Προχωράμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004. Στις εκλογές αυτές θα κριθεί αν θα θωρακίσουμε τις κατακτήσεις μας και θα προχωρήσουμε στην εκπλήρωση των νέων κοινωνικών και εθνικών στόχων μας. Ο ελληνικός λαός θα δώσει μια νέα τετραετία στο ΠΑ.ΣΟ.Κ., στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που ανανεώνεται, στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. που εκφράζει τη δυναμική αλλαγής και μεταρρύθμισης της κοινωνίας μας. Η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τομή. Διασφαλίζει τη συνέχεια ενός σύγχρονου και ισχυρού ΠΑ.ΣΟ.Κ. στα χρόνια που έρχονται. Είναι η τομή, που μας δίνει μια νέα δυναμική για να εργασθούμε για το μέλλον της χώρας και τα συμφέροντα των πολιτών.
Σύντροφοι, συντρόφισσες, 4σείς θα μεταφέρετε σε ολόκληρη την Ελλάδα τα μηνύματα της παράταξής μας. Πρώτο κεφάλαιο του μηνύματος αυτού είναι το έργο μας.
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα αλλάζει προς το καλύτερο από άκρη σε άκρη. Η βελτίωση αυτή είναι ορατή σε όλα τα επίπεδα. Στην οικονομία, στην κοινωνική προστασία, στη διεθνή θέση της χώρας.
Kατακτήσαμε την ένταξη στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Εξασφαλίσαμε τη σταθερότητα της οικονομίας. Πετύχαμε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μειώσαμε την ανεργία στο μέσο όρο της Ευρωζώνης. Αυξήσαμε σημαντικά τους πόρους για το κοινωνικό κράτος. Διαμορφώσαμε οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επιτρέπουν τα πραγματικά εισοδήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων να αυξάνονται σταθερά πάνω από τον πληθωρισμό. Καταστήσαμε βιώσιμο το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης. Διαμορφώσαμε ένα εύρυθμο φορολογικό περιβάλλον για τον επαγγελματία, τον μισθωτό, τις επιχειρήσεις. Εξασφαλίσαμε πόρους για τους αγρότες μέχρι το 2013.
Δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα για τις νέες και τους νέους. Ανασυντάσσουμε τη δημόσια διοίκηση με στόχο να υπηρετεί τον πολίτη. Εκσυγχρονίσαμε θεσμούς της δημοκρατίας και της κοινωνίας. Ολοκληρώσαμε πρωτόγνωρα έργα υποδομής σε όλη την χώρα: από οδικές αρτηρίες και λιμάνια μέχρι αεροδρόμια και νοσοκομεία. Πολλαπλασιάσαμε τις υπηρεσίες στον πολίτη, από το ολοήμερο σχολείο μέχρι τα ΚΕΠ.
Η κοινωνία μας τερματίζει εκκρεμότητες και επουλώνει βαθιά τραύματα που σημάδεψαν την πρόσφατη ιστορία της. Με το κράτος δικαίου εξαρθρώσαμε τη τρομοκρατία. Εκκαθαρίσαμε την εκκρεμότητα της βασιλικής περιουσίας. Στο διεθνές πεδίο, η Ελλάδα επηρεάζει τις εξελίξεις, έχει κύρος στην Ευρώπη και στον κόσμο. Αναλαμβάνει πρωτοβουλίες μας στην Ένωση, στα Βαλκάνια, στην κρίση του Ιράκ, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρωτοβουλίες που υπηρετούν τα συμφέροντα του πολίτη. Η Κύπρος είναι μαζί μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Oι επιτυχίες αυτές οδηγούν σε μια παραδοχή, που μόνο οι κακόπιστοι μπορούν να αμφισβητήσουν: Η Ελλάδα που έκλεισε τον ιστορικό κύκλο της Μεταπολίτευσης εισήλθε με ορμή στη νέα εποχή. Η Ελλάδα που οργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι η πιο ισχυρή Ελλάδα της νεώτερης και σύγχρονης ιστορίας. Είναι η Ελλάδα που μπορεί να προχωρήσει προς την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλους τους τομείς. Οι αλλαγές που πραγματοποιήθηκαν είναι για μας μόνο η εκκίνηση για ένα ακόμα μεγαλύτερο άλμα, για ακόμη μεγαλύτερα επιτεύγματα που ικανοποιούν τα οράματα και τις προσδοκίες ολόκληρου του ελληνικού λαού για πρόοδο, ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη.
Σύντροφοι, συντρόφισσες, αυτό το έργο δεν πραγματοποιήθηκε με αυτόματους πιλότους, δεν προέκυψε από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι αποτέλεσμα μιας φυσικής πορείας αυτονόητης και χωρίς προβλήματα.
Όλα αυτά τα οποία κατακτήσαμε χρειάσθηκαν αγώνα, μόχθο, συνέπεια, επιμονή.
Υπερασπιστήκαμε και εμπεδώσαμε αντιλήψεις που επεδίωκαν τομές και ρήξεις. Που δεν συμβιβάστηκαν μπροστά στο πολιτικό κόστος. Που δεν αρκέσθηκαν στην βολική διαχείριση της στασιμότητας, δεν παραιτήθηκαν, αλλά απάντησαν επιθετικά σε κάθε πρόκληση για την ισχυρή Ελλάδα και την ισχυρή κοινωνία.
Υπερασπιστήκαμε και εμπεδώσαμε αντιλήψεις και στάσεις πολιτικής που υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον για το σήμερα, αλλά και για το αύριο. Που αντιστέκονται στα ειδικά συμφέροντα. Που λένε όχι στα συντεχνιακά συμφέροντα. Όχι στις νοοτροπίες της ομάδας.
Υπερασπιστήκαμε και εμπεδώσαμε αντιλήψεις και πρακτικές που έπληξαν το πελατειακό κράτος, την εξάρτηση του πολίτη από παροχές που διαιωνίζουν την αδυναμία του.
Το αποτέλεσμα: Συμβάλαμε στην αλλαγή των νοοτροπιών. Στην αλλαγή αντιλήψεων για τη ταυτότητα και τη λειτουργία της κοινωνίας μας. Δημιουργήσαμε αυτοπεποίθηση και τη συνείδηση στον ελληνικό λαό, ότι έχουμε δυνατότητες. Χρέος μας να συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, ώστε να ολοκληρώσουμε το όραμα για μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Για μια Ελλάδα νέων δυνατοτήτων και νέων ευκαιριών για όλους τους Έλληνες.
Τίποτε από όσα πετύχαμε δεν προέκυψε τυχαία. Είναι αποτέλεσμα προγραμματισμού, συστηματικής δουλειάς, εφαρμογής των αρχών μας. Κατακτήσαμε ένα καλύτερο επίπεδο χάρη στην κοινή προσπάθεια του ελληνικού λαού. Τίποτα δεν ήταν δεδομένο και δεν θα προέκυπτε χωρίς την πολιτική βούληση των κυβερνήσεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Το πώς ασκείς την πολιτική διακυβέρνηση, πώς αντιλαμβάνεσαι την ποιότητα ζωής, πώς βλέπεις την ανάπτυξη, πώς προστατεύεις το περιβάλλον ή πώς προωθείς τον πολιτισμό, εξαρτάται από τις αρχές και προτεραιότητες που έχεις θέσει για την ευημερία του πολίτη, την ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας, την ισότητα και την ισονομία.
Σύντροφοι συντρόφισσες, στο μήνυμα που θα μεταφέρετε στους πολίτες το σχέδιό μας, το πρόγραμμά μας θα πρέπει να έχει κεντρική θέση.
