Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που συνεχίζουν να φτάνουν από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
του Δημήτρη Χατζηνικόλα
Κρίσιμες αναμένεται να είναι οι επόμενες ημέρες, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που συνεχίζουν να φτάνουν από δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων και δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου.
Τα μηνύματα συνεχίστηκαν και σήμερα με δημοσίευμα του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται πηγή των Βρυξελλών, να ισχυρίζεται ότι «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.
Η ισπανική εφημερίδα El Mundo κάνει λόγο για παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα «η Άνγκελα Μέρκελ είπε ‘‘αρκετά”», ενώ γίνεται λόγος για συμφωνία, ίσως και μέχρι την Κυριακή.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, ο οποίος επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, σημειώνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών «ήδη λαμβάνουν το σχετικό μήνυμα από τους επικεφαλής των κυβερνήσεών τους, ώστε να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, κατά τρόπο επιτυχή κι εντός των προσεχών ημερών».
Την ίδια ώρα, οι συνεδριάσεις στο Brussels Group αναμένεται να συνεχιστούν είτε διά ζώσης είτε μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ κρίσιμη πλέον θεωρείται η συνάντηση στο Βερολίνο τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, των Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε «ανοιχτή» γραμμή με την Άγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ενώ στελέχη του Μαξίμου, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα τηλεδιάσκεψη ή τριμερής.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από τη Δρέσδη, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως υπάρχει χρόνος «ως τις 30 Ιουνίου για συμφωνία με την Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι στελέχη της κυβέρνησης στην Αθήνα έχουν δηλώσει επανειλημμένα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσουν τις τέσσερις συνολικά δόσεις προς το ΔΝΤ μέχρι τις 19 Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, ούτε από τη Δρέσδη και τη σύνοδο των G7 εξήχθη κάποιο σαφές μήνυμα για το ελληνικό πρόβλημα χρέους.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου κάλεσε τους Ευρωπαίους να δείξουν ευελιξία και την Αθήνα να πορευτεί στην οδό των μεταρρυθμίσεων, που προϋποθέτουν, όπως είπε, δύσκολες αποφάσεις. Ωστόσο ο κ. Λιού σημείωσε ότι η 5η Ιουνίου, που λήγει η πρώτη δόση του ΔΝΤ, «ίσως να μην είναι κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα».
Σε κάθε περίπτωση, καθοριστική, τουλάχιστον για το ενδεχόμενο συμφωνίας τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να είναι η τριμερής συνάντηση που θα έχουν στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα οι Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ, με δεδομένο ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν φτάσει σε ένα σημείο που δεν μπορεί να πάει παρακάτω αν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση.