Πολιτική
Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2004 17:49

Κριτική Στεφανή στο πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία

Οι εξαγγελίες της ΝΔ περί ανατροπής του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με την κατάργηση των Πε.Σ.Υ.Π., των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων και των διοικήσεων των νοσοκομείων, δημιουργεί έντονες ανησυχίες και ερωτηματικά στους πολίτες, ως προς το μέλλον του ΕΣΥ, επισήμανε ο υπουργός Υγείας & Πρόνοιας Κώστας Στεφανής, σχολιάζοντας το πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία. Παρατήρησε μάλιστα πως «δια μέσου της κατάργησης αυτού του συστήματος διαφαίνεται, αν και δεν διατυπώνεται σαφώς, μια τάση ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων».

«Το αποκεντρωμένο σύστημα υγείας καταργείται και αυτό αντικαθίσταται με την υπαλληλική δομή μιας γενικής διεύθυνσης που υπάγεται στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας, δηλαδή στο υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης», πρόσθεσε ο κ. Στεφανής.

«Η ΝΔ επέλεξε να εμφανίζει ως καινοφανή, αυτά τα οποία αποτελούν ήδη μια πραγματικότητα, ή αποτελούν ήδη ένα κεκτημένο, ή βρίσκονται σε μια προχωρημένη εξέλιξη πραγματοποίησης» επισήμανε ο κ. Στεφανής.

«Η ολοκληρωμένη πρότασή μας την οποία καταθέσαμε στη Βουλή και αφορά στη Δημόσια Υγεία, είναι γνωστό πως πριν από μόλις λίγες εβδομάδες έγινε νόμος, που περιλαμβάνει τον υγειονομικό χάρτη και εφαρμόζεται ταχύρυθμα» υπογράμμισε ο κ. Στεφανής και σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ «αναφέρεται η δήθεν καινοτόμος πρόταση ίδρυσης Αστικών Κέντρων Υγείας, ενώ ήδη 16 τέτοια Κέντρα Υγείας βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης ή σε εξέλιξη, ενώ προγραμματίζονται κι άλλα.

Επιπροσθέτως υπουργός Υγείας τόνισε ότι «ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας και άλλες συναφείς προτάσεις είναι ήδη εισηγμένες στο προαναγγελθέν από τον Οκτώβριο του 2003, και πρόσφατα κατατεθέν στη Βουλή, νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας». «Σε πρώτη ανάγνωση υπάρχουν ομοιότητες αλλά και μερικές βασικές διαφορές του δικού μας νομοσχεδίου με το προτεινόμενο σχέδιο από τη ΝΔ, ιδιαίτερα ως προς τον ρόλο του οικογενειακού γιατρού» πρόσθεσε ο υπουργός.