Στην πορεία μέχρι το 2008 τολμούμε νέες μεταρρυθμίσεις. Με επίκεντρο τον πολίτη, με εστίαση στην περιφερειακή ανάπτυξη και στις τοπικές κοινωνίες. Με εχέγγυα την ισχυρή οικονομία και την αντίληψή μας για το κράτος δικαίου. Η μεταρρυθμιστική λογική μας προβλέπει ρήξεις και τομές που ανταποκρίνονται στις προκλήσεις των καιρών, που υποστηρίζουν τις ανάγκες της κοινωνίας των πολλών.
Για την τετραετία 2004-2008 το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στρέφεται γύρω από διακριτούς, συνεκτικούς και αλληλένδετους άξονες: ένα κοινωνικό συμβόλαιο πραγματικής σύγκλισης, που σχεδιάσαμε με συγκεκριμένους και υλοποιήσιμους στόχους στην ομώνυμη Χάρτα, κι ένα σχέδιο ανανέωσης της δημόσιας ζωής και των δημιουργικών δυνάμεων του τόπου.
Κεντρική ιδέα και στόχος του συμβολαίου σύγκλισης που συνάψαμε, ήδη πριν από τις εκλογές, με τον ελληνικό λαό είναι η βιώσιμη και δίκαια κατανεμημένη ανάπτυξη. Βιώσιμη από οικονομική πλευρά, χωρίς διακινδύνευση δηλαδή της οικονομικής σταθερότητας και της συμμετοχής μας στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βιώσιμη όμως και από ποιοτική πλευρά, με έμφαση στην απασχόληση, την κοινωνική συνοχή, την καθημερινότητα του πολίτη και την προστασία του περιβάλλοντος προκειμένου η ανάπτυξη σήμερα να μην υποθηκεύει την ποιότητα ζωής των μελλοντικών γενεών.
Αν, από τη μία, επιδίωξή μας είναι η εμπέδωση των κοινωνικών κατακτήσεων και η εξασφάλιση της συνέχισης των πολιτικών συνοχής, από την άλλη, συνεχίζουμε με μια σειρά συγκεκριμένων προτάσεων, που συνιστούν ταυτόχρονα και δεσμεύσεις. Yπηρετούν την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση του μέσου εισοδήματος με την παράλληλη βελτίωση της διανομής του εισοδήματος, την απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού της οικονομίας, την οικοδόμηση της οικονομίας και κοινωνίας της γνώσης, την ανάπτυξη των υποδομών σε όλη την Ελλάδα, την αύξηση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, την περιφερειακή σύγκλιση, την αναβίωση της υπαίθρου.
Η πολιτική μας είναι συνεπής με τη συνεχή πτώση του δημόσιου χρέους και αποδίδει ένα μέρισμα σταθερότητας, εξυγίανσης και ειρήνης. Προχωρούμε λοιπόν με στοχευμένες πολιτικές. Για τη μείωση της ανεργίας στους νέους, τις γυναίκες, τους μακρόχρονα άνεργους, τους ηλικιωμένους, τους εργαζόμενους σε περιφέρειες με σημαντική ανεργία. Για τη βελτίωση του δικτύου αλληλεγγύης με αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ώστε να προσεγγίσουν το 30% του ΑΕΠ το 2008 και την ουσιαστική στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων. Για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα των νοικοκυριών. Για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και τη σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών. Για την αύξηση των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση στο 5% μέχρι το 2008. Για την ενθάρρυνση της έρευνας μέσω χρηματοδοτήσεων και παροχής κινήτρων. Για τις μεγάλες επενδύσεις σε προηγμένες υποδομές και δίκτυα ενέργειας, μεταφορών και επικοινωνιών.
Για την ολοκλήρωση των μεγάλων εθνικών οδικών αξόνων και την ουσιαστική αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Για τη δημιουργία εθνικού χάρτη χρήσεων γης, την υιοθέτηση καινοτόμων περιβαλλοντικών τεχνολογιών. Για τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της διαφάνειας με την προώθηση της «ηλεκτρονικής διακυβέρνησης› και τη ριζική απλοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με τη Διοίκηση.
