Μια αποφασιστική ηρωίδα που διψά για εκδίκηση και προχωρεί αμείλικτη στα δολοφονικά σχέδιά της, αδιαφορώντας για τις συνέπειές τους, ζωντανεύει στο πρόσωπο της ηθοποιού Μαρίνας Ασλάνογλου, η οποία μας μιλά για την παράσταση «Ηλέκτρα».
Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Μια αποφασιστική ηρωίδα που διψά για εκδίκηση και προχωρεί αμείλικτη στα δολοφονικά σχέδιά της, αδιαφορώντας για τις συνέπειές τους, ζωντανεύει στο πρόσωπο της ηθοποιού Μαρίνας Ασλάνογλου, η οποία μας μιλά για την παράσταση «Ηλέκτρα».
Με τη φιλοδοξία να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, αλλά και με τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, το θέατρο Badminton εγκαινιάζει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας - σε μια διεθνών προδιαγραφών παραγωγή - την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, από τις 12 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Το έργο παρουσιάζεται - στα ελληνικά, με συνοδεία υπέρτιτλων σε ξένες γλώσσες - στην αξεπέραστη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού δασκάλου και ακαδημαϊκού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου. Η κάτοχος του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Μαρίνα Ασλάνογλου, ενσαρκώνει την Ηλέκτρα, και μιλά για το έργο και τις θετικές σκέψεις της.
Ποιες έννοιες διερευνά το έργο;
Η Ηλέκτρα είναι η επίκληρος κόρη του Αγαμέμνονα, που θα γεννήσει έναν γιο, για να σώσει τον πατρικό οίκο από την εξαφάνιση. Αυτό φοβούνται ο Αίγισθος και η Κλυταιμνήστρα και τη διώχνουν από το παλάτι, παντρεύοντάς την με έναν αγρότη. Ο Ευριπίδης, όπως σε όλα τα έργα του, έτσι και εδώ, ελέγχει και επικρίνει τη θεϊκή επιταγή. Ο Απόλλωνας δεν χρησμοδότησε σοφά. Η αμφισβήτηση του θεϊκού αλάθητου είναι αδιανόητη στον Αισχύλο, ακόμα και στον Σοφοκλή.
Σκιαγραφήστε μας τον χαρακτήρα της Ηλέκτρας.
Απομονωμένη, πενθεί διαρκώς τον θάνατο του πατέρα της και την προσωπική της δυστυχία. Μοναδικός της στόχος είναι η εκδίκηση. Δυναμική, αποφασισμένη, δεν ταλαντεύεται ούτε μια στιγμή.
Τι αποφασίζει να κάνει με τον Ορέστη και ποια είναι τα κίνητρά τους;
Θέλει να σκοτώσει τη μητέρα τους και τον εραστή της, για να εκδικηθεί τον φόνο του πατέρα της, ήρωα Αγαμέμνονα.
Ποια είναι τα ηθικά τους διλλήματα και πώς αποτυπώνονται οι ψυχικές τους μεταπτώσεις;
Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη δεν έχει διλήμματα. Είναι αποφασισμένη για εκδίκηση από την αρχή. Παρακολουθούμε μόνο τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση. Στον Ορέστη, επιβάλλεται η μητροκτονία, από το θυελλώδες μίσος της Ηλέκτρας εναντίον της μητέρας της.
Ποιες είναι οι συνέπειες του εγκλήματός τους;
Στο τέλος, από το βάρος των τύψεων για τη μητροκτονία, καταρρέουν και ο Ορέστης και η Ηλέκτρα. Στον κομμό της εξόδου, τα δυο αδέλφια παρουσιάζονται εξουθενωμένα από τη φρίκη της πράξης τους.
Με ποιον τρόπο επέρχεται η θεία δίκη;
Στον Ευριπίδη, η μητροκτονία δεν δικαιολογείται και δεν εξαργυρώνεται με τίποτα. Αυτή η άποψη εκφράζεται με τους Διόσκουρους. Η Κλυταιμνήστρα έπαθε δίκαια, αλλά ο Ορέστης έπραξε άδικα. Ο Απόλλωνας δεν χρησμοδότησε σωστά. Γι’ αυτό, τα αδέλφια εξορίζονται, με τύψεις για τις πράξεις τους.
Στο σημερινό ομιχλώδες ελληνικό τοπίο, βλέπετε ελπιδοφόρα σημάδια;
Επειδή είμαι φύσει αισιόδοξος άνθρωπος, προσπαθώ να μην επηρεάζομαι και να σκέφτομαι θετικά. Περιμένω ένα καλύτερο αύριο. Δεν ξέρω πότε θα έρθει, αλλά επειδή έτσι έχω μάθει, έτσι θέλω να συνεχίσω να σκέφτομαι.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: K. X. Μύρης, σκηνοθεσία - δραματουργική προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος, χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ. Παίζουν: Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου, Κλυταιμνήστρα: Ρένη Πιττακή, Πρεσβύτης: Γιάννης Βόγλης, Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος, Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός, Κάστορας: Άγγελος Μπούρας, Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης, Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κορυφαίες - Χορός (αλφαβητικά): Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εϋα Βάρσου, Φανή Γέμτου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ρένα Κυπριώτη, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Ελίνα Μάλαμα, Μαρία Μαλλούχου, Σύνθια Μπατσή, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, Μαίρη Χάγια, Εύα Χριστοδούλου.
Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα έως Σάββατο: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 45 ευρώ, Β’ ζώνη: 35 ευρώ, Γ’ ζώνη: 25 ευρώ, σπουδαστικό: 15 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr.