Πολιτιστικά
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2015 07:05

Εκδήλωση στη μνήμη του Αριστόβουλου Μάνεση

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Αριστόβουλου Μάνεση.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία διοργανώνει εκδήλωση στη μνήμη του Αριστόβουλου Μάνεση, με τίτλο «Αριστόβουλος Μάνεσης: συνταγματολόγος και ενεργός πολίτης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτηρίου της Βουλής (λεωφ. Αμαλίας 22 - 24, είσοδος από την οδό Σουρή), σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουνίου, στις 6 το απόγευμα.

Διαπρεπής νομικός με έντονη αντιδικτατορική δράση
              
Ο διαπρεπής Έλληνας νομικός Αριστόβουλος Μάνεσης γεννήθηκε το 1922, στο Αργοστόλι, και σπούδασε Νομικά στη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι και τη Χαϊδελβέργη. Το 1953, ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου, το 1961, εκλέχθηκε έκτακτος και, 4 χρόνια αργότερα, τακτικός Καθηγητής.

Στη διάρκεια της Απριλιανής Δικτατορίας, εντάχθηκε στην αντιδικτατορική οργάνωση «Δημοκρατική Άμυνα», στη Θεσσαλονίκη. Η δράση του επέφερε τη δίωξή του από το Πανεπιστήμιο (1968) και τον εκτοπισμό του για ένα διάστημα στο Λιδορίκι. Στη συνέχεια, αυτοεξορίστηκε στη Γαλλία (1970 - 1974), όπου δίδαξε Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο της Αμιένης και αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ, το 1981.
Μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα, επέστρεψε και δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, της οποίας διετέλεσε Κοσμήτορας, κατά τη διετία 1974 -75. Δίδαξε, ως μετακλητός Καθηγητής, στη Νομική Σχολή της Αθήνας, της οποίας διετέλεσε και Κοσμήτορας, κατά τα έτη 1982 - 83 και 1987 - 88. Δίδαξε Συνταγματικό Δίκαιο και στην Ανωτάτη Σχολή Πολέμου (1964 - 66 και 1975 - 78).

Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και μέλος του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου. Επίσης, υπήρξε μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Το 1992, εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 1998, τιμήθηκε με το παράσημο του Ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Πέθανε στις 2 Αυγούστου του 2000, σε ηλικία 78 ετών.

Διάσημη είναι η τελευταία διάλεξή του, πριν συλληφθεί, το 1968, από το δικτατορικό καθεστώς, η οποία και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του «Συνταγματική θεωρία και πράξη», με τον τίτλο «Το τελευταίο μάθημα επί δικτατορίας».

Συντελεστές

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

- Νίκος Αλιβιζάτος (Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Οι 4 στιγμές του “πολιτικού” Μάνεση: 1965, 1975, 1985, 1995».

- Αντώνης Μανιτάκης (πρώην υπουργός, ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο): «Η επικαιρότητα της αντίληψης του Μάνεση για τη λαϊκή κυριαρχία και την αντιπροσωπευτική εντολή».

- Παύλος Σούρλας (γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής, Πανεπιστήμιο Αθηνών): «Ο Αριστόβουλος Μάνεσης και η προσήλωση στη νομιμότητα».

Θα ακολουθήσει συζήτηση. Την εκδήλωση θα συντονίσει o κύριος Κώστας Μαυριάς, πρόεδρος της Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων, Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων.

naftemporiki.gr