Κόσμος
Παρασκευή, 29 Μαΐου 2015 12:42

Ινδία - καύσωνας: Πλησιάζουν τις 2.000 οι νεκροί, «θα μπορούσε να είχε υπάρξει πρόληψη»

Εκατοντάδες θάνατοι από το κύμα καύσωνα στην Ινδία θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν οι αρχές ακολουθούσαν το παράδειγμα της πόλης Αχμενταμπάντ, η οποία εισήγαγε μέτρα, όπως η λειτουργία χώρων με κλιματισμό, για να προστατεύει τους πολίτες της από τις υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσαν ειδικοί. Στους 1.786 οι νεκροί.

Εκατοντάδες θάνατοι από το κύμα καύσωνα στην Ινδία θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί εάν οι αρχές ακολουθούσαν το παράδειγμα της πόλης Αχμενταμπάντ, η οποία εισήγαγε μέτρα, όπως η λειτουργία χώρων με κλιματισμό, για να προστατεύει τους πολίτες της από τις υψηλές θερμοκρασίες, δήλωσαν ειδικοί.

Συνολικά 1.786 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής την ζωή τους αυτήν την εβδομάδα από το κύμα καύσωνα που πλήττει την βόρεια και την νότια Ινδία, με το θερμόμετρο να ξεπερνάει τους 46 βαθμούς Κελσίου στα κρατίδια Άντρα Πραντές και Τελανγκάνα, αλλά και στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί.

Οι άδειες των γιατρών έχουν ανακληθεί ώστε να βοηθήσουν στην φροντίδα των χιλιάδων ανθρώπων οι οποίοι συρρέουν στα νοσοκομεία και τις κλινικές με προβλήματα υγείας, τα οποία έχουν προκληθεί από την υπερβολική ζέστη. Οι περισσότεροι νεκροί από το κύμα καύσωνα είναι εργάτες οικοδομών, άστεγοι και ηλικιωμένοι.

Ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η Ινδία αναμένεται να αντιμετωπίζει συχνότερα κύματα καύσωνα, όπως αυτό που προκάλεσε τόσους θανάτους και θα πρέπει, σύμφωνα με ειδικούς, να χαρακτηρίσει το καιρικό αυτό φαινόμενο μια φυσική καταστροφή, όπως συμβαίνει με τις πλημμύρες ή τους σεισμούς και να καταρτίσει μια στρατηγική για να προστατεύει τους πιο ευάλωτους.

«Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες υπογραμμίζουν την ανάγκη για προσαρμοσμένα τοπικά σχέδια για την αντιμετώπιση του καύσωνα και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις του στην υγεία», σημείωσε ο Αντζάλι Τζαϊσουάλ, του Συμβουλίου Υπεράσπισης των Φυσικών Πόρων (NRDC), το οποίο εδρεύει στις ΗΠΑ.

«Το Σχέδιο Δράσης για τον Καύσωνα της Αχμενταμπάντ - το πρώτο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης της Νότιας Ασίας κατά των κυμάτων υπερβολικής ζέστης - αποσκοπεί στην προστασία των ευαίσθητων κοινοτήτων των πόλεων κατά την διάρκεια αυτού του είδους των καταστροφών», πρόσθεσε.

Μετά τον καύσωνα που έπληξε τον Μάιο του 2010 την Αχμενταμπάντ, πόλη 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην δυτική Ινδία, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 1.300 ανθρώπων, οι τοπικές αρχές χαρτογράφησαν τις περιοχές στις οποίες ο πληθυσμός διέτρεχε υψηλό κίνδυνο, στο πλαίσιο σχεδίου δράσης.

Οι αρχές πραγματοποίησαν επίσης εκστρατεία πληροφόρησης της κοινής γνώμης για τους κινδύνους των υψηλών θερμοκρασιών και θέτουν σε λειτουργία «κλιματιζόμενους χώρους» σε ναούς, δημόσια κτήρια και εμπορικά κέντρα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.