Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη βρετανικού κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα προκαλέσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία εάν δεν καταφέρει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Πρώτη Υπουργός της Σκωτίας και επικεφαλής του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη βρετανικού κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, προειδοποίησε τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ότι θα προκαλέσει νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία εάν δεν καταφέρει να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το Εδιμβούργο θεωρεί ότι το μέλλον του βρίσκεται στην Ευρώπη.
Σε ομιλία της, όπου παρουσίασε τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των κυβερνήσεων της Σκωτίας και της Μεγάλης Βρετανίας αναφορικά με την Ε.Ε., η κ. Στέρτζον είπε ότι μια έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση θα γυρνούσε μπούμερανγκ στο Λονδίνο.
«Το μήνυμά μου προς τον Ντέιβιντ Κάμερον είναι το εξής: μην δημιουργήσετε τις συνθήκες για άλλο ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας», είπε μιλώντας σε Ευρωπαίους διπλωμάτες και αξιωματούχους στις Βρυξέλλες. «Πρέπει να αποτελούμε τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν η Σκωτία φύγει από την Ευρώπη, μολονότι έχει ψηφίσει ως έθνος να παραμείνει σ' αυτήν, αυτό θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις», συνέχισε.
Ο κ. Κάμερον έχει δεσμευτεί να επαναδιαπραγματευθεί τη θέση της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. προτού προκηρύξει δημοψήφισμα, μέχρι τα τέλη του 2017, για την έξοδο ή μη της χώρας από την Ένωση. Όμως οι Σκωτζέζοι, οι οποίοι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις τάσσονται στην πλειονότητά τους υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., δεν θα δεχόντουσαν να φύγουν αν η πλειοψηφία των Βρετανών ψηφίσει υπέρ αυτής της επιλογής στο δημοψήφισμα, υπογράμμισε η κ. Στέρτζον.
Το κεντροαριστερό, εθνικιστικό Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κέρδισε τις 56 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στις αρχές του μήνα σε Μεγάλη Βρετανία και Βόρεια Ιρλανδία.
«Αν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι, όπως μας λένε, μια οικογένεια εθνών, τότε κανείς δεν θα έπρεπε να επιβάλει στους άλλους τη θέλησή του. Κανένα μέλος αυτής της οικογένειας δεν θα έπρεπε να εκδιώκεται χωρίς τη θέλησή του», πρόσθεσε η κ. Στέρτζον.