Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, καθώς τα υψηλότερα κέρδη της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ) http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/01/16/864535.htm . και της Samsung Electronics Co. ώθησαν ανοδικά τις εταιρείες που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ, όπως της Fujitsu Ltd. και της United Microelectronics Corp.

«Τα αποτελέσματα της IBM και της Samsung Electronics βοηθούν στην άνοδο των μετοχών του κλάδου των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε ο Chan Hock Fai, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου δύο δισ. δολ. σε μετοχές με την APS Asset Management στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας : «Ο κλάδος της τεχνολογίας θα παραμείνει ισχυρός αυτό το έτος».

Ο Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,7% φθάνοντας στις 10.740,03 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, τη στιγμή που ο Topix σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 1.049,87 μονάδες. Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας κέρδιζε 0,2% φθάνοντας στις 89,37 μονάδες.

Οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών της περιοχής, όπως της DBS Group Holdings Ltd. και της Honda Motor Co. κινούντο ανοδικά μετά τις κυβερνητικές εκθέσεις στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι οι αιτήσεις για εύρεση εργασίας μειώθηκαν, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν και ο δείκτης παραγωγής στην περιοχή της Φιλαδέλφεια, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών.

Ολοι οι δείκτες κατά την έναρξη των συνεδριάσεων κινούντο ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία και τη Μαλαισία. Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.

Η IBM, η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής κομπιούτερ στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο τα κέρδη της υπερδιπλασιάστηκαν, φθάνοντας στα 2,7 δισ. δολ. καθώς το κόστος των εξαγορών μειώθηκε και τα έσοδα αναρριχήθηκαν στα 25,9 δισ. δολ. υπερβαίνοντας τον μέσον όρο των εκτιμήσεων οικονομικών αναλυτών, που ήταν τα 25,02 δισ. δολ.

Ο MSCI Asia Pacific Index έχασε μέσα στην εβδομάδα 1,1%, οδεύοντας προς τις μεγαλύτερες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση σε χρονικό διάστημα πέντε εβδομάδων.