Πολιτική
Τρίτη, 13 Ιανουαρίου 2004 16:33

Παπανδρέου: Aυτοκριτική και επαγγελία μίας νέου τύπου διακυβέρνησης

Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου στην πρώτη του ομιλία προς τους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος, πρότεινε σε όλα τα κόμματα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου να αφιερώσουν την 25η Φεβρουαρίου -ημέρα κατά την οποία θα βρίσκεται στη χώρα το σύνολο των μελών της ΔΟΕ-στην ειρήνη ενόψει και της Ολυμπιάδας.

Πρότεινε επίσης όλοι οι βουλευτές όλων των κομμάτων σε όλους τους νομούς να υπογράψουν τη διακήρυξη της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Παίρνουμε από παντού μηνύματα αφύπνισης, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο πολίτης λέει ένα μεγάλο όχι στη λογική της μιζέριας και της παθητικότητας.

Το κλίμα αυτό όπως ανέφερε δείχνει ότι συντελείται ήδη μια ήρεμη δημοκρατική επανάσταση. Αυτή, πρόσθεσε, είναι και η μεγάλη μας διαφορά με τη ΝΔ, η οποία φοβάται την κίνηση και τις αλλαγές.

Εκανε λόγο για πανικό στη ΝΔ η οποία οδηγήθηκε σε άτακτη αναθεώρηση της εκλογικής της στρατηγικής, προέβη και σε αυτοκριτική για τα λάθη που έγιναν στο προηγούμενο διάστημα, δεχόμενος ότι υπήρξε αλαζονεία.

Σήμερα, υπογράμμισε ο κ.Παπανδρέου πρέπει να θυμηθούμε ποιοί είμαστε, πού πάμε, με ποιούς πάμε και τί θέλουμε.

Το δυνατό μας χαρτί, πρόσθεσε, δεν είναι ούτε ο Σημίτης, ούτε ο Παπανδρέου, αλλά οι δεσμοί μας με το λαό.

Την επόμενη τετραετία, θα υπάρξει, όπως σημείωσε μία νέου τύπου διακυβέρνηση, σε μια ανοιχτή κοινωνία με συμμετοχική δημοκρατία. Αναφέρθηκε επίσης στην αναβάθμιση του κοινοβουλίου και του ρόλου των βουλευτών, και στην ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στη δομή του ΠΑΣΟΚ.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Παπανδρέου στους νέους, οι οποίοι όπως τόνισε πρέπει να είναι η κινητήρια δύναμη των αλλαγών.

Ο κ. Παπανδρέου, κάλεσε τους υποψήφιους βουλευτές να δώσουν τον εκλογικό αγώνα με το ΠΑΣΟΚ, αλλά ως εκπρόσωποι μιας ενωμένης και ανανεωμένης δημοκρατικής παράταξης. Τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ κέρδισε την πρώτη μάχη για έναν νέο πολιτικό πολιτισμό.

Είμαστε το νέο και το δείχνουμε με την στάση μας, είμαστε το δημοκρατικό και το δείχνουμε με την πράξη μας, κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.