Κόσμος
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2004 16:08

Βέβαιος για την επίλυση του Κυπριακού ο Ταγίπ Ερντογάν

Βέβαιος για την επίλυση του Κυπριακού και ότι η τουρκική πλευρά θα πάρει αυτό που επιθυμεί κατά τις διαπραγματεύσεις, παρουσιάστηκε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Σε συνέντευξή του σε τουρκικό ιδιωτικό κανάλι, ο κ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία επιθυμεί τη λύση, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να σημαίνει ότι η Τουρκία θα προβεί σε υποχωρήσεις δίχως ανταλλάγματα. Επίσης τόνισε ότι ούτε η ¶γκυρα ούτε η κυβέρνηση στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, πρέπει να αποφύγουν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αφού μπορούν εξασφαλίσουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν.

O Tαγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα της διζωνικότητας και των εγγυήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο και κάλεσε όλους να αποδεχθούν αυτές τις θέσεις. Τόσο τα δικαιώματα της Τουρκίας σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις στην Κύπρο, όσο και τα εγγυητικά δικαιώματα της Ελλάδας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά, ανέφερε ο τούρκος πρωθυπουργός.

Ο κ. Ερτογάν είπε ακόμη ότι δεν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης του και του Γενικού Επιτελείου Στρατού για το σχέδιο Ανάν, αλλά -όπως είπε- μόνο κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις αναφορικά με τη διαδικασία.

Μάλιστα έκανε λόγο για ετοιμασία ενός «οδικού χάρτη» -όπως τον ονόμασε- για το Κυπριακό. «Μετά τις διαβουλεύσεις μεταξύ του ΥΠΕΞ και του Γενικού Επιτελείου και τη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θα ετοιμάσουμε ένα οδικό χάρτη. Η μη λύση δεν είναι λύση, θα λύσουμε το πρόβλημα. Όταν δηλώνω αυτό, δεν εννοώ ότι θα προβούμε μόνο σε υποχωρήσεις χωρίς να πάρουμε κάτι», τόνισε ο κ. Ερντογάν.

Σε ερώτηση για την Κύπρο και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο τούρκος πρωθυπουργός επικαλέστηκε τις δηλώσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. «Η Τουρκία πρέπει να ενισχύσει τη θέση της στην Ε.Ε. και την ευρωπαϊκή ήπειρο. Δεν είναι δυνατό να μείνει εκτός. Η Τουρκία και η Ε.Ε. έχουν να κερδίσουν από την ένταξη της Τουρκίας. Δεν νοείται να απομονωθεί η Τουρκία από την Ευρώπη. Εάν πάρουμε τη θέση μας σε αυτή την οικογένεια, θα είμαστε πιο δυνατοί. Η Τουρκία, ως μουσουλμανική χώρα, θα φέρει την αρμονία μεταξύ των πολιτισμών μέσα στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Ερντογάν.