Πολιτική
Τρίτη, 02 Ιουνίου 2015 16:02

Ανταλλαγή κειμένων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από την πρόταση - κείμενο συμφωνίας των δανειστών, η οποία απασχόλησε τη χθεσινή πενταμερή στο Βερολίνο και κυρίως αν αυτή έχει σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Σύγχυση εξακολουθεί να επικρατεί γύρω από την πρόταση - κείμενο συμφωνίας των δανειστών, η οποία απασχόλησε τη χθεσινή πενταμερή στο Βερολίνο και κυρίως αν αυτή έχει σταλεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Επί του παρόντος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το υπουργείο Παιδείας στο οποίο βρέθηκε σήμερα γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση έστειλε χθες, μέσω του επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας στο Brussels Group Γιώργου Χουλιαράκη το δικό της σχέδιο συμφωνίας στους θεσμούς.

Μάλιστα το Reuters, επικαλούμενο πηγές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ισχυρίζεται πως το κείμενο έκτασης 47 σελίδων, (στο οποίο καταγράφονται όλα τα επίμαχα σημεία διαφωνίας με τους εταίρους και οι αντίστοιχες προτάσεις της Ελλάδας), φρόντισε η Αθήνα να το στείλει πριν από τη συνάντηση των πέντε (Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι) χθες στο Βερολίνο και πως με μία πρώτη ανάγνωση «θεωρείται μη ολοκληρωμένο».

Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο - κείμενο ήταν έτοιμο και η ελληνική πλευρά αποφάσισε να το στείλει χθες κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία έδωσε το «παρών» σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι «δεν έχουν λάβει κάποιο σχέδιο συμφωνίας από την πλευρά των θεσμών ούτε έχει υπάρξει επικοινωνία μεταξύ του Πρωθυπουργού ή κάποιου άλλου αξιωματούχου της κυβέρνησης με αντίστοιχους αξιωματούχους των θεσμών», ενώ διαψεύδουν και δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση αποδέχεται τους δύο συντελεστές στον ΦΠΑ ύψους 22% και 11% και τις μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν με νόημα ότι «οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».

Κυβερνητικό στέλεχος, σε κατ΄ιδίαν συζήτηση, χαρακτηρίζει «θετικό σημάδι ότι ανταλλάσσονται κείμενα» και ότι σήμερα ξεκινούν και πάλι στις Βρυξέλλες οι συνεδριάσεις του Brussels Group, ενώ αύριο Τετάρτη θα συνεδριάσει το Euro Working Group, όπου και πλην συγκλονιστικού απροόπτου, αναμένεται οι δύο πλευρές να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους ώστε να υπάρξει μια πρώτη εκτίμηση επί τη βάση των κειμένων των δύο πλευρών.

Εκείνο που η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να αποφύγει, για ευνόητους λόγους, είναι τα τελεσίγραφα κάτι που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έκαναν γνωστό σήμερα μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και επανέλαβε και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, αποχωρώντας νωρίτερα από το υπουργείο με προορισμό τη Βουλή – για να ενημερώσει την επιτροπή οικονομικών της Βουλής για τις εξελίξεις.

Εν αναμονή εξελίξεων η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι η μπάλα πλέον είναι στην πλευρά των Θεσμών και των πολιτικών ηγεσιών της Ευρώπης σημειώνοντας πως «αν επιθυμούν προσαρμογή στον ρεαλισμό» η «αποδοχή του ολοκληρωμένου Ελληνικού σχεδίου είναι η καλύτερη κίνηση για την αποκλιμάκωση της κρίσης».