Αθλητικά
Πέμπτη, 28 Μαΐου 2015 13:22

FIFA: «Πυρ ομαδόν» κατά Μπλάτερ

«Ομαδικά πυρά» δέχεται πλέον από παντού ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος πάντως παραμένει προς το παρόν απτόητος και έτοιμος για τις αυριανές αρχαιρεσίες στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, ελπίζοντας σε πέμπτη συνεχή θητεία.

«Ομαδικά πυρά» δέχεται πλέον από παντού ο πρόεδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ, ο οποίος πάντως παραμένει προς το παρόν απτόητος και έτοιμος για τις αυριανές αρχαιρεσίες στην παγκόσμια ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, ελπίζοντας σε πέμπτη συνεχή θητεία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο πέφτει σε ανυποληψία. «Υπάρχει κάτι πολύ άσχημο στην καρδιά της FIFA και το διεθνές ποδόσφαιρο χρειάζεται μεταρρύθμιση, χρειάζεται να ανασυγκροτηθεί» υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο Χάμοντ.

Σημειώνεται ότι η Βρετανία είχε θέσει υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, που τελικά ανατέθηκε στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, τόνισε από την πλευρά του ότι οι αυριανές εκλογές θα πρέπει να αναβληθούν. «Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν κατηγορίες για διαφθορά (…) Αυτήν τη στιγμή η εικόνα είναι καταστροφική. Είναι η προσωπική μου άποψη αλλά φαίνεται ότι πρέπει να αναβάλουν τις εκλογές» είπε.

Ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Ντάικ, υπήρξε πιο επικριτικός. «Ο Μπλάτερ στη δήλωσή του αναφέρει ότι δεν πρέπει να χαθεί η εμπιστοσύνη προς τη FIFA. Αυτό δεν γίνεται να συμβεί όσο ο ίδιος είναι στην προεδρία. Πρέπει να φύγει τώρα (…) Η ζημιά που έχει γίνει είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να διορθωθεί με εκείνον στην κορυφή» δήλωσε.

Πάντως, μέσα στον ορυμαγδό των εναντίον του επιθέσεων ο Μπλάτερ βρήκε σύμμαχο την ασιατική ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, η οποία με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εκφράζει μεν απογοήτευση για τις εξελίξεις αλλά και στηρίζει τον πρόεδρο της FIFA, κάνοντας σαφές ότι αντιτίθεται σε αναβολή των αυριανών εκλογών, ενώ θέση υπέρ του Ελβετού πήρε και η Ρωσία, στην οποία έχει έχει ανατεθεί η διοργάνωση του Μουντιάλ το 2018.

Απέναντι στον γηραιό παράγοντα στέκεται επίσης το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού Τύπου, με το θέμα να απασχολεί όλα τα σημερινά πρωτοσέλιδα των μεγαλύτερων σε κυκλοφορία εφημερίδων.

«Μπλάτερ, εξαφανίσου. Η FIFA κλονίζεται από μεγάλο σκάνδαλο, αλλά ο πρόεδρός της κάνει σαν να μη γνώριζε τίποτα. Παραιτηθείτε, επιτέλους, κύριε Μπλάτερ» αναφέρει το πρωτοσέλιδο της γερμανικής Bild.

Η αγγλική «Telegraph» γράφει στην πρώτη σελίδα της πως «Το παιχνίδι τελείωσε. Η FIFA θα λογοδοτήσει μετά την αποκάλυψη του FBI για δεκαετίες διαφθοράς από τους πιο ισχυρούς άνδρες στο χώρο του ποδοσφαίρου».

Η «Sun», από την πλευρά της, υπογραμμίζει: «Σήψη Μπλάτερ. Η Αγγλία θέλει να φύγει ο τύραννος της FIFA. Τώρα θέλουμε το Μουντιάλ του 2018».