Οι ΗΠΑ «δεν έκαναν τίποτα» για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι, κατήγγειλε ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών των Επανάστασης, σώματος παράλληλου με τον επίσημο στρατό του Ιράν.
Οι ΗΠΑ «δεν έκαναν τίποτα» για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό στη μάχη κατά των τζιχαντιστών στο Ραμάντι, κατήγγειλε ο στρατηγός Γασέμ Σουλεϊμανί, υψηλόβαθμος αξιωματικός των Φρουρών των Επανάστασης, σώματος παράλληλου με τον επίσημο στρατό του Ιράν, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο Irna.
«Κύριε Ομπάμα, ποια είναι η απόσταση ανάμεσα στο Ραμάντι και τη βάση Αλ Άσαντ, όπου σταθμεύουν τα αμερικανικά αεροσκάφη; Πώς μπορείτε να εγκαθίσταστε εκεί υπό το πρόσχημα της προστασίας των Ιρακινών και να μην κάνετε τίποτα; Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέργεια σε μια συνωμοσία», δήλωσε ο στρατηγός Σουλεϊμανί, αρχηγός της δύναμης Κουντς, που είναι αρμόδια για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό του επίλεκτου στρατού του ιρανικού καθεστώτος, σε ομιλία την Κυριακή στη νότια πόλη Κερμάν.
Η πόλη Ραμάντι, η οποία βρίσκεται περίπου 100 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, έπεσε στις 17 Μαΐου στα χέρια της εξτρεμιστικής σουνιτικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος παρά τους βομβαρδισμούς που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ από τη βάση Αλ-Ασαντ, όπου έχουν αναπτυχθεί εκατοντάδες αμερικανοί στρατιωτικοί σύμβουλοι.
Η Ουάσινγκτον υπεραμύνθηκε της αποτελεσματικότητας των αεροπορικών πληγμάτων αμφισβητώντας παράλληλα «τη βούληση των ιρακινών δυνάμεων να πολεμήσουν». Η κατάληψη του Ραμάντι ήταν η χειρότερη ήττα της Βαγδάτης μετά την οπισθοχώρηση των ιρακινών δυνάμεων τον Ιούνιο του 2014 έναντι του Ι.Κ..
Ωστόσο, για τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί, οι ΗΠΑ «ουδεμία βούληση έχουν να πολεμήσουν το Ισλαμικό Κράτος». Ο στρατηγός δήλωσε επίσης ότι οι τζιχαντιστές, οι οποίοι ελέγχουν αρκετές πετρελαιοπαραγωγές περιοχές στο Ιράκ και τη Συρία, «εξάγουν το πετρέλαιό τους μέσω των χωρών του διεθνούς συνασπισμού» που έχει συγκροτηθεί υπό την Ουάσινγκτον.
Σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Γασέμ Σουλεϊμανί έχει αναπτύξει δράση στο Ιράκ, κυρίως κατά την ανακατάληψη στα τέλη Μαρτίου της πόλης Τικρίτ από τον στρατό και τις ιρακινές πολιτοφυλακές.
Σιιτική μουσουλμανική δύναμη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, το Ιράν έχει εμπλακεί στην καταπολέμηση του σουνιτικού μουσουλμανικού Ι.Κ., παρέχοντας στρατιωτικούς συμβούλους και οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη προς τις κυβερνήσεις της Συρίας και του Ιράκ.
«Για την καταπολέμηση του επικίνδυνου φαινομένου, μόνο η Ισλαμική Δημοκρατία υπάρχει», δήλωσε ο στρατηγός Σουλεϊμανί, σύμφωνα με τον οποίο η καταπολέμηση του Ι.Κ. αποτελεί «εθνικό συμφέρον».
Την Κυριακή, ο Ιρανός στρατηγός Αχμαντ Ρεζά Πουρνταστάν, αρχηγός του στρατού ξηράς, ζήτησε από το κοινοβούλιο την έγκριση πρόσθετων οικονομικών πόρων για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών, οι οποίοι είναι επίσης παρόντες στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν.