Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συναινέσει σε παράλογες προτάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην πρόταση που κατέθεσαν οι τρεις θεσμοί κατά τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.
Όπως είπε, η πρόταση που του παρέδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους των θεσμών τον εξέπληξε δυσάρεστα:
«Δεν μπορουσα να φανταστω ότι θα κατατίθετο μια πρόταση που δεν θα λάμβανε υπ' όψιν το κοινό έδαφος της επί τρίμηνο διαρπαγμάτευσης στο Brussels Group ... Δεν νομίζω ότι θα μπορουσε να υπάρξει Έλληνας βουλευτής που να τα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος».
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποιθηση ότι είμαστε περισσότερο κοντά από ποτέ στο να καταλήξουμε σε συμφωνία, γιατί όπως είπε, η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει ρεαλιστικό σχέδιο λύσης και δείχνει ότι δεν στέκεται με αδιαλλαξία και αδιαφορία.
Στο σημείο αυτό ο Πρωθυπουργός μάλιστα τόνισε ότι «κανείς δεν επιθυμεί τη ρήξη», σημειώνοντας ότι «ο χρόνος πια δεν λιγοστεύει μόνο για μας, λιγοστεύει για όλους».
Κατά την έναρξη της ομιλίας του, εξηγώντας γιατί ζήτησε να ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης και ταυτόχρονα στην πιο κρίσιμη καμπή της.
Όπως είπε, έκρινε απαραίτητο να ενημερωθούν τα κόμματα και λαός «για το πού βρισκόμαστε κυρίως όμως για το πού θέλουμε να πάμε».
Αγωνιζόμαστε για να φέρουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία, τόνισε ο Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή είπε ότι επιδιώκει αμοιβαία επωφελή συμφωνία, ευρωπαϊκή συνολική λύση.
«Αυτή τη συνολική λύση την χρειάζεται η η Ευρώπη όχι μόνο η Ελλάδα» υπογράμμισε.
Καταθέσαμε συνολική και ολοκληρωμένη πρόταση - βάση για συμφωνία, πρόσθεσε, και αυτό έδειξε τη διάθεσή μας για συμβιβασμό, δεν αποτύπωσε αυτές καθεαυτές τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση.
Βασικό χαρακτηριστικό της πρότασης είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, τα οποία ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε το «άλλο όνομα της λιτότητας».
Παράλληλα, επεσήμανε ότι η πρόταση αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο και ζήτησε να υπάρξει συνολική λύση και να σταματήσει το «θεατρο σκιών» της τελευταίας πενταετίας.
«Το κρίσιμο στοιχείο της διαπραγμάτευσης είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοχρηματοδοτούμενης κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με αλλαγή πολιτικής, απαλλαγή από τη λιτότητα, αλλά και λύση στο ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους», πρόσθεσε.
Επανέλαβε ότι «δεν χρειαζόμαστε απλά μία συμφωνία, χρειαζόμαστε λύση οριστική τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Μία λύση που θα βάζει τέλος στην αποτυχημένη πολιτική της λιτότητας και θα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότι παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις δεν ανέκαμψε ποτέ με τα προγράμματα της σκληρής εσωτερικής υποτίμησης, ενώ σχετικά με την πρόταση που του παρέδωσε ο κ. Γιούνκερ, τη χαρακτήρισε δυσάρεστη έκπληξη, καθώς δεν λάμβανε υπ όψιν΄, όπως είπε, τη διαπραγμάτευση τριών μηνών στο Brussels Group.
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αίσθημα πατριωτικής ευθύνης, να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά της πρότασης των θεσμών.
Επιπλέον, έκανε λόγο για χρηματοδοτικό στραγγαλισμό, που αποτελεί και ζήτημα ηθικής τάξης, καθώς και ζήτημα που εγείρει ερωτηματικά για το μέλλον της Ε.Ε.
Αν δουλεύουν για να ταπεινώσουν έναν λαό, ή να τον υποτάξουν, θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, προειδοποίησε.
Ο κόσμος ζητεί να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματά μας, να μην υποχωρήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις.
Συνεχίζοντας, μίλησε για έξι σημεία, στα οποία πρέπει να στηριχθεί η συμφωνία.
1. Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, που έχουν γίνει ήδη αποδεκτά όπως είπε.
2. Αναδιάρθρωση χρέους.
3. Προστασία συντάξεων και μισθών.
4. Αναδιανομή εισοδημάτων προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας.
5. Εργασιακά.
6. Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει θετικό σοκ στην οικονομία.
Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, σημείωσε ότι σε διαβούλευση με τον ILO θα παρουσιαστεί τελική πρόταση και θα νομοθετηθεί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων.
Κλείνοντας, έκανε λόγο για ώρα ευθύνης και κάλεσε να στηριχθεί η εθνική προσπάθεια, ενώ διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι πρέπει να είναι περήφανος και ήσυχος, γιατί σύντομα η επιμονή της κυβέρνησης θα φέρει καρπούς.