Οικονομική και κοινωνική σύγκλιση για εμάς σημαίνει σύγκλιση όλων των περιφερειών της χώρας μας, όχι απλώς σύγκλιση κάποιου μέσου όρου. Όλοι συνεισφέραμε στην προσπάθεια για ονομαστική σύγκλιση και όλοι έχουμε δικαίωμα στα αποτελέσματα της πραγματικής σύγκλισης. Γι΄αυτό και με τις προτάσεις και τις πολιτικές μας για την επόμενη τετραετία δεσμευόμαστε στη βελτίωση των υποδομών, των οικονομικών δυνατοτήτων και της ποιότητας ζωής στην περιφέρεια, τη στήριξη του εισοδήματος των αγροτών, την ουσιαστική συμμετοχή όλων στην ανάπτυξη.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, στις 6 Φεβρουαρίου θα συνέλθει το Έκτακτο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να εγκρίνει το προεκλογικό πρόγραμμά μας. Το πρόγραμμα αυτό επεξεργάζονται εδώ και καιρό στελέχη του Κινήματος. Τα όσα ανέφερα πριν είναι τμήμα αυτής της επεξεργασίας. Όπως τμήματα αυτής της επεξεργασίας είναι η Χάρτα σύγκλισης, οι επιμέρους χάρτες σύγκλισης για κάθε περιφέρεια της χώρας και το Πλαίσιο Κατευθύνσεων Πολιτικής 2004-2008. Το πρόγραμμά μας βασίζεται επίσης στα όσα επιμέρους σχέδια έχουν προετοιμαστεί από καιρό ή τρέχουν ήδη στους επιμέρους τομείς. Αναφέρω ενδεικτικά τα έργα και τα προγράμματα του Γ΄ ΚΠΣ αποτέλεσμα μιας συνεχούς δουλειάς και ωρίμανσης εδώ και χρόνια. Το προεκλογικό πρόγραμμά μας που θα παρουσιαστεί στο Έκτακτο Συνέδριο θα συνδέσει όλες αυτές τις επιμέρους επεξεργασίες, θα προσθέσει νέα στοιχεία, θα επισημάνει και νέες πρωτοβουλίες. Θα είναι η πρότασή μας για τη συνέχιση μιας πορείας που μέσα σε νέες συνθήκες δίνει ακόμη περισσότερη δυναμική στην ανάπτυξη, δυναμώνει τη κοινωνική συνοχή, την ατομική αξιοπρέπεια του πολίτη και τη θέση της χώρας μας στον κόσμο.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, το πλαίσιο της συνεχούς μεταρρύθμισης αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο και βάση για τους βηματισμούς μας. Ο βηματισμός μας πατάει σε στέρεο έδαφος. Αρνούμαστε ερασιτεχνισμούς και συγκυριακές λύσεις. Τα καινούρια επιτεύγματα, οφείλουν να εντείνουν τη δυναμική της κοινωνίας για πρόοδο, να μην ακυρώνουν τη συνολική προσπάθεια, να βοηθούν στην επίτευξη των μεγάλων μας στόχων να συμβάλλουν σε ένα καλύτερο παρόν και για ένα ακόμα καλύτερο μέλλον.
Η μεταρρύθμιση είναι συνέχεια, τομή και αλλαγή. Αυτή είναι η απάντησή μας στο υποκριτικό ερώτημα της Ν.Δ., τι άλλαξε. Εμείς δημιουργούμε κοινωνική δυναμική για το νέο και διαφορετικό με πρωτοβουλίες, προτάσεις, διάλογο. Η κοινωνική δυναμική αλλάζει συνθήκες και νοοτροπίες, ανοίγει νέες δυνατότητες, καθιστά εφικτές νέες λύσεις. Η συντήρηση θεωρεί την ανανέωση πράξη διαχείρισης. Το καινούργιο δεν είναι όμως προϊόν διαχείρισης αλλά δημιουργίας. Η ανανέωση είναι για μας, την προοδευτική παράταξη, κοινωνική διεργασία μεταβολής και δημιουργίας. Με τις αποφάσεις μας, δώσαμε σ’ αυτή τη διαδικασία νέα και μεγαλύτερη δυναμική. Και αυτό μας επιτρέπει και θα μας επιτρέψει ακόμη περισσότερα και ακόμη καλύτερα.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, θα αναφερθώ τώρα σε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που θέτουν οι εκλογές.
