Κοινωνία
Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2015 17:50

Συνταγματική η παρακράτηση από τα εισοδήματα των καθηγητών Πανεπιστημίων

Συνταγματική είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η παρακράτηση υπέρ των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων (μπλοκάκια) των καθηγητών Πανεπιστημίων.

Συνταγματική είναι σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) η παρακράτηση υπέρ των ΑΕΙ και ΤΕΙ από τα εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων (μπλοκάκια) των καθηγητών Πανεπιστημίων.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει 75 καθηγητές των ΤΕΙ ζητώντας να ακυρωθεί υπουργική απόφαση του Φεβρουαρίου 2002 που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών (διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού με πλήρη απασχόληση) των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς των καθηγητών της Νομικής Σχολής και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  του τμήματος της Οδοντιατρικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και των ΤΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα καθώς τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).

newsroom naftemporiki.gr