Πολιτική
Παρασκευή, 05 Ιουνίου 2015 22:00

Αλ. Τσίπρας: Αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο

Αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο, επεσήμανε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι υπέγραφε χωρίς να διαπραγματευτεί.

«Δεν υπάρχει προοπτική νέου μνημονίου για μας», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την δευτερολογία του στη Βουλή. «Διαπραγματευόμαστε σκληρά προκειμένου να τελειώνουμε με τους λογαριασμούς σας, να τελειώνουμε με τα μνημόνια και δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε συμφωνία που δεν θα βγάζει τη χώρα στις αγορές μέσα από την αναδιάρθρωση του χρέους», ξεκαθάρισε και υπογράμμισε ότι το διακύβευμα είναι η αναδιάρθρωση του χρέους.

«Από τις τοποθετήσεις Σαμαρά, Θεοδωράκη και Βενιζέλου διαπιστώνω ότι υπάρχει μία προσδοκία που τις συνδέει: ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε νέο μνημόνιο. Και μάλιστα θα το υπογράψει η νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία που αναδείχθηκε ενάντια στη λογική των μνημονίων. Καταλαβαίνω τη λογική σας και την προσπάθεια να μην αναλάβετε τις ευθύνες σας, αλλά μην προσδοκάτε άδικα. αυτή η κυβέρνηση και αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει νέο μνημόνιο. Και αν δίνουμε μία σκληρή μάχη είναι γιατί δεν συνηθίζουμε να υπογράφουμε ότι σας έφερναν, όπως εσείς κάνατε», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε χειροκροτούμενος: «προσπαθούμε να κλείσουμε τους δικούς σας λογαριασμούς, τις δικές σας δεσμεύσεις, τις δεσμεύσεις από τα μνημόνια που υπογράψατε. Αγωνιζόμαστε ταυτόχρονα να δώσουμε προοπτική μέσω της αναδιάρθρωσης του χρέους».

«Θα συνταχθείτε μαζί μας στην εθνική προσπάθεια απαιτώντας αναδιάρθρωση ή με τους δανειστές που ζητούν περισσότερα πλεονάσματα, δηλαδή αφαίμαξη και του ιδιωτικού τομέα για τον οποίο υποτίθεται ότι νοιάζεστε», ρώτησε. Αναφερόμενος στην στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, και κυρίως της Ν.Δ., ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «συντάσσεστε με την εθνική γραμμή να μην γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο. Βοηθά αυτό την κυβέρνηση στην διαπραγματευτική της προσπάθεια».

«Σήμερα είδαμε τον αντιμνημονιακό Σαμαρά που είχαμε ξεχάσει», σχολίασε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε για την Ν.Δ.: «Καταγράφω στα θετικά την άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση των θεσμών ως έχει. Με βοηθάει. Και καταγράφω αυτό που είπατε για τον ΦΠΑ στα νησιά. Στον επόμενο διαπραγματευτικό γύρο θα πω πως αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θέλει να τον αυξήσουμε, εγώ δεν μπορώ να πάω πέρα από αυτό. Καταγράφω τη θέση σας. Αλλά όταν ο κ. Χαρδούβελης έστελνε το mail δεν σας είχε ρωτήσει; Διότι κάνετε ένα σφάλμα: συγκρίνετε  την πρόταση των δανειστών με την πρόταση που εσείς κάνατε! Αυτό είναι άσκοπο διότι θα δείτε ότι είναι σχεδόν ταυτόσημη. Η πρόταση των δανειστών είναι χαμηλότερη κατά 8 δις ως προς τα πλεονάσματα των 2 επόμενο ετών. Στο mail προβλέπατε την κατάργηση του ΦΠΑ στα νησιά και την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Την κατάργηση του ΕΚΑΣ πρώτος την έφερε ο Υπουργός σας, ο κ. Στουρνάρας. Άρα τι έκαναν οι δανειστές; Περιέλαβαν όλες τις προτάσεις που εσείς κάνατε και διαπραγματευόσαστε».

Ο Πρωθυπουργός απάντησε στην κριτική του κ. Σαμαρά ότι θέλει την «ιερή αγελάδα» του Δημοσίου. «Ποια είναι η ιερή αγελάδα; Μήπως οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε το θράσος να λέει ότι είναι μονομερής ενέργεια και θα μας θέσουν εκτός διαπραγμάτευσης οι δανειστές;», ρώτησε και υπενθύμισε πως η Ν.Δ. δεν προστάτευσε τον ιδιωτικό τομέα: 30% ανεργία, λουκέτα στις επιχειρήσεις, παγωμένο ΕΣΠΑ. «Έτσι προστατέψατε τον ιδιωτικό τομέα;», ρώτησε.

Ο Πρωθυπουργός επέκρινε τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος είπε ότι «ο χρόνος της Ελλάδας τελειώνει» και έθεσε ως όριο για την λήξη της διαπραγμάτευσης την 14η Ιουνίου. «Μας βάλατε ένα όρο: την 14η Ιούνη. Γιατί; Προφανώς γιατί είναι η ημερομηνία που κλείνει για λίγες μέρες η γερμανική Βουλή. Αυτό το θέμα δεν μου το έθεσε ούτε η κ. Μέρκελ στις μεταξύ μας συναντήσεις και μου το θέτετε εσείς μέσα στην ελληνική Βουλή;», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θέλω να σας ενημερώσω ότι χρονικό όριο στη  διαπραγμάτευση δεν υπάρχει. Χρονικό όριο θα είναι η επίτευξη μίας δίκαιης και βιώσιμης συμφωνίας».

Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική ο Πρωθυπουργός είπε ότι «χρειάζεται να πιάσουμε στόχους, αλλά δεν θέλουμε να ρίξουμε τα βάρη στους φτωχούς, στους μεροκαματιάρηδες στους ανθρώπους που υπομένουν όλα τα βάρη. Γιʼ αυτό έχουμε αναδιανεμητική λογική». Ειδικά για τον ΦΠΑ ανέφερε πως «πράγματι χρειάζεται να αυξήσουμε τα έσοδα. Το μεγάλο θέμα είναι η εισπραξιμότητα. Γιʼ αυτό τα μοντέλα που καταθέσαμε προβλέπουν αύξηση εισπραξιμότητας. Καταθέσαμε μείωση 2% στο ρεύμα και στην εστίαση και αύξηση στα ξενοδοχεία που δεν  ξεπερνάς τον μέσο όρο της Ε.Ε.».

Ορθώς προχωρούμε στην μη αποδοχή της πρότασης, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός, επικαλούμενος όσα ειπώθηκαν στη Βουλή, κατά την τριτολογία του, ενώ τόνισε ότι με αναδιάρθωση του χρέους μπορεί η χώρα να οδηγηθεί ξανά στις αγορές. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι πρέπει να επανέλθει η ατζέντα της ανάπτυξης σε Ελλάδα και Ευρώπη και έκανε λόγο για μάχη που θα δοθεί με πατριωτικό αίσθημα ευθύνης.

Κλείνοντας, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία, με βάση την ελληνική πρόταση. «Είμαστε πιο κοντά σε μια δίκαιη λύση. Είμαι βέβαιος ότι η συνεπής και ρεαλιστική ελληνική στάση θα δικαιωθεί», υπογράμμισε.