Το 2004 θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Υπενθυμίζω: Τέλος του 2004 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποφασίσει αν και πότε θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. Προϋπόθεση συμφωνίας για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων η Τουρκία να έχει συμβάλει, μεταβάλλοντας την αρνητική της στάση, στην επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου και στη διευθέτηση του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Οι υποχρεώσεις αυτές προκύπτουν μεταξύ άλλων και από τη Συμφωνία του Ελσίνκι.
Την ημέρα των εκλογών το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο κάθε ψηφοφόρος είναι: Η Νέα Δημοκρατία στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που συμπεριλαμβάνει και το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και τη διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας, μιλάει για απαράδεκτη υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, για «οσφυοκαμψία› της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Η Νέα Δημοκρατία καταδίκασε την ελληνοτουρκική προσέγγιση, αμφισβήτησε τις συμφωνίες του Ελσίνκι και παρ’ όλη την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θεωρεί ότι η κυβέρνηση είτε έχει παγιδευτεί είτε κινδυνεύει να παγιδευτεί από τους Τούρκους. Το ερώτημα είναι: Ποιος θα μπορεί να χειριστεί πιο αποτελεσματικά τα εθνικά θέματα την κρίσιμη περίοδο του 2004. Μια παράταξη που οδήγησε την Κύπρο στην Ένωση και διασφάλισε, ώστε τα ελληνοτουρκικά να γίνουν κοινοτικά θέματα με αποτέλεσμα να πιέζεται από την Ένωση η Τουρκία; Ή μια παράταξη, η οποία είχε συνεχή αντίρρηση και κατήγγειλε αυτήν την πολιτική; Μια παράταξη, της οποίας ο νέος Πρωθυπουργός έχει διεθνές κύρος, έχει συνεργασία με όλους όσοι συμμετέχουν στη λήψη των κρίσιμων αποφάσεων και γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση; Ή μια παράταξη προς την οποία κοιτάζουν με δυσπιστία οι εταίροι μας για την αρνητικότητα, τον υπερεθνικισμό της και την παντελή έλλειψη πείρας;
Από το 2004 και μετά θα αρχίσουν σημαντικές διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα στο πλαίσιο της Ε.Ε. Αφορούν τους πόρους που θα είναι διαθέσιμοι για τη χώρα μας στη νέα προγραμματική περίοδο, τόσο από τα διαρθρωτικά ταμεία, όσο και στα πλαίσια του Κοινοτικού Προγράμματος Στήριξης. Το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης τελειώνει το 2006. Οι διαπραγματεύσεις για το Δ΄ ΚΠΣ θα είναι δύσκολες και θα αρχίσουν πριν από το 2006. Δύσκολες γιατί υπάρχουν τώρα τα νέα μέλη, τα οποία θα συμμετέχουν στην κατανομή των πόρων, αλλά και γιατί ορισμένες περιφέρειες της χώρας δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις της ενίσχυσης, αφού το εισόδημά τους θα έχει ξεπεράσει