Με τη φιλοδοξία να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, ατο θέατρο Badminton εγκαινιάζει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας σε μια διεθνών προδιαγραφών παραγωγή την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη.
Με τη φιλοδοξία να φέρει σε επαφή το καλύτερο πρόσωπο του σύγχρονου ελληνικού θεάτρου όχι μόνο με το εγχώριο κοινό, αλλά και με τους ξένους επισκέπτες της Αθήνας, το θέατρο Badminton εγκαινιάζει τον «Κύκλο Αρχαίου Δράματος», παρουσιάζοντας σε μια διεθνών προδιαγραφών παραγωγή την «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη, από τις 12 Ιουνίου έως τις 26 Σεπτεμβρίου.
Το έργο παρουσιάζεται - στα ελληνικά, με συνοδεία υπέρτιτλων σε ξένες γλώσσες - στην αξεπέραστη μετάφραση του Κ. Χ. Μύρη, σε σκηνοθεσία του σπουδαίου σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού δασκάλου και ακαδημαϊκού Σπύρου Α. Ευαγγελάτου, με την κάτοχο του βραβείου «Μελίνα Μερκούρη», Μαρίνα Ασλάνογλου, στον ρόλο της Ηλέκτρας.
Ο «Κύκλος Αρχαίου Δράματος», είναι ένας νέος ετήσιος θεσμός για το αρχαίο δράμα στη χώρα μας, ο οποίος, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου παραγωγές στην Αθήνα, με την υπογραφή αξιόλογων Ελλήνων σκηνοθετών και με κορυφαίους συντελεστές. Παράλληλα, ο θεσμός επιδιώκει να συστήσει στους πολυάριθμους θεατρόφιλους επισκέπτες της πόλης τη σύγχρονη ελληνική θεατρική δημιουργία, αλλά και τους μύθους, την ιστορία, τα ιδεώδη και το πνεύμα της αρχαίας Ελλάδας.
Μια σαγηνευτική καταβύθιση στην ανθρώπινη ψυχή
Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη αποτελεί μια διεισδυτική σπουδή πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της ενοχής, της μεταμέλειας και της δικαιοσύνης. Η Ηλέκτρα και ο αδελφός της, Ορέστης, αποφασίζουν να σκοτώσουν τη μητέρα τους, την Κλυταιμνήστρα, για να την εκδικηθούν, επειδή σκότωσε τον πατέρα τους, τον Αγαμέμνονα. Το έργο παρακολουθεί το ανόσιο σχέδιο των δύο παιδιών, εστιάζοντας στις ψυχικές μεταπτώσεις τους.
Η τραγωδία διδάχθηκε το 413 π.Χ., εισάγοντας ενδιαφέρουσες αφηγηματικές καινοτομίες, όμως η γοητεία της έγκειται, πρωτίστως, στην λεπτότητα, με την οποία ο συγγραφέας ανατέμνει τον ψυχισμό των ηρώων του, κάνοντας τα ηθικά τους διλήμματα να μοιάζουν και σήμερα, είκοσι πέντε αιώνες αργότερα, ολοζώντανα και επιτακτικά.
Εραστές, η Κλυταιμνήστρα και ο Αίγισθος, αφού δολοφόνησαν τον Αγαμέμνονα, προσπάθησαν να εξουδετερώσουν τα δύο παιδιά του. Τον Ορέστη, που ζει εξόριστος και περιπλανάται ανέστιος, τον έχουν επικηρύξει, τάζοντας αμοιβή σε όποιον τον δολοφονήσει. Την Ηλέκτρα, για να την ταπεινώσουν και να την αποκλείσουν από τα βασιλικά δικαιώματα, την παντρεύουν με έναν ξωμάχο ταπεινό γεωργό, ο οποίος, όμως, σέβεται την παρθενία της. Η Ηλέκτρα βοηθά τον σύζυγό της στις αγροτικές εργασίες στην καλύβα τους.
Ο Ορέστης, με τον φίλο του Πυλάδη, φτάνουν στο Αργος, ζητούν άσυλο στο φτωχικό της Ηλέκτρας, που δεν τους αναγνωρίζει, φέρνοντας δήθεν ειδήσεις για τον εξόριστο αδελφό της. Ο ξωμάχος γεωργός, για να περιποιηθεί τους ξένους, ζητά τη βοήθεια σε τρόφιμα από έναν γέροντα, ο οποίος ήταν, στα χρόνια του Αγαμέμνονα, παιδαγωγός του Ορέστη. Εκείνος έρχεται και τον αναγνωρίζει και η Ηλέκτρα με τον αδελφό της σχεδιάζουν τον φόνο της μητέρας τους και του εραστή της.
Ορέστης και Πυλάδης σπεύδουν σε λαϊκή πανήγυρη, όπου ο Αίγισθος θυσιάζει. Ένας αγγελιοφόρος φέρνει την είδηση ότι, κατά τη διάρκεια της θυσίας, ο Ορέστης σκοτώνει τον Αίγισθο, επιστρέφοντας στην αγροικία της Ηλέκτρας και η κόρη καλεί την Κλυταιμνήστρα να έρθει να την συμβουλεύσει πώς να φασκιώσει το παιδί της, που τάχα γέννησε. Η Κλυταιμνήστρα έρχεται, και τα δύο της παιδιά τη σφάζουν. Μετά τον φόνο, ως από μηχανής θεοί, εμφανίζονται οι Διόσκουροι, που προαναγγέλλουν τον χωρισμό των αδελφών και τη δίκη του Ορέστη στον Άρειο Πάγο και την αθώωσή του.
Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση: K. X. Μύρης, σκηνοθεσία - δραματουργική προσαρμογή: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος, χορογραφία: Αντιγόνη Γύρα, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, παραγωγός: Μιχάλης Αδάμ. Παίζουν: Ηλέκτρα: Μαρίνα Ασλάνογλου, Κλυταιμνήστρα: Ρένη Πιττακή, Πρεσβύτης: Γιάννης Βόγλης, Ορέστης: Θανάσης Κουρλαμπάς, Αγγελιαφόρος: Θοδωρής Κατσαφάδος, Γεωργός: Γιώργος Ψυχογιός, Κάστορας: Άγγελος Μπούρας, Πυλάδης: Νίκος Ιωαννίδης, Πολυδεύκης: Κωνσταντίνος Ελματζίογλου, Κορυφαίες - Χορός (αλφαβητικά): Αλίκη Αβδελοπούλου, Γεωργία Ανέστη, Εϋα Βάρσου, Φανή Γέμτου, Μαριλού Κατσαφάδου, Ρένα Κυπριώτη, Ειρήνη Κυρμιζάκη, Γιάννα Μαλακατέ, Ελίνα Μάλαμα, Μαρία Μαλλούχου, Σύνθια Μπατσή, Μαριαλένα Ροζάκη, Μαρία Τζάνη, Μαίρη Χάγια, Εύα Χριστοδούλου.
Πληροφορίες
Θέατρο Badminton: Άλσος Στρατού - Γουδή, τηλ:. 210 8840600. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα έως Σάββατο: 20.30. Τιμές εισιτηρίων: Α’ ζώνη: 45 ευρώ, Β’ ζώνη: 35 ευρώ, Γ’ ζώνη: 25 ευρώ, σπουδαστικό: 15 ευρώ. Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 8840600, ηλεκτρονικά: abcd.gr.
naftemporiki.gr