Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων αποκαλύπτει πως τα πτηνά αναπτύσσουν μεγαλύτερα ράμφη ως μέσο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Νέα έρευνα Αυστραλών επιστημόνων αποκαλύπτει πως τα πτηνά αναπτύσσουν μεγαλύτερα ράμφη ως μέσο προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντήκιν, με επικεφαλής τον Μάθιου Σίμοντς, ανακάλυψαν μία ξεκάθαρη συσχέτιση μεταξύ αυξημένων θερμοκρασιών και του μεγέθους των ραμφών διαφόρων ειδών παπαγάλων στη νότια και ανατολική Αυστραλία.
«Τα πτηνά χρησιμοποιούν τα ράμφη τους για να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία τους, όπως για παράδειγμα οι ελέφαντες τα αυτιά τους. Τα πουλιά μπορούν να αντλούν αίμα στα αγγεία των ραμφών τους, επιτρέποντάς τους να απελευθερώνουν την περιττή θερμότητα από το υπόλοιπο σώμα», δήλωσε ο Σίμοντς.
Η επιστημονική ομάδα εξέτασε 410 δείγματα πτηνών, τα οποία συλλέχθηκαν μεταξύ 1871 και 2008 και εκτίθενται σε διάφορα μουσεία σε ολόκληρη την Αυστραλία. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τέσσερα από τα πέντε είδη που εξετάστηκαν είχαν αισθητά μεγαλύτερα ράμφη σήμερα από ό,τι κατά τον 19ο αιώνα.
«Σε προηγούμενη μελέτη ανακαλύψαμε ότι τα πτηνά σε θερμότερα κλίματα είχαν μεγαλύτερα ράμφη από ότι αυτά σε ψυχρότερα κλίματα, γεγονός που μας ώθησε να εξετάσουμε κατά πόσον υπήρξε αύξηση του μεγέθους του ράμφους γενικότερα καθώς η μέση θερμοκρασία αυξήθηκε κατά τον τελευταίο αιώνα», δήλωσε ο Σίμοντς.
«Ανακαλύψαμε ότι υπήρξε μία αύξηση της επιφάνειας του ράμφους μεταξύ τέσσερα και δέκα τοις εκατό, η οποία μπορεί να μην ακούγεται μεγάλη, αλλά έχει πραγματικά μια τεράστια διαφορά στην ικανότητα των πουλιών να χαμηλώνουν τη θερμοκρασία τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τον προσδιορισμό της ακριβούς σύνδεσης ανεξάρτητα από άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Η αύξηση του μεγέθους του ράμφους, πέρα από απόδειξη της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής, μπορεί να έχει συνέπειες και σε άλλες πτυχές της βιολογίας των πτηνών, όπως στο τι είδους τροφή καταναλώνουν, πώς ανταγωνίζονται μεταξύ τους και πώς αναπαράγονται, καταλήγει η μελέτη.