το 75% του μέσου κοινοτικού εισοδήματος. Αυτή η κυβέρνηση εξασφάλισε στη διαπραγμάτευση για το Β΄ και το Γ΄ ΚΠΣ πόρους που ξεπερνούσαν κάθε προηγούμενο. Το ερώτημα είναι ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στη διαπραγμάτευση για το Δ΄ ΚΠΣ. Εκείνος που πέτυχε αναμφισβήτητα αποτελέσματα στο παρελθόν ή εκείνος που και στις δύο περιπτώσεις έπεσε τραγικά έξω για το πόσους πόρους θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση; Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Κάθε ΚΠΣ περνάει από μια διαδικασία εκκαθάρισης και τακτοποίησης των λογαριασμών, έχει μια συνέχεια. Ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα αυτή τη συνέχεια; Αυτός που χειρίστηκε το πρόγραμμα ή αυτός που δεν είχε καμμία απολύτως ευθύνη σ’ αυτό; Η Νέα Δημοκρατία ισχυρίζεται ότι ο χειρισμός των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης από την κυβέρνηση δεν ήταν ικανοποιητικός. Αλλά ας είμαστε σοβαροί και ας αφήσουμε κατά μέρος τις υπερβολές. Η Ελλάδα κινήθηκε καλύτερα και στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου. Αυτό το μέσο κοινοτικό όρο μπορεί να τον εξασφαλίσει κάποιος που δεν είχε καμμία ενασχόληση με το θέμα;
Όλοι οι Έλληνες συμφωνούν ότι η σταθερότητα που κερδίσαμε με την ένταξη στην ΟΝΕ είναι ένα σημαντικό αγαθό που πρέπει να διασφαλίζουμε. Όπως πρέπει να διασφαλίζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης για να πετύχουμε τη σύγκλιση με τους μέσους όρους της Ε.Ε. Είναι επίσης γνωστό ότι η Νέα Δημοκρατία για να αρνηθεί την επιτυχία της κυβέρνησης πρόβαλε το επιχείρημα ότι ό,τι επετεύχθη οφείλεται στην πολιτική της Ε.Ε. που ακολούθησε η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ακολούθησε έναν αυτόματο πιλότο. Η Ε.Ε. διατυπώνει πράγματι μια πολιτική με το Σύμφωνο Σταθερότητας. Όμως, η εφαρμογή αυτού του Συμφώνου Σταθερότητας εξαρτάται από την κάθε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση της Ελλάδας αποφασίζει για τις αυξήσεις των μισθών, τη μείωση ή την αύξηση των δαπανών, κρίνει τις πολιτικές με βάση τις οικονομικές τους επιπτώσεις, επωμίζεται το πολιτικό κόστος, αντιπαρατίθεται και μάχεται για να ακολουθηθεί ο δρόμος του Συμφώνου Σταθερότητας. Αυτόματοι πιλότοι δεν υπάρχουν στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη. Γι’ αυτό και τίθεται το ερώτημα, ποιος μπορεί να εξασφαλίσει οικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη, αυτός που το πέτυχε ήδη ή εκείνος που απέτυχε στο παρελθόν –ας μην ξεχνάμε το ’91-’93- και σήμερα υποστηρίζει ότι θα τρέξουν όλα από μόνα τους;
Όποιος πιστεύει ότι θα τρέξουν όλα από μόνα τους δεν είναι σε θέση να αναλάβει πολιτικό κόστος, να συγκρουστεί, να πάρει δυσάρεστες αποφάσεις. Δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει σταθερότητα.
