας

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σύμφωνα με την οριστική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Στα 13,1 χιλιόμετρα υπολογίζεται το εστιακό βάθος.

Σεισμός 5,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.09, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο 33 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Χαλκίδας, σύμφωνα με την οριστική εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

To εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 13,1 χιλιόμετρα.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Νωρίτερα σήμερα, στις 01:20 ώρα Ελλάδας, οι σεισμογράφοι του Δικτύου κατέγραψαν άσθενή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο δόνησης τον θαλάσσιο χώρο 119 χιλιόμετρα νότια της Ζάκρου στη Κρήτη.

Με δηλώσεις του στον ANT1 ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το αν τα 5,3 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός. «Εύχομαι να ήταν ο κύριος σεισμός, αλλά είναι κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος, θα περιμένω λίγο καιρό ακόμα», είπε.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μία περιοχή που έχει φωτογραφηθεί από την ομάδα ΒΑΝ και δείχνει ότι έχει πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό. Πάντως, πρόσθεσε, «η  μετασεισμική ακολουθία μέχρι τώρα φαίνεται μάλλον φυσιολογική».

Επιφυλάξεις ως πρός την εξέλιξη της σεισμικης δραστηριότητας εξέφρασε και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιντούτου, Γεράσιμος Χουλιάρας, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής όλοι οι μετασεισμοί είναι της τάξεως των 2 με 2,5 Ρίχτερ, και όχι 4 με 4,5, που θα έδειχε ότι υπάρχει εκτόνωση του φαινομένου.

Από την πλευρά του σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως τόσο ο ΟΑΣΠ όσο και τα ερευνητικά κέντρα παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως η σημερινή δόνηση προέρχεται από μία ευαίσθητη περιοχή που χαρακτηρίζεται από πολλά μικρά ρήγματα, παρακείμενα του ρήγματος της Αταλάντης.

Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος, από το ρήγμα της Αταλάντης δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς η ενέργειά του εκτονώθηκε με το σεισμό του 1893 και θα χρειαστούν μερικές εκατοντάδες χρόνια για να «ξαναγεμίσει».

Με δηλώσεις του τέλος στο Mega o δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων Γ. Ψαθάς επιβεβαίωσε ότι δεν έχουν αναφερθεί ζημιές στην περιοχή.