Το κοινωνικό κράτος έκανε μια σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Αδιάψευστο γεγονός είναι ότι οι κοινωνικές δαπάνες κινούνται πια στο επίπεδο του μέσου κοινοτικού όρου και είναι πολύ υψηλότερες απ’ ό,τι τα περασμένα χρόνια. Το ερώτημα είναι: Συνεχίζουμε αυτή την πορεία; Κανείς δεν πρόκειται να αρνηθεί την ανάγκη συνέχισής της. Όμως, θα πρέπει να σκεφτούμε ποια πολιτική άποψη στηρίζει την παρέμβαση του κράτους και ποια θεωρεί ότι οι κρατικές παρεμβάσεις σε κάθε περίπτωση κοστίζουν και ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένο να περιοριστούν και να επεκταθεί η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει επίσημα τη δεύτερη άποψη. Θεωρεί ότι τα ιδιωτικά σχολεία, τα πανεπιστήμια επιχειρήσεις, τα ιδιωτικά κέντρα υγείας, η ιδιωτική περίθαλψη, η ιδιωτική πρόνοια (βρεφικοί σταθμοί, περίθαλψη ηλικιωμένων) περιορίζουν τις κρατικές δαπάνες και παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες. Δεν είναι μόνη. Τα φιλελεύθερα και συντηρητικά κόμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν τις ίδιες απόψεις. Η επιλογή του ψηφοφόρου στις εκλογές αφορά και ένα βασικό θέμα κοινωνικής οργάνωσης και λειτουργίας. Θα σταματήσουμε την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους για να αναθέσουμε στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα τις λειτουργίες του ή θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση της επέκτασης και βελτίωσης του κοινωνικού κράτους;
Σύντροφοι και συντρόφισσες, η Ελλάδα θα υπάρχει και μετά από μας. Και γι’ αυτό εμείς έχουμε χρέος να διαμορφώνουμε συνεχώς τις εξελίξεις με τρόπο ώστε να υπάρχει η Ελλάδα μετά από εμάς με τους καλύτερους όρους. Με όρους συνεχούς προόδου σε ότι αφορά την προοπτική, το μέλλον και τους στόχους της, πέρα και πάνω από εκλογικές αναμετρήσεις.
Η αξία του έργου της τελευταίας οκταετίας βρίσκεται κυρίως στην κίνηση προς το αύριο που προσφέρει στη χώρα. Στη νέα προοπτική και τα επόμενα βήματα που επιτρέπει. Η πρωτοβουλία με στόχο την ανανέωση της ηγεσίας του Κινήματος εντάσσεται στην ίδια σταθερή λογική, που χαρακτήρισε όλες τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες μας σε όλους τους τομείς της πολιτικής. Ανοίγουμε νέους δρόμους. Δίνουμε περισσότερη δύναμη σ’ αυτό που πιστεύουμε.
Στη ζωή όλα αλλάζουν. Σε μια στιγμή χρειάζεται γνώση και πείρα. Σε άλλη στιγμή χρειάζονται νιάτα. Σε μια στιγμή χρειάζεται βεβαιότητα, το σίγουρο. Σε άλλη στιγμή χρειάζεται το διαφορετικό. Μια πολιτική παράταξη που θέλει να προηγείται των εξελίξεων χρησιμοποιεί τις δυνάμεις που έχει με τον καλύτερο τρόπο για να συμμετέχει ενεργά και να επηρεάζει τις εξελίξεις. Δεν επιμένει σε ένα μόνο δρόμο. Η έλλειψη προσαρμοστικότητας δείχνει έλλειψη ικανότητας, δείχνει προπαντός την έλλειψη κεντρικού στόχου και σχεδίου. Όταν τα προσωπικά παίρνουν το πάνω χέρι, όταν υποχωρεί το αναγκαίο για την αλλαγή της κοινωνίας, τότε εγκαθίσταται η συντήρηση. Διαλέγουμε σε κάθε συγκυρία τον καλύτερο τρόπο για να πετύχουμε. Αλλάζουμε τα μέσα για να διεκδικήσουμε τη νίκη. Για τις εκλογές και το μέλλον του τόπου.
Η νέα ηγεσία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., θα είναι η νέα ηγεσία της χώρας μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου. Η νέα ηγεσία της χώρας θα αξιοποιήσει με νέο δυναμισμό τις δυνατότητες που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα για να απαντήσει στις νέες προσδοκίες του ελληνικού λαού και της νεολαίας και να οδηγήσει την πατρίδα μας πιο ψηλά και πιο μπροστά. Ο στόχος λοιπόν της αλλαγής ηγεσίας δεν είναι απλώς οι εκλογές. Είναι η νέα εποχή, που ανοίγει μετά το 2004.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, αυτά που σήμερα θέλουμε για την Ελλάδα, πρέπει αύριο να είναι στέρεα πραγματικότητα, να είναι αυτονόητα. Όπως σήμερα ο νέος που γεννήθηκε μετά το 1970 θεωρεί αυτονόητη τη Δημοκρατία. Έτσι αγωνιζόμαστε για ένα σήμερα που θα θεωρείται αυτονόητο ότι είμαστε σαν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Θέλουμε ο νέος που γεννήθηκε το 2000 να θεωρεί την πραγματικότητα της Ελλάδας της στέρεας ειρήνης, της συνεργασίας, της προόδου, της αυτοπεποίθησης μια αυτονόητη πραγματικότητα. Θέλουμε ο νέος του μέλλοντος, που θα έχει γεννηθεί μετά το 2000 να ακούει και να διαβάζει για παλαιές κρίσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και για «θερμά επεισόδια» και να μην έχει ο ίδιος την εμπειρία για το τι σημαίνει αυτό. Να ζει σε μια ευρωπαϊκή χώρα σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις διαστάσεις με κορυφαία τη διάσταση της εθνικής ταυτότητας, της εθνικής ισχύος, της θέσης της Ελλάδας στην περιοχή, στην κοινωνία των ευρωπαϊκών λαών. Κι αυτό θα είναι πραγματική πρόοδος, ιστορική πρόοδος. Κι αυτό είναι το πραγματικό αντικείμενο της εξουσίας, εκεί μετράται η ηγεσία. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα για την οποία εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Και είναι στο χέρι μας – όχι μόνο στις εκλογές, αλλά κάθε μέρα είναι στο χέρι μας – αν θα την κάνουμε πραγματικότητα ή αν θα την αφήσουμε να χαθεί, ως μια ακόμα χαμένη ευκαιρία, από τις πολλές που υπάρχουν διάσπαρτες στην ιστορία μας.
Σύντροφοι και συντρόφισσες, με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στη νέα τετραετία επιλέγουμε την Ελλάδα της αυτοπεποίθησης και της διαρκούς αλλαγής μέσα σε συνθήκες ασφάλειας. Σας καλώ να δώσουμε τον αγώνα σε όλη την Ελλάδα. Μια μεγάλη και πανεθνική κινητοποίηση όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών μας ανοίγει το δρόμο, μας δίνει την ασφάλεια για την πρόοδο του τόπου. Και μας δίνει την ασφάλεια για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ, για τη νίκη της μεγάλης Προοδευτικής και Δημοκρατικής Παράταξης.
Και θέλω να τονίσω: Το κλειδί είναι η ενημέρωση. Ενημέρωση ζωντανή, ενημέρωση με συζήτηση με τον πολίτη, ενημέρωση με επιχειρήματα και όχι συνθήματα, ενημέρωση πειστική για τον καθένα, ενημέρωση με συγκροτημένο πρόγραμμα, με σχέδιο. Σε κάθε νομό, σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά της Ελλάδος πρέπει να είμαστε παρόντες.
Να ολοκληρώσουμε με σιγουριά το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα που γνώρισε η Ελλάδα, ο ελληνικός λαός. Την ισχυρή Ελλάδα, την ισχυρή κοινωνία με επίκεντρο τον πολίτη, τα ζωτικά συμφέροντά του, τις ελπίδες του και την προοπτική του. Αλλά και να προχωρήσουμε πολύ πιο μπροστά, να απαντήσουμε με επιτυχία στις νέες προκλήσεις που μας επιφυλάσσει το μέλλον. Να οικοδομήσουμε μια Ελλάδα με μεγαλύτερες δυνατότητες με περισσότερη ασφάλεια και δικαιοσύνη. Μια Ελλάδα πιο ψηλά, πιο μπροστά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών.
Καλή επιτυχία σε όλους σας. Με τη Νίκη στις 7 Μαρτίου. Με τη Νίκη σε όλη Ελλάδα